6.3.13

Πρόσωπα 2012 [10] "Ve tsekame", ή οι σχολιαστές του blog


ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673


Ένας πόλεμος σχολίων και αναρτήσεων



Ένας πόλεμος σχολίων και αναρτήσεων, πληροφοριών και παραπληροφορήσεων, στο τέλος και κοινών ύβρεων ακόμη και απειλών εξελίχθηκε στο διαδίκτυο μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2012. Όχι βέβαια από τους επώνυμους, αλλά κυρίως από ανώνυμους σχολιαστές ή και ψευδώνυμους, που με αφορμή ένα παλαιό άρθρο της εφημερίδας (φύλλο 627/2.2.2012) και ένα νεότερο (φύλλο 650/12.7.2012) που ασκούσε κριτική για την ανακοίνωση μέσω διαδικτύου ενός πολιτιστικού σωματείου της περιοχής που προσκαλούσε σε μουσικοχορευτικές και «πολιτιστικές» εκδηλώσεις του και σε αυτό το ιδίωμα τους ενδιαφερόμενους. Από την στιγμή που όλα αυτά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στο blog της ΟΔΟΥ, ξεκίνησε ένας καταιγισμός.

Από την μια πλευρά όσοι εξέφραζαν επιφυλάξεις, ανοχή ή και ανησυχία για το τεχνητό φαινόμενο διάδοσης του μουσικού και γλωσσικού ιδιώματος της FYRoM και προσπαθούσαν να ιχνηλατήσουν τις προθέσεις όσων είναι ή παρίσταναν τους αθώους και προπαντός αδαείς. Αυτοί ήταν που συνήθως έγραφαν επώνυμα.

Στην συνέχεια, η «κουβέντα» και ανταλλαγή απόψεων, εξελίχθηκε από την πλευρά των (φυσιολογικώς) ανωνύμων ή ψευδωνύμων σε μια έκδηλα σκηνοθετημένη προσπάθεια παρουσίασης με στρογγυλεμένες θέσεις της προπαγάνδας.

Μέσω κατά τα φαινόμενα «ανώνυμων» σχολίων, ισχυρισμών, δήθεν πληροφοριών, με συντάκτες από Καστοριά και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και φυσικά τα Σκόπια, προσπαθούσαν να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν την άποψη ότι στον κόσμο αυτό τον αγγελικά πλασμένο, η περιοχή ευρύτερα της Καστοριάς, κατοικούνταν σε συντριπτική πλειοψηφία από κάτι αθώους και αγνούς πατριώτες που απλώς μιλούσαν την γλώσσα των προγόνων τους και που ήταν καταπιεσμένοι από την αιμοσταγή ελληνική προπαγάνδα.

Και ότι τώρα που η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα και χαλαρώνει από την φτώχεια την δραστικότητα των μηχανισμών εγγύησης της ακεραιότητάς της, λύνονταν επιτέλους η πραγματική τους γλώσσα, και γινόταν φαρσί. Όλοι αυτοί έδειχναν απροκάλυπτη εχθρότητα, ακόμη και σε όσους απογόνους των καταπιεσμένων, δεν μιλούσαν το ιδίωμά τους, αλλά Ελληνικά.

Ήταν κάτι περισσότερο από ολοφάνερο, ότι τα Σκόπια, με αιχμή του δόρατος τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και άλλες φρικαλεότητες, μιμείται συνειδητά την στρατηγική του Δούρειου Ίππου. Με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, κλιμάκωσε την προπαγάνδα και την έφτασε να είναι σχεδόν απροκάλυπτη, γεμάτη μύδρους.

Στο τέλος βέβαια, όταν οι «αγνοί» σχολιαστές δεν μπορούσαν να κρύψουν άλλο τα πραγματικά τους κίνητρα επιδόθηκαν σε ύβρεις. Ήταν τότε που η ΟΔΟΣ διέκοψε τον διάλογο. Διότι ήταν πολλοί όσοι απορούσαν τον λόγο για τον οποίο το blog συνέχισε να παρέχει βήμα στην συγκαλυμμένη προπαγάνδα.

Ήταν πράγματι ζήτημα χρόνου να πέσουν οι μάσκες και στο τέλος να χαθεί κάθε ψυχραιμία απ’ αυτούς που έφθασαν να υποστηρίζουν χαιρέκακα εσχατολογικές απόψεις και κατάρες για την Ελλάδα και την Μακεδονία. Γι’ αυτό η φράση ve tsekame δεν απέκτησε την σημασία της ιαχής «αέρα» όπως φιλοδοξούσαν οι σκηνοθέτες αυτού του πανηγυριού και οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ επέλεξαν όσους συμμετείχαν στον διάλογο στα πρόσωπα της χρονιάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 673

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/3/13

    Κατά τη γνώμη μου, από τις καλλίτερες φάσεις της Οδού. Μπράβο και σε σένα Παναγιώτη που το χειρίστηκες με πολλή υπομονή, ευελιξία αλλά και συνέπεια στις αρχές του σωστού Τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άτακτος Αναγνώστης10/3/13

    Τελικά όντως οι σχολιαστές αυτήν τη φορά τα κατάφεραν να μας αφήσουν άναυδους... Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/3/13

    Α ρε εκείνο το "βε τσέκαμε" πήρε την καλύτερη απάντηση ! Αφού το είπαν, μας περίμεναν. Κι εμείς χατήρι δε χαλάσαμε. Ας πρόσεχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ