21.7.13

1922




Όταν είδα πρώτη φορά αυτή την εικόνα είχα μαγευτεί από το γούνινο παλτό που κυριαρχεί στην φωτογραφία. Είναι παχύ, μαλακό και τόσο πλούσιο που μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το αγγίζει και τα δάχτυλά του να βυθίζονται στο παχύ τρίχωμα. Ήρθε όμως στο νου μας μία απορία. Ποιος χρειάζεται μία τέτοια πολυδάπανη ζεστή γούνα στο ήπιο κλίμα του Σίδνεϊ; Και αν ναι, ποιος ο λόγος που φοράει μία τέτοια ακριβή γούνα μία γυναίκα έγκλειστη στην φυλακή;
Nerida Cambel “The Justice and Police Museum”


20 Σεπτεμβρίου 1922,
γυναικείες φυλακές Long Bay NSW Αυστραλίας
Η εικονιζόμενη στην φωτογραφία Annie Gunderson ήταν μόνο 19 ετών, όταν καταδικάστηκε για κλοπή σε ένα πολυκατάστημα που βρίσκεται στο Σίδνεϊ. Οι κλοπές πολυτελών αντικειμένων σε καταστήματα ήταν συνηθισμένη πρακτική των γυναικών στη δεκαετία του 1920. Η γούνα στο Σίδνεϊ ήταν ένα έντονο σύμβολο της πολυτέλειας, και όλες οι γυναίκες μιμούνταν την μόδα της Ευρώπης, αγοράζοντας παλτά, αν και ίδρωναν όταν τα φορούσαν στον ήπιο χειμώνα μας. Η λαχτάρα γι’ αυτό το είδος πολυτελείας δημιούργησε ένα παραεμπόριο κλοπής γουνοφόρων παλτών.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 687

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ