9.3.13

Πρόσωπα 2012 [4] Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς "Ο Προφήτης Ηλίας"


ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673

Στοιχεία επαγγελματισμού 

αλλά και κίνητρα αλληλεγγύης και πατριωτισμού



Για όσους πρόλαβαν τις απαράμιλλες εποχές της ακμής της Γούνας στην Καστοριά πριν αρκετές δεκαετίες, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών ισοδυναμεί με θεσμό, και όχι μια απλή επαγγελματική οργάνωση.

Πέρα από εποχές, κομματικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές μεταβολές, για πολλές δεκαετίες στο παρελθόν, με την συνεργασία του πανίσχυρου κάποτε συνδικάτου των γουνεργατών, κατόρθωσε και έκανε την Καστοριά συνώνυμο της παγκόσμιας γουνεμπορίας. Τα γούνινα ενδύματα των γουνοποιών της Καστοριάς ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο περιζήτητα για την ποιότητα της κατασκευής τους.

Οι διάσημες της εποχής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανταγωνίζονταν για τα γουναρικά της Καστοριάς που φορούσαν. Ο αντίκτυπος της εμπορικής επιτυχίας, επέστρεφε στην Καστοριά και ο πλούτος αναδιανέμονταν ανάλογα, σε περισσότερες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης.

Κορυφαίος σταθμός στην διαρκή εξέλιξη, και την προσφορά του Συνδέσμου Γουνοποιών αποτελεί η Διεθνής Έκθεση Γούνας που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1976, και επιστέγασε την θετική προοπτική.

Χάρη σ’ αυτά και την συνεργασία των περίφημων παροικιών των Καστοριανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Γαλλία, την Γερμανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός είναι ότι ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, συνέβαλε με τις εξαγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων των μελών του, στην ανόρθωση της εθνικής οικονομίας. Θεωρούνταν ο πρώτος μετά την ναυτιλία συναλλαγματοφόρος παράγοντας της χώρας.

Ο Σύνδεσμος ήταν που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις για την επιχείρηση κλοπής της γούνας από την Καστοριά, την οποία και εμπόδισε για μερικά χρόνια. Η κοινωνική ανομοιογένεια που ήταν αποτέλεσμα της ανοικτής κοινωνίας της Καστοριάς, οι πελατειακές σχέσεις και η πολιτική τύφλωση, αποδείχθηκαν στο τέλος πιο δυνατές από τις αντιστάσεις του Συνδέσμου και στο τέλος η γούνα έφυγε από την Καστοριά. Δυστυχώς οι προβλέψεις των διοικήσεών του επιβεβαιώθηκαν όλες και η Γούνα φαίνεται να έχει καταρρεύσει για την Καστοριά, εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, η θέρμη με την οποία ο Σύνδεσμος Γουνοποιών, προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί για τον κλάδο και την Καστοριά και ο προγραμματισμός ανέγερσης νέου κτηρίου για τις ανάγκες της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, είναι οι λόγοι για τους οποίους αναγνώστες και φίλοι πρότειναν την ανάδειξή του στα «πρόσωπα» της χρονιάς. Ιδιαίτερα η αέναη αντίστασή του σε οργανωμένα ατομικά συμφέροντα που επιχειρούν για το προσωπικό και μόνο όφελος κάποιων να εξοστρακίσουν την γούνα από την Καστοριά, είναι πράξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανένα.

Η προγραμματιζόμενη εγκαινίαση νέου εκθεσιακού χώρου για την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Μαΐου 2013, σε εποχές όχι πάντα αδιάβλητου εμπορικού ανταγωνισμού στην Καστοριά και σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης για ολόκληρη την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι η απόφαση αυτή, έχει στοιχεία επαγγελματισμού, αλλά και κίνητρα αλληλεγγύης και πατριωτισμού. Μόνο θετικά μπορεί να είναι τα σχόλια σε όσους αγωνίζονται ακόμη για αξίες, και για τον λόγο πολλοί ήταν οι αναγνώστες που υπέδειξαν τον Σύνδεσμο σαν λαμπρή περίπτωση του 2012.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 673


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/3/13

    Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε την Έκθεση Γούνας Καστοριάς.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ