28.4.13

ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Ο Βαγγέλης



ΟΔΟΣ 31.1.2013 | 677

Στη δεκαετία του 50 ψάχναμε ως το τέλος των αποτελεσμάτων να βρούμε αν συνεχίζουμε να είμαστε οι 54 που ψηφίζαμε ΕΔΑ ή μήπως έπαθε κανένα ατύχημα κάποιος από εμάς.
Τα άμεσα αποτελέσματα του εμφύλιου ήταν βαριά στο Νόμο Καστοριάς αλλά και στην πόλη. Και ο Γράμμος και το Βίτσι στο νομό μας βρίσκονται!  Ουαί τοις ηττημένοις! Τα χωριά καμένα και κατεστραμμένα, ο κόσμος ξορνιασμένος… Διανοούμενοι της πόλης την εγκατέλειψαν. Για να βγεις έξω από την πόλη χρειαζόσουνα άδεια.

Αυτό κράτησε μέχρι την πτώση της χούντας και μερικά χρόνια μετά, ώσπου οι Καραμανλής και Α. Παπανδρέου κήρυξαν το τέλος του εμφύλιου. Η ζωή άρχισε σιγά – σιγά να κυλά ομαλά, οι μνήμες όμως ζωηρές και έντονες, παρέμειναν και παραμένουν ακόμη, σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Στις εκλογές του 1977, αν δεν με απατά η μνήμη, ήταν η πρώτη φορά που δεν υπήρχαν καθόλου περιορισμοί στην ελεύθερη έξοδο από την Πόλη. Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά θυμάμαι τον μακαρίτη Θανασιό [Αθανασίου], ότι, όταν περνούσαμε την γέφυρα του Αλιάκμονα στους Μανιάκους, είπε: «έφυγαν οι γερμανοί απ’ την γέφυρα». Έτσι την θυμόταν, με Γερμανούς. Θέλουμε, είναι πραγματική μας επιθυμία, η εποχή αυτή να αναφέρεται μόνο στα σχολικά βιβλία, σαν μια άσχημη περίοδος της ελληνικής ιστορίας, που πρέπει να αποφεύγουμε.

Ύστερα από μια τέτοια περίοδο απομόνωσης, η Καστοριά έβγαλε αριστερό βουλευτή, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά που είχε βγάλει ήταν πριν από τον Μεταξά όταν στον ενιαίο νομό Καστοριάς – Φλώρινας έβγαλε βουλευτή τον Καστοριανό κομμουνιστή Τζήμα, τον γνωστό σαν «Σαμαρινιώτη».  Οι αριστεροί της Καστοριάς χαρήκαμε με ενθουσιασμό το γεγονός.

Το 1977, το πρόπλασμα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 276 ψήφους. Η οργάνωση της Καστοριάς έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στη μεταβολή, την αποκατάσταση της ομαλής ζωής. Ο αποφασιστικός όμως παράγοντας είναι η ιδέα [η σύλληψη] της δημιουργίας τέτοιου πολιτικού οργανισμού, η υλοποίηση της από ένα κατά τα φαινόμενα εξαιρετικό επιτελείο και η σοβαρή και σωστή ανταπόκριση του νέου στη ηλικία αρχηγού του.

 Η Καστοριά εξέλεξε βουλευτή τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, έναν νεαρό υπάλληλο.  Εγώ στα 30 μου, ήθελα να αλλάξω τον παράλογο κόσμο αμέσως. Δεν μπορούσα να καταλάβω και φυσικά δυσκολευόμουν να παραδεχτώ ότι, η καλλιεργήσιμη γη έχει πιο πολλούς φράχτες από τη γη που παράγει. Το ότι ένας καλός, διάσημος ποδοσφαιριστής, έστω αυθεντικό ταλέντο, κέρδιζε τόσα χρήματα όσα μια ολόκληρη πόλη…

 Σήμερα στην ηλικία μου, «ξέρω» ότι δεν αλλάζει ο κόσμος με την επιθυμία μας των 30.
Δεν αλλάζει όμως ούτε με τον συντηρητισμό των γηρατειών. Χρειάζεται οργανισμός, το κόμμα, ο συνασπισμός, που θα μπορέσει να συνδυάσει την άδολη σκέψη και την φυσική ορμή των νέων με τη πείρα και την περίσκεψη των μεγαλυτέρων, των 50ρηδων. Όχι φυσικά των 80ρηδων.

Νάτος λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μαζί κάνουμε. Συνδυάζει την ορμή των νέων που νοιώθουν ότι πνίγονται σ’ αυτό τον κόσμο, της ψευτιάς, της απάτης, της κλοπής της γραφειοκρατίας, της φοβερής καταπίεσης από την έλλειψη δουλειάς. Των νέων που ψάχνουν τον δικό τους δρόμο να εκφραστούν, να ερωτευθούν, να ζήσουν ελεύθερα, χωρίς να τους ταράζουν οι πόλεμοι, οι ίντριγκες, το κυνηγητό του κέρδους. Όπου το χρήμα δεν θα είναι η μοναδική αξία, αλλά μόνο ένα μέσο συναλλαγής. Ένα κόσμο όπου αναβιώνουν τις παλιές αξίες και δημιουργούν τις δικές τους.

Θα κάνουν λάθη; Αυτό είναι βέβαιο. Δεν έκανε, και μάλιστα μεγάλα και τραγικά λάθη, η Γαλλική επανάσταση; Φαντάζεστε τον κόσμο πριν; Θέλουμε όμως όλοι οι Έλληνες την αλλαγή σήμερα;  Είναι ώριμες οι συνθήκες για μια μορφωτική επανάσταση που θα έβαζε τέρμα στην σημερινή απανθρωπιά; Υπάρχουν πολλοί που δεν μας εμπιστεύονται ακόμη. Μένουν πιστοί στο βασιλιά, και το σημερινό φαύλο καθεστώς, άλλοι γιατί είναι βολεμένοι, άλλοι γιατί φοβούνται κάθε αλλαγή, άλλοι, οι περισσότεροι γιατί δεν θέλουν να κουράσουν το μυαλό τους.

Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από να τους πείσουμε ότι οι προσπάθειες μας είναι για να βελτιώσομε τη ζωή μας. Αν δεν αποκτήσουμε μια σοβαρή πλειοψηφία, μια ισχυρή κοινωνική βάση, δεν θα κάνουμε καμιά αλλαγή! Δεν γίνεται αλλαγή με καλό Καραμανλή, Παπανδρέου, Σιμίτη, Βενιζέλο ή Σαμαρά. Η αλλαγή της Κρατικής δομής θα αναδείξει τον καλό Τσίπρα.
Νάτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους «μυαλωμένους». Αυτή τη δομή θέλει να αλλάξει. Δεν μπορούμε σήμερα να ανατρέψουμε τα πάντα.

Μπορούμε Όμως να κάνουμε ένα βήμα, να περάσουμε σε ένα καινούργιο στάδιο αποφασιστικό, τέτοιο που να μην μπορεί να έχει επιστροφή στο φαύλο σημερινό καθεστώς. Και εκεί να αρχίσουμε να κτίζουμε. Δεν θέτει σήμερα αλλαγή κοινωνικού καθεστώτος. Ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός παραμένει το όνειρο μας, θα το πετύχουμε αργότερα. Σήμερα να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, με δουλειά για όλους, με μόρφωση κατά βούληση, με ανάπτυξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Νοιώθω σαν ανεξάρτητη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαι ενεργά οργανωμένος, δεν δεσμεύω κανένα εκτός του εαυτού μου. Νοιώθω ότι βρίσκομαι πολύ κοντά στις κεντρικές αποφάσεις, όμως η καρδιά μου πετά πάντα κοντά στους 30άρηδες, θα ήθελα να μπορούσα να είμαι μαζί τους. Να διαδηλώσω μαζί τους, με ανοιχτό πρόσωπο, να διασκεδάσω και να εκφραστώ στις εγκαταλελειμμένες από το Κράτος βίλες, να βγάλω τη γλώσσα στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, για να απαλλαγώ από την καθημερινή ιδεολογική αρλούμπα του Κυβερνητικού εκπροσώπου, και των Πρετεντέρηδων.
 Να τραγουδήσω μαζί με τους γαβριάδες
Αν αγωνίζομαι αυτό το θέρος
Σ’ αυτό φταίει ο Βολτέρος.
Κι’ αν τα νιάτα μου χαλώ.
Σ’ αυτό φταίει ο Ρουσώ.
Έχει δίκιο το επιτελείο που δεν βιάζεται. Δεν πρέπει να κάνει λάθος. Έχει δίκιο ο Βαγγέλης, ο δικός μας Βαγγέλης, όχι ο Βενιζέλος, που με την ελεύθερη δράση του ξεσκεπάζει τους πλαστογράφους.
Έχει δίκιο η οργάνωση Καστοριάς, που με ψυχή τον Περικλή Ζαγάρα, αγωνίζεται να κρατήσει ψηλά την συνετή αγωνιστικότητα, που προσπαθεί να αναδείξει τα τοπικά προβλήματα, κυρίως της Γούνας, που με την ομάδα αλληλεγγύης που δημιούργησαν, δείχνουν τον ανθρωπισμό της οργάνωσης.
Υποστηρίζω ΣΥΡΙΖΑ! Ελπίζω σύντομα να δούμε την δημιουργική αλλαγή!


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 677



Σχετικά κείμενα:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/4/13

    Ωραίο κείμενο. Βαγγέλη είσαι τυχερός που σ' υποστηρίζουν τόσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ