3.7.13

Vassiliki ''La Cité des jeux''




“Η πόλη των παιχνιδιών” (La Cité des jeux | The City of Games) έχει δημιουργηθεί από τη γλύπτρια Vassiliki  το 2000 και περιλαμβάνει περισσότερα από 2000 αντικείμενα. (Παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο Παρίσι -από  όπου και το βίντεο, και στο Μαρτινί Ελβετίας)

Ένας αρλεκίνος της έχει τοποθετηθεί στην πόλη της Καστοριάς.


* * *

Γράφει η Δώρα Πουρή
Ο Μανόλης Φιλιππάκης φέρνει τη σκέψη μας και την επικαιρότητα στα μέτρα της όμορφης τέχνης του...

Απόκριες και καιρός για παιχνίδι και μεταμορφώσεις. Με αφορμή το σημερινό αφιέρωμα στο Μανόλη Φιλιππάκη αλλά και τον “Αρλεκίνο” της Ζωρζ Σαρρή ψάχνουμε στο διαδίκτυο τις μορφές που έχει λάβει στην τέχνη ο διάσημος μασκαράς. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών, κάνουμε εμείς την προσωπική μας έρευνα και παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες στα παιδιά μέσα σε χρωματιστούς φακέλους. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και ανοίγουν το φάκελο που τους αντιστοιχεί. Παρατηρούν και η κάθε ομάδα περιγράφει αυτό που βλέπει.
Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να αναπαραστήσουν την εικόνα με κίνηση. Από τη “Μουσικοκινητική για παιδιά” του Μανόλη Φιλιππάκη χρησιμοποιούμε τις ενότητες «Το σώμα γίνεται» και τα “Ξαφνιάσματα” (ξαφνικά μεταμορφώθηκα) και μεταμορφωνόμαστε σε αρλεκίνους, άλλοτε λυπημένους άλλοτε χαρούμενους, άλλοτε σε κίνηση ή ακινησία. Οι εντολές ασφαλώς πρέπει να είναι οι αντίστοιχες: “ξαφνικά μεταμορφώθηκα σε χαρούμενο αρλεκίνο” κ.ο.κ.
Πώς να αισθάνεται ο αρλεκίνος μας; Μήπως νοιώθει μοναξιά ή θα ήθελε μια συντροφιά; Μπορούμε να βάλουμε τις εικόνες στη σειρά και να φτιάξουμε μια ιστορία για τον δικό μας αρλεκίνο. Ελάτε λοιπόν να παίξουμε, να χορέψουμε, να γίνουμε μαριονέτες κουκλοθεάτρου, να γίνουμε αγάλματα, να γίνουμε πίνακας ζωγραφικής, να γίνουμε ηθοποιοί, να περπατήσουμε σαν αρλεκίνοι, να μεταμορφωθούμε ξαφνικά σε κάθε λογής αρλεκίνο, να φωτογραφηθούμε σαν αρλεκίνοι, να βρεθούμε σε ένα πάρτι ως αρλεκίνοι ή στους δρόμους της Βενετίας ψάχνοντας την Κολομπίνα μας, να γίνουμε όλοι μαζί η στολή του αρλεκίνου με τους χρωματιστούς ρόμβους, να ζωντανέψουμε το όνειρο. Ενδεικτικά, το elniplex σας προτείνει τον αρλεκίνο στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το θέατρο, το παραμύθι και το κουκλοθέατρο.

Ο Αρλεκίνος…στη γλυπτική

O Αρλεκίνος ως γλυπτό αποτελεί μέρος από τη συλλογή «Η Πολιτεία των παιχνιδιών»(2000) και γεννήθηκε στο εργαστήριο της εικαστικής δημιουργού Βασιλικής. Η Πολιτεία των παιχνιδιών μαγεύει μικρούς και μεγάλους με τα σχήματα, τα χρώματα , τις γραμμές και ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Το γλυπτό Αρλεκίνος μας ξυπνά αναμνήσεις και γεννάει συναισθήματα νοσταλγίας για τα χρόνια της αθωότητας. Ο Αρλεκίνος παίρνει μορφή και στροβιλίζεται στη μαγεία του καρναβαλιού. Αποκαλύπτει το πρόσωπό του και μεταδίδει τη χαρά γύρω του. Ο Αρλεκίνος της γνωστής γλύπτριας βρίσκεται στο πάρκο της Καστοριάς.

Καστοριά


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/12/14

    Γιατί το θυμηθήκατε τώρα αυτό;;
    Σας λείπει το χωριό του Αη Βασίλη;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ