18.4.13

ΟΔΟΣ: Η ΜΕΤ και στην Καστοριά



Μια ευχάριστη είδηση συμβάλλει στην πρόκληση αισιοδοξίας. Αισιοδοξίας για την πολιτιστική εξισορρόπηση εννοείται, με την παροχή σε μερίδα κατοίκων της Καστοριάς που ενδιαφέρονται για τις λυρικές παραστάσεις, της ευκαιρίας να παρακολουθούν επιλεγμένες παραστάσεις όπερας. Απ’ ευθείας από την παγκόσμιας φήμης και εμβέλειας Met Opera της Νέας Υόρκης, που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Με αποτέλεσμα οι παραστάσεις να είναι από μόνες τους σημαντικό πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.

Χάρη στις μεγάλες δυνατότητες της τεχνολογίας, από χρόνια τώρα, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης αναμεταδίδει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έναντι μικρού συνήθως κόστους πολλές από τις αντικειμενικά μεγάλες παραστάσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι καλύτεροι συντελεστές: Σκηνοθεσία, σκηνικά, διεύθυνση ορχήστρας, και φυσικά το καστ των καλλιτεχνών συμβάλλουν σε απολύτως εγγυημένες παραγωγές, που ούτως ή άλλως έχουν καταστήσει από πολλές δεκαετίες τώρα, την Met Opera φάρο.

Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια διάφορα σωματεία ή πιο συντονισμένα μέσω τηλεοπτικού σταθμού, πρόσφεραν την τύχη στους κατοίκους ορισμένων μόνο πόλεων ή περιοχών να απολαμβάνουν αυτές τις ευκαιρίες. Ορισμένοι από τους φίλους της όπερας από την Καστοριά υποχρεώνονταν να ταξιδεύουν σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, ακόμη και στην Πρέβεζα για να μην χάσουν αυτές τις πολύτιμες ευκαιρίες.

Στο εξής -και ελπίζεται για πάντα- χάρη στις ενέργειες της Τουριστικής επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς και της αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Ε. Γεωργοσοπούλου Μισκία, όχι μόνο οι πιο φανατικοί αλλά και κάθε άλλος εν δυνάμει φίλος του λυρικού θεάματος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί τις παραστάσεις της Met που θα αναμεταδίδονται στην αμφιθεατρική αίθουσα του ΤΕΙ στο Νταηλάκη.

Βεβαίως, όπως και το όνομα του αμερικανικού ιδρύματος προδίδει («μητροπολιτική όπερα») στον υπόλοιπο κόσμο, αυτού του είδους οι πολιτιστικές δράσεις, που φιλοδοξούν να αποτελούν πυρήνα για την καλλιέργεια και την σφυρηλάτηση κοινωνικής συνείδησης, προσφέρονται στο κέντρο κάθε πόλης. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού οι αίθουσες αναμετάδοσης καθώς και τα πολιτιστικά τους κέντρα, βρίσκονται κατά κανόνα στο βαθύ κέντρο κάθε πόλης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Πρέβεζα κοκ).  Στην Καστοριά που στερείται κατάλληλης αίθουσας, η αναμφίβολα αξιέπαινη πρωτοβουλία, θα φιλοξενηθεί στον χώρο των ΤΕΙ.

Ελπίζεται ότι η τουριστική επιχείρηση θα συμβάλλει με την προβολή των παραστάσεων ώστε να αποκτήσει η κάθε αναμετάδοση τον χαρακτήρα ουσιαστικού happening για να ενθαρρύνονται όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής αλλά ακόμη και κάτοικοι γειτονικών νομών (Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών) να προτιμούν την Καστοριά για το από μόνο του σημαντικό πολιτιστικό γεγονός.


Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τον Giulio Cesare του G.F. Handel με την Natalie Dessay (Κλεοπάτρα) και τον David Bardon (Καίσαρ), σε σκηνοθεσία του David McVicar (o θρίαμβος του φεστιβάλ Glyndebourne 2005), με διεύθυνση ορχήστρας τον ειδικό του μπαρόκ Harry Bicker, που θα μεταδοθεί απευθείας από την Νέα Υόρκη στις 27 Απριλίου και στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς.

Υπόλοιπες αίθουσες προβολής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, Κινηματοθέατρο "Αχίλλειον " Βόλου, Δημοτικός Κινηματογράφος "Απόλλων" Λευκάδας, Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», Κινηματοθέατρο Σταρ Βέροιας, Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας.




27 Απριλίου 2013 | 18:55 | ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 686






Σχετικές αναρτήσεις:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/4/13

    Έτσι... κύριε Παναγιώτη μου! Μπας κι ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας και τα αυτιά μας, γιατί μας πήρε τέτοια κατρακύλα, που φτάσαμε να ποστάρουμε και Στανίση τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ