30.11.12

ΟΔΟΣ: Ανησυχητική εξέλιξη




Η σύλληψη 27χρονου νεαρού στην Εύβοια, μετά από ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, και συγκεκριμένα του νεαρού που διατηρούσε στο διαδίκτυο σατυρική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με τον τίτλο «Γέρων Παστίτσιος» κατά παραφθορά του ονόματος του γέροντα Παϊσίου, ο οποίος ως γνωστό μετά τον θάνατό του διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό θρησκευόμενων οπαδών, μεταξύ άλλων και για τον αποδιδόμενο στον μοναχό προφητικό του λόγο, αποτελεί αναμφίβολα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα και ανησυχητική εξέλιξη κρατικής υποκρισίας, αλλά προπαντός επικίνδυνου φονταμενταλισμού. Μια ενέργεια που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε, ούτε από τα πρώτα βήματα μιας γνήσιας θεοκρατίας, όπως αυτή εκδηλώνεται στα φανατικά ισλαμικά κράτη, στα οποία αντί του νόμου, επιβάλλεται η Σαρία, δηλαδή ο νόμος του Ισλάμ.

29.11.12

Είπαν:

…Προσωπικά καταθέτω και τη δική μου μαρτυρία περί της αγιότητος του γέροντος Παϊσίου, και όταν ζούσε αλλά και μετά την οσιακή κοίμησή του, απολαμβάνοντας ζωντανή την παρουσία του πολλές φορές στη ζωή μου. Γι’ αυτούς οι οποίοι φτάνουν στο σημείο του εμπαιγμού του προσώπου του, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε σελίδα του facebook τους αφήνουμε στα χέρια και στη δικαιοσύνη του Θεού…

Σεραφείμ
Μητροπολίτης Καστοριάς

Ωδή στη Χαρά



Ένα ολόκληρο στάδιο με 10.000 Ιάπωνες καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής να εκτελούν φημισμένο έργο του μεγάλου μουσικού Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, δεν είναι ένα θέαμα το οποίο μπορεί να παρακολουθήσουν εύκολα όχι μόνο οι λάτρεις της κλασικής μουσικής, αλλά και όσοι μέσα από τη μουσική διακρίνουν στοιχεία του χαρακτήρα ενός λαού.

28.11.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν




Προς εφημερίδα «ΟΔΟΣ»

Η υποχρέωση του κ. Πετσάλνικου 
και των λοιπών συνυπόλογων πολιτικών της Καστοριάς

Κύριε Διευθυντά,

Στα τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκε πολιτική δήλωση του επί 27 συναπτά έτη πρώην Βουλευτή, Υπουργού του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, ότι: «αισθάνεται την υποχρέωση απέναντι σε όλους τους πολίτες της Καστοριάς, που τον στήριζαν επί 27 χρόνια με την ψήφο τους, να συμβάλλει με την εμπειρία του στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου».
Ως πολίτης της Καστοριάς, αποδέκτης της πολιτικής αυτής δήλωσης, παρατηρώ τα εξής:

27.11.12

MUTE: Η οπτικοποίηση ενός οικονομικού βιασμού



mute: σίγαση, βουβός, σιωπηλός, μουγγός, άφωνος, μη προφερόμενος.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοπτική και Ραπτική

Εβδομάδες τώρα, το μόνο που μας απασχολεί και κυριαρχεί στα Μέσα μαζικής Επικοινωνίας (έντυπα και ηλεκτρονικά) είναι τα μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων από τα ίδια υποζύγια. Όταν γίνεται λόγος για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και ακούγονται ταυτόχρονα φωνές περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών άλλων προνομιούχων επαγγελματικών ομάδων, ο μέσος πολίτης που παρακολουθεί τα δρώμενα κινδυνεύει να παραφρονήσει.

Άλεξ: Μία ιστορία για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας με την κρίση.



Υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι στα ελληνικά (κάτω δεξιά)

26.11.12

Ελλάς-Ιράν συμμαχία




Η Ελλάδα καταλαμβάνει διόλου κολακευτική θέση σε παλαιότερη (2005) διεθνή κατάταξη ως προς τον σφιχτό εναγκαλισμό κράτους και θρησκείας - Government Favoritism of Religion. Ο κατάλογος, με τις χώρες που δίνουν ειδικά προνόμια, υποστήριξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις στην θρησκεία, φέρει πρώτο το Τουρκμενιστάν, με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να ακολουθούν, και την Ελλάδα στην τρίτη θέση (!), σε χειρότερη κατάταξη από τη Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, ακόμη και το Πακιστάν! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια λίστα η Τουρκία κατέχει την 44η θέση και η Ζιμπάμπουε την 50ή.

Ich bin ein Berliner [για την Πορτογαλία]



Ich bin ein Berliner = Είμαι ένας Βερολινέζος
J.F. Kennedy 26.6.1963, τείχος του Βερολίνου.

ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Πάλι το φάρμακο!

Ο Εκλεκτός συνεργάτης της «ΟΔΟΣ» κ. Ν. Τσίγκας, σε εργασία του για το φάρμακο, είχε την καλοσύνη να με αποκαλέσει «αξιοσέβαστο και λίαν εμβριθή».
Τον ευχαριστώ και για τα καλά του λόγια και για την ευκαιρία που με δίνει να επανέλθω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το φάρμακο και η υγεία.
Στην αρχή θα πρέπει να κάνω μερικές διευκρινήσεις.
Διαισθάνομαι ότι το άρθρο μου[ΟΔΟΣ αρ.φ.642], δεν έγινε απόλυτα κατανοητό, και γι’ αυτό σίγουρα φταίει η ελλειπτική γραφή μου.

25.11.12

ΟΔΟΣ: Λόγια





ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ χρονιά, ο Δήμος Πρέβεζας αποφάσισε να συνεχίσει την απ’ ευθείας μετάδοση κορυφαίων παραστάσεων του λυρικού θεάτρου (όπερας) από την περίφημη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, στην Πρέβεζα σε πραγματικό χρόνο και σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων που λειτουργεί για λογαριασμό του Δήμου, στο πιο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ εγχείρημα του Δήμου Πρέβεζας να φέρει τόσο κοντά τους κατοίκους και δημότες της όμορφης πόλης σε επαφή με τον εξαίσιο κόσμο των μεγάλων παραστάσεων όπερας και μάλιστα με τις θρυλικές παραγωγές ενός από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, με ορχήστρα και ερμηνευτές παγκόσμιου κύρους, στέφεται με διαρκή επιτυχία χάρη στην πολιτική βούληση και την ιδιαίτερη ποιότητα των αρμοδίων τους που φαίνεται δεν αρκούνται στην «παράδοση» (αυθεντική ή όχι, λογική ή κατά παροξυσμό).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ η συμβολή του Δήμου Πρέβεζας στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής γίνεται ακόμη πιο αξιέπαινη από την τιμολογιακή μεταχείριση των δημοτών-θεατών, και μάλιστα σε απολύτως υπέρ του θεατή ανταγωνιστικές και λογικές τιμές, αφού το εισιτήριο για τους ενήλικες είναι 8,00 ευρώ ενώ το ειδικό (νέοι, μαθητές, άνεργοι κλπ) ανέρχεται στα μόλις 4,00 ευρώ.

Δήμος Πρέβεζας

Απόσπασμα από το πρακτικό 12/2012
Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΕΜΑ: «Έγκριση υπογραφής σύμβασης με την Μετροπόλιταν Όπερα Ν.Υόρκης, για προβολές Όπερας στο Δήμο Πρέβεζας, για το χρονικό διάστημα , Οκτώβριος 2012 έως και Απρίλιο 2013»

Ο πρόεδρος έθεσε υπόψη των μελών του δημοτικού συμβουλίου: «Το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας πραγματοποιεί για τρεις περιόδους και για το διάστημα από Οκτώβριο έως και Μάιο απευθείας μεταδόσεις από τη Μετροπόλιταν Όπερα την Νέας Υόρκης. Οι μεταδόσεις των παραστάσεων πραγματοποιούνται απευθείας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. Ο Συμπολίτης μας, γιατρός, κ. Ζώνιος Δημήτρης, είναι ο συνδετικός κρίκος με την Μετροπόλιταν Όπερα και ο οποίος στηρίζει και βοηθάει την προσπάθεια αυτή σε κάθε προβολή (μεταγλώττιση). Τα έσοδα που προέκυψαν από τις παραστάσεις των προβολών για το σχολικό έτος 2011-2012 μετά την κατάθεση όλων των δικαιωμάτων προς την Μετροπόλιταν Όπερα ήταν 208,69 ευρώ. Το αντίτιμο των εισιτηρίων ήταν και θα παραμείνει (8) οχτώ ευρώ για τους ενήλικες και (4) τέσσερα ευρώ για τους μαθητές-σπουδαστές. Τα έξοδα των παραστάσεων για την περίοδο 2012-2013 και τα δικαιώματα της Μετροπόλιταν Όπερας είναι:

24.11.12

ΜΠΕΣΣΗ ΜΙΧΑΗΛ: Η γάτα του Σρέντιγκερ


ΟΔΟΣ 6-9-2012 | 656


«....μακροπρόθεσμα, είμαστε όλοι νεκροί......»
Τ.Μ.Κευνς


Όχι, μεσούσης της κρίσης, ακόμη δεν νομίζω ότι έφθασα να παραμιλάω για γάτες ακόμη και διάσημες όπως αυτή του Σρέντιγκερ (βραβείο Νόμπελ 1933). Και δεν παραμιλάω, όπως θα εξηγήσω, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των «ελίτ», της πολιτικής, της παιδείας (!), των ΜΜΕ, πασών των εξουσιών τέλος πάντων να μας τρελλάνουν με τη ατέλειωτη μετρολαγνεία και την έλλειψη κάποιας ουσιαστικής λύσης παρά τις διπλές προεκλογικές υποσχέσεις των ταγών μας .Μιλάω λοιπόν πολύ σοβαρά, ότι η ίδια η κατάσταση της Ελλάδας, με μνημόνιο / χωρίς μνημόνιο, μέσα στο ευρώ / έξω από το ευρώ, μέτρα / ποιά μέτρα, εσωτερική τρόικα / εξωτερική τρόικα, ήπιος «θάνατος»-χρεωκοπία / ξαφνικός «θάνατος» άμεση χρεωκοπία, μου θυμίζει πάρα πολύ την κατάσταση της ταλαίπωρης γάτας : βρίσκεται κλεισμένη ερμητικά σ΄ένα κουτί με συντροφιά φιαλίδιο δηλητηρίου και μια πηγή ραδιενέργειας με μετρητή Geiger. Αν ο μετρητής ανιχνεύσει ραδιενέργεια, το φιαλίδιο σπάει και η γάτα πεθαίνει. Ή όχι;

Γιατί ακριβώς εδώ υπεισέρχονται τα quantum mechanics (όπου μια παράδοξη κατάσταση εναγκαλισμού –entanglement- επιτρέπει ασαφή συνδυασμό ή «υπερθέση» υποατομικών σωματιδίων που ήρθαν σε επαφή ακόμη και αν διαχωρίστηκαν μετά ). Έτσι, ο Σρέντιγκερ επινόησε το πείραμα με μεγαλύτερο σύστημα και η γάτα είναι και ζωντανή και πεθαμένη μέσα στο κουτί! Φυσικά, στη κλασσική πραγματικότητα, αν ανοίξουμε το κουτί, η γάτα είναι είτε ζωντανή είτε πεθαμένη.

23.11.12

ΟΔΟΣ: Ως νεκρή φύση


ΟΔΟΣ 26 Ιουλίου 2012 | 652

Αγαπητή ΟΔΟΣ

Σου γράφω με αφορμή το άρθρο-παρέμβαση του κ. Αναστάση Πηχιών, - δωρητή του ομώνυμου αρχοντικού στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ, που στεγάζει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην Καστοριά. Δημοσιεύτηκε στο 643 φύλλο σου του περασμένου Μαΐου, ενώ πρόσφατα αναρτήθηκε στο blog της ΟΔΟΥ, στο Internet. Αλλά και με αφορμή μερικά από τα σχόλια αναγνωστών του blog με τα οποία εκφράζουν την αντίθεση, μερικά δε απ’ αυτά και ενόχληση στα γραφόμενα του κ. Πηχιών. Ιδιαίτερα για την επίδραση που είχε στην κοινωνία της Καστοριάς η διαμόρφωση μιας πλειοψηφίας νέων κατοίκων. Με ετερόκλητες καταγωγές και παραδόσεις, που δεν μπόρεσαν να σφυρηλατήσουν μια νέα συνείδηση. Διαβάζω βέβαια και σχόλια που συμφωνούν με τις απόψεις του κ. Πηχιών, όμως ιδιαίτερη εντύπωση μου προκαλούν ορισμένα σχόλια για το δηκτικό περιεχόμενό τους, και όχι φυσικά για την διαφωνία.

Το άρθρο του σημαντικού αυτού ευπατρίδη, αν και βαρυσήμαντο με πολλούς αποδέκτες, δυστυχώς σε μια μερίδα συμπολιτών για μια ακόμη φορά δεν στάθηκε δυνατό να γίνει κατανοητό. Να πληροφορήσει για το -κατά την γνώμη του κ. Πηχιών- πραγματικό παρελθόν της πόλης, αλλά και να προβληματίσει για το παρόν και το μέλλον της.

Παρά ταύτα δίκαια μπορεί να θεωρηθεί μια από τις σοβαρότερες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών. Γιατί υπογράφει ένας αληθινά διακεκριμένος συμπολίτης, και μάλιστα με την νηφαλιότητα του αποστασιοποιημένου από τα μικροσυμφέροντα της καθημερινότητας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου, που είχαν την διάθεση να διαβάσουν την επιστολή μου στην ΟΔΟ και να σχολιάσουν τα γραφόμενά μου. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι τα κατά καιρούς γραπτά μου, που έχει την ευγενή καλοσύνη να δημοσιεύει στην ΟΔΟ ο κ. Μπαϊρακτάρης, διαβάζονται και σχολιάζονται.

Στους επικριτές της υπόθεσης, που διατύπωσα, ως μια πιθανή αιτία για την αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων συμπατριωτών μας θέλω να παρακαλέσω να ξαναδιαβάσουν την επιστολή μου γιατί νομίζω ότι παρεξήγησαν πολλά σημεία αυτής.

Το φαινόμενο της δυσκολίας ή της μη ενσωματώσεως στην κοινωνία μέρους ή όλων των ανθρώπων, που συνέρρευσαν σ᾽ αυτήν σε μικρό χρονικό διάστημα και σε μεγάλο αριθμό, έχει μελετηθεί από ειδικούς επιστήμονες και πράγματι έχει παρατηρηθεί να υφίσταται τόσο σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Παράδειγμα η Αθήνα. Πολλοί απ᾽ αυτούς επιδεικνύουν και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το ότι πολλοί συμπατριώτες μας συμπεριφέρονται εγωκεντρικά και αντικοινωνικά, κανείς από τους σχολιαστές της επιστολής δεν το αμφισβήτησε. Εξάλλου, η μη πλήρης ενσωμάτωση στην κοινωνία της Καστοριάς πολλών από τους διαβιούντες σ᾽ αυτήν, αποτελεί μια δικιά μου υπόθεση εργασίας για την αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων –και μόνον– συμπατριωτών μας, αναφέρω και άλλες αιτίες και εύχομαι στο τέλος της επιστολής να σφάλω και όντως μπορεί να σφάλω. Γεγονός πάντως είναι ότι πολλοί βάζουν σε πρώτη μοίρα τον τόπο καταγωγής τους και σε δευτερεύουσα τον τόπο διαβιώσεως τους.

Δεν θέλησα ούτε θέλω να θίξω τους χωρικούς, δεν τους υποτιμώ, ούτε ισχυρίζομαι ότι η κοινωνία της Καστοριάς ήταν και είναι ιδανική (όλοι μας εξάλλου από χωριά προερχόμαστε), όπως γράφει ένας από τους επικριτές μου. Απλώς άλλη η νοοτροπία των μεν και άλλη των δε. Ούτε γενικεύω, ούτε αναφέρομαι σε όλους αλλά σε ορισμένους, που συμπεριφέρονται αντικοινωνικά. Προς Θεού, ούτε σωβινιστής είμαι ούτε ρατσιστής, ούτε σνομπ, ούτε έχω κάτι το επιλήψιμο για τους χωρικούς, ούτε χαρακτήρισα τους μη Καστοριανούς βάρβαρους, απλώς διατύπωσα την γνώμη μου ότι έχει διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός, ο οποίος, και πάλι κατά την γνώμη μου, με την πάροδο του χρόνου θα αποκατασταθεί.

Ότι γράφω, το υπογράφω και έχω το θάρρος να αναλαμβάνω την ευθύνη της γνώμης μου. Δεν υπεκφεύγω με την ανωνυμία, και αποφεύγω τους δυσμενείς χαρακτηρισμούς προσώπων. Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς του προσώπου μου από τον ανώνυμο «Χωριάτη», τις αντιπαρέρχομαι.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι ο διάλογος, έστω και ηλεκτρονικός και για μερικούς ανώνυμα -μια και δεν έχουν το θάρρος να εκφράσουν την γνώμη τους επώνυμα- είναι πάντοτε εποικοδομητικός.


Ἀναστάσης Κων. Πηχιών



Δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 656


Σχετικά κείμενα



22.11.12

Η υπεράσπιση της Καστοριάς




8 Οκτωβρίου 1975. Ρεπορτάζ μετά την πρωτοφανή πολυήμερη κινητοποίηση των Καστοριανών στα σχέδια επέκτασης της επεξεργασίας και εμπορίας γούνας εκτός της πόλης και του νομού (από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ). Σχετικό δημοσίευμα για την καστοριανή γουνοποιΐα και τις προσπάθειες για μεταφορά της έκθεσης γούνας Καστοριάς στην Αθήνα, στο σημερινό φύλλο της ΟΔΟΥ.

21.11.12

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Φράγμα ακούω και φράγμα δε βλέπω

Επί Υπουργίας Ανωμερίτη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας με τον οποίο γνωριστήκαμε σε μια ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έκτοτε συχνά ανταλλάσσαμε επιστολές, είχε την καλοσύνη να μου στείλει τον κατάλογο των αρδευτικών έργων που προωθούσε το Υπουργείο Γεωργίας στο χώρο της Μακεδονίας.

Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονταν και το φράγμα του Νεστορίου που μάλιστα είχε ενταχθεί στα έργα που θα υλοποιούνταν από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο. Από τότε πέρασαν δώδεκα και πλέον έτη, αλλά το φράγμα μόλις πριν από 2 χρόνια δημοπρατήθηκε, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και οι εργασίες προχωρούν με ρυθμό χελώνας ή μάλλον σταμάτησαν. Αν δεν έχει δοθεί μεγάλη έκπτωση και αν ο εργολάβος δεν το παρατήσει στη μέση, για πολλούς και διάφορους λόγους, και ώσπου να γίνει η μελέτη για το δίκτυο διανομής του νερού και κατασκευαστεί, θα περάσουν τουλάχιστον, στην καλύτερη των περιπτώσεων, άλλα 10 και πλέον χρόνια. «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» ή ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι», θα απαντούσε ένας σοφός γέροντας αγρότης της περιοχής.

20.11.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν


ΟΔΟΣ 26.7.2012 | 652


Αγαπητέ κύριε Παρχαρίδη,

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας “ΟΔΟΣ” (αρ. 652 / 26.7.2012) διάβασα την απάντησή σας σχετικά με την ανάπλαση της παραλίας, όπου τυχαίνει και να κατοικώ όλη μου τη ζωή -που δεν είναι και λίγη.

ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ εντύπωση, ότι αναφέρεστε στις αρμοδιότητές σας, σαν Αντιδήμαρχος “Ποιότητας Ζωής”. Για να είμαι ειλικρινής, ίσως και από προσωπική αμέλεια, δεν γνώριζα ότι έχει ο Δήμος μας και αρμόδιο εντεταλμένο για το θέμα αυτό.

ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ όμως, να αναφερθώ εν ολίγοις, στο πρόβλημα που βιώνουμε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, με τη συνεχή -και όχι μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες- ηχορύπανση που προκαλούν οι κάθε είδους καφετέριες.

19.11.12

Λόγος & αντίλογος


ΟΔΟΣ 28.7. 2012 | 648


Χρήστος Παρχαρίδης
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά 18/7/2012
Προς: Τον Διευθυντή της Εφημερίδας
«ΟΔΟΣ» κ. Παναγιώτη Μπαϊρακτάρη


Κύριε Διευθυντά,

Mε αφορμή το άρθρο σας που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2012 στο φύλλο 648 της εφημερίδας σας με τίτλο «Το όραμα της σημερινής διοίκησης του Δήμου» θα ήθελα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, να επισημάνω τα εξής:

Κατ' αρχάς, τόσο για τη Δημοτική Αρχή όσο και για μένα προσωπικά είναι ευπρόσδεκτη κάθε εποικοδομητική σκέψη, πρόταση και κριτική. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους κύριους ρόλους κάθε έγκριτης εφημερίδας ή Δημότη που στοχεύει στην υποστήριξη της ανάπτυξης, της βελτίωσης της καθημερινής Ποιότητας Ζωής στην πόλη μας, αλλά και του μέλλοντος αυτής της.

Επιτρέψτε όμως μου να θεωρώ ότι στο άρθρο σας που αναφερθήκατε στο έργο ανάπλασης της Νότιας παραλίας, σας διακρίνει μια βιασύνη και ευκολία στο να κατακρίνετε και να απαξιώσετε απ' αρχής ένα έργο που ο Δήμος Καστοριάς προωθεί με συντονισμένες προσπάθειες και που πιστεύουμε ακράδαντα (ερμηνεύοντας και την επιθυμία των Δημοτών) ότι θα αλλάξει την εικόνα της Καστοριάς.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το έργο ανάπλασης της Νότιας Παραλίας από το Διοικητήριο έως τον «Σταυρό» (για το οποίο το άρθρο σας περιείχε πικρόχολους και ειρωνικούς υπαινιγμούς), έχει ενταχθεί στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.200.000€ στις προβλεπόμενες ενέργειες για Αστικές Αναπλάσεις.

Απάντηση της ΟΔΟΥ


ΟΔΟΣ 26.7.2012 | 652

ΚΡΙΤΙΚΗ στην κριτική μπορεί να εννοηθεί, όχι όμως με τίτλους και επιγράμματα, όπως «πικρόχολα» και τα αντίστοιχα που αναφέρονται στην απαντητική επιστολή. Θα οφείλονται ασφαλώς στον υπερβάλλοντα ζήλο, και όχι σε ιδιαίτερες ικανότητες ενόρασης. Διότι οι υπερβολές, αν είναι κατανοητές, ακόμη δε και προϋπόθεση της κριτικής των εφημερίδων και των πολιτών, δεν νοούνται καθόλου στους αξιωματούχους, που πρέπει να απαντούν με αντικειμενικότητα και υπηρεσιακό τόνο. Προφανώς σ’ αυτή την παρατήρηση θα συμφωνούσε ακόμη και ο κ. αντιδήμαρχος.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ του δήμου ήδη κρίνεται, τουλάχιστον από τους κατοίκους Καστοριάς, για την αποτελεσματικότητά της. Στον 2ο χρόνο της θητείας της, αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι ανησυχητικά περισσότερα. Κανείς δεν θυμάται ότι ζητήθηκε πίστωση χρόνου.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ της δημοτικής αρχής, όπως τουλάχιστον υλοποιούνται εμφανίζουν αισθητή αναντιστοιχία με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της. Ωστόσο η αναπροσαρμογή τους (γιατί κατά την ουσία της κριτικής της ΟΔΟΥ υπάρχουν πιο επείγουσες πραγματικές ανάγκες από την  ανάπλαση της... βιτρίνας») αποτελεί δικαίωμα των αρμοδίων. Για το οποίο αργά ή γρήγορα θα κριθούν και οι ίδιοι, όπως και οι προκάτοχοι. Μέχρι τότε, τα έργα και οι παραλείψεις πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ελέγχου.

Απόσπασμα

ΟΔΟΣ: Μ.Πέμπτη 21 Απριλίου 2011 | 588

[....] σε μια πόλη που βουλιάζει από τις κατεπείγουσες ανάγκες συντήρησης των υποδομών της, τίθενται ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του νέου δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής
[....] χωρίς αμφιβολία, η συγκεκριμένη παραλιακή έκταση (όπως και όλες οι παραλίες της Καστοριάς), σε σύγκριση με τα ενδότερα της κατοικημένης χερσονήσου, μοιάζει να είναι lux. Για τα μέτρα της Καστοριάς βεβαίως, αλλά πάντως lux.
[....] είναι άγνωστο (αν και) σε ποια άλλη παραλίμνια ή παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδος, ή όπου αλλού δημοτικοί άρχοντες που σέβονται έμπρακτα τα αυτονόητα, επιτρέπουν στις καφετέριες να καταλαμβάνουν (καταβροχθίζουν) τόσο περιορισμένα παρόχθια πεζοδρόμια, αφήνοντας ελάχιστο χώρο σε κοινή χρήση.

18.11.12

Επέτειος απελευθέρωσης της πόλης


Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 1975. Εορτασμός για την επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς. Περιφορά της εικόνας του πολιούχου αγίου. Από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

ΗΛΙΑ ΣΙΔΕΡΗ: Χάνουμε το τρένο στα... αεροδρόμια

Στα πλαίσια των γενικών ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να δημοπρατηθούν με διεθνείς διαγωνισμούς 22 από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Στα σχέδια του υπουργείου είναι να ενοικιασθούν τα αεροδρόμια για τουλάχιστον 30 χρόνια και κυρίως αυτά που έχουν αυξημένη κίνηση. Ανάμεσα σε αυτά, δυστυχώς, μαθαίνω, ότι δεν θα είναι το αεροδρόμιο της Κοζάνης. Όλα όσα δεν δημοπρατηθούν θα παραμείνουν στο Δημόσιο. Θα συσταθεί μια ενιαία εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται, με σκοπό να δοθεί η διαχείριση σε ιδιώτη μέσω.

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η Lady Gaga έκλεψε τις καρδιές

Η βασίλισσα της ποπ μουσικής σκηνής, Lady Gaga, παρουσίασε στς 14 Αυγούστου ένα εκθαμβωτικό show στο πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό της περιοδείας της "The Born This Way Ball", στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, κλέβοντας τις καρδιές του Βουλγάρικου (και όχι μόνο) κοινού.
Η Lady Gaga εμφανίστηκε στη παγκόσμια μουσική βιομηχανία το 2008 με το debut album της "The Fame", πουλώντας περισσότερα από 15 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2009 κυκλοφόρησε ένα ακόμη επιτυχημένο άλμπουμ με τον τίτλο "The Fame Monster" και το 2011  το άλμπουμ "Born This Way". Μέσα στα χρόνια κατάφερε να κατακτήσει τις πρώτες θέσεις των chart τόσο με τα άλμπουμ της όσο και με τα τραγούδια της. Υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει τουλάχιστον 25 εκατ. άλμπουμ 65 εκατ. singles παγκοσμίως.

17.11.12

ΟΔΟΣ: Τοπικές ανταποκρίσεις


ΟΔΟΣ 19 Ιουλίου 2012 | 651

Στο π. φύλλο της ΟΔΟΥ (φύλλο 650 / 12-7-2012) και συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ανταποκρίσεις» γινόταν εκτενής σχολιασμός για το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το οποίο, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα μαζί με το εισαγωγικό σχόλιο του κ. Αιμιλίου Μπούσιου που είχε την πρόνοια να το προωθήσει στην εφημερίδα, μιας και αφορούσε την Καστοριά, δημοσιεύτηκε και αυτό στις εσωτερικές σελίδες.

Το άρθρο ήταν σε γενικές γραμμές ρεαλιστικό και αρκετά ακριβές, παρά τις συνθήκες που έγινε η δημοσιογραφική έρευνα. Ταυτόχρονα σκιαγραφούσε επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται και ενεργούν οι Γερμανοί, τους οποίους τόσο εγκάρδια φιλοξένησε, όπως τώρα ο ίδιος ισχυρίζεται, ο δήμαρχος Καστοριάς.

Η ΟΔΟΣ, στο π. πρωτοσέλιδο έστω και συγκρατημένα, έκρινε με θετικό τρόπο την απόφαση του δημάρχου Καστοριάς να ανταποκριθεί κατ’ αρχήν στο ενδιαφέρον του γερμανού υφυπουργού κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και της αποστολής της γερμανικής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα μάλιστα στο ενδιαφέρον για την διάσωση της λίμνης της Καστοριάς και την δημιουργία επενδυτικών πρωτοβουλιών.

‘Ισως να είναι μια πραγματικά σπάνια ευκαιρία διεθνούς προβολής της Καστοριάς και μάλιστα στην καρδιά της (ισχυρής) Ευρώπης. Μπορεί η Γερμανία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, από τον απλό λαό ως την πολιτική της ηγεσία, να πληγώνει τα τελευταία χρόνια τα υπολείμματα της εθνικής αυτοπεποίθησης, αν μη τι άλλο όμως ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με εμάς. Ενώ στο πλαίσιο της Ευρώπης διεκδικούμε ισοτιμία και αναλογικότητα. Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται. Και πολύ περισσότερο δεν αναλώνονται σε ψησταριές και επικοινωνιακά παιγνίδια.

16.11.12

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ταξίδι σωτηρίας μιας επιβαρυμένης με λιπάσματα λίμνης


ΟΔΟΣ 12 Ιουλίου 2012 | 650



επιμέλεια-μετάφραση: ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ


Frankfurter Allgemeine Zeitung:
08.07.2012

Griechenland

Auf Rettungsreise zum überdüngten See 

 

Ελλάδα

Ταξίδι σωτηρίας μιας επιβαρυμένης με λιπάσματα λίμνης


Του Jan Grossarth


Στην Ελλάδα η λίμνη της Καστοριάς είναι μια περίπτωση που χρειάζεται παρεμβάσεις για να σωθεί. Εκατομμύρια ευρώ δεν τη βοήθησαν. Τώρα βοηθούν οι Γερμανοί. Θέλουν να τη μετατρέψουν σε μια λίμνη όμορφη όπως είναι η Bodensee (Κωνσταντίας) στη Βαυαρία της Γερμανίας. Είναι όμως αμφίβολο αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

“Και τώρα ακόμα ένα μικρό αισιόδοξο μήνυμα” λέει ο Hans-Joachim Fuchtel. Κρατάει ένα διαφημιστικό φυλλάδιο του Lidl της πόλης. Σ’ αυτό το φυλλάδιο διαφημίζονται ελληνικά προϊόντα. Ο γερμανός υφυπουργός Φούχτελ θέλει να δείξει στους Έλληνες ακροατές του ότι τα πράγματα σιγά-σιγά βελτιώνονται, ότι οι Γερμανοί συνεχίζουν να αγαπούν τους Έλληνες, έστω και με τη μορφή των ελιών και της φέτας. Ευτυχώς όμως κανείς δεν προσέχει τις λεπτομέρειες του φυλλαδίου. Ο διαφημισμένος γύρος παράγεται από μια εταιρεία που ονομάζεται Oldenländer, και το τυρί φέτα το παρασκευάζει η εταιρεία Hochland Deutschland GmbH από μια περιοχή της Βαυαρίας, στο Allgaeu.

15.11.12

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ: Frankfurter Allgemeine Zeitung




Η Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες της Γερμανίας.  Η ανταπόκρισή της από την Καστοριά που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2012, σε αρκετά σημεία είναι για εμάς απαξιωτική έως και προσβλητική. Αυτό σίγουρα μπορεί να μας πικράνει και να μας εξοργίσει. Μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε στο βαθμό που παραποιεί την πραγματικότητα, στο βαθμό που μας κρίνει αφ’ υψηλού και με αλαζονική διάθεση. Όμως αυτό δεν θα μας ωφελήσει.

Η εφημερίδα




Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ιδρύθηκε το 1949 και είναι μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γερμανίας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο εξωτερικό (παραδίδεται σε 148 χώρες).

14.11.12

ΟΔΟΣ: Ανταποκρίσεις


ΟΔΟΣ 650 | 12 Ιουλίου 2012


Το π. Σαββατοκύριακο καταχωρήθηκε στον γερμανικό τύπο και συγκεκριμένα στην (πολύ γνωστή και την Ελλάδα) αξιόπιστη εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» άρθρο του γερμανού δημοσιογράφου Jan Grossarth για την Καστοριά, με περιγραφές και συμπεράσματα από την επίσκεψή του στην περιοχή καθώς και τις επαφές που είχε εδώ ο γερμανός υφυπουργός Χάνς Γιόακιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και πρόσωπα από τον τοπικό πληθυσμό.

Γεγονός είναι ότι η κινητικότητα που εξελίσσεται γύρω από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ως απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης ο κ. Φούχτελ, περιβάλλονται ακόμη από αρκετά ερωτηματικά και αδιευκρίνιστα στοιχεία. Όπως και όσα διαμείβονται στις επαφές του με παράγοντες του Δήμου Καστοριάς, και ιδιαίτερα τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη. Καθώς και την αντιδήμαρχο πολιτιστικών κ. Ειρήνη Μισκία-Γεωργοσοπούλου που λόγω ιδιότητας φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το γερμανικό στοιχείο.

Το άρθρο της έγκριτης εφημερίδας, δημοσιεύεται αυτούσιο στις εσωτερικές σελίδες του σημερινού φύλλου της ΟΔΟΥ. Ο αναγνώστης που το προώθησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παραδέχεται ότι περιλαμβάνει στοιχεία που πρέπει να προσεγγισθούν με νηφαλιότητα από τον Έλληνα και ιδιαίτερα τον αναγνώστη της περιοχής Καστοριάς. Είναι ωστόσο δυνατόν -κατά την άποψη του - κάποια άλλα σημεία του ρεπορτάζ να εξοργίσουν για το αλαζονικό και ειρωνικό ύφος του αρθογράφου.

12.11.12

Στις απορίες των αναγνωστών για την κενή ανάρτηση με τίτλο «11η Νοεμβρίου», η ΟΔΟΣ διευκρινίζει ότι προτίμησε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο την επέτειο.

9.11.12

ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Καστοριά, μια ξεπεσμένη αρχόντισσα


ΟΔΟΣ 26.7.2012


Αφορμή γι’ αυτό το ξέσπασμα από το βάρος που αισθάνονται στην ψυχή τους πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν σ’ αυτήν την προικισμένη από τη φύση πόλη, έδωσε η πρόσφατη έλευση του οικουμενικού Πατριάρχη που ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός, μία μεγάλη ευλογία για την πόλη μας θα τολμούσα να πω.
Ακούγαμε αρκετούς μήνες πριν να υπάρχουν προετοιμασίες υποδοχής του, τόσο από την τοπική μας εκκλησία, όσο και από τους υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστέψαμε λοιπόν κάποιοι ότι θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για όλους τους υπεύθυνους σ’ αυτήν την άμοιρη πόλη να μπουν σε μια φιλότιμη και ουσιαστική προσπάθεια να αλλάξουν κάπως την εικόνα που παρουσιάζει στον κάθε επισκέπτη της, κυρίως σ’ εκείνον που την επισκέπτεται για πρώτη φορά.

Δυστυχώς κατά κοινή ομολογία η Καστοριά είναι πόλη με τα δύο πρόσωπα. Μόλις κάποιος την αντικρύσει από μακριά πλημμυρίζει η ψυχή του από αισθήματα ευφορίας και θαυμασμού με διάθεση να βρεθεί το ταχύτερο μέσα σ’ αυτήν, για να γνωρίσει και από κοντά αυτή την πανέμορφη νεράϊδα που φαίνεται διπλή καθώς καθρεφτίζεται ολόκληρη στα ήρεμα νερά μιας λίμνης, που εδώ και αιώνες την σφιχταγκαλιάζει λες και φοβάται μην και την κλέψουν. Όμως, αυτό το συναίσθημα ενθουσιασμού και της προσμονής του επισκέπτη της αρχίζει βαθμιαία να μετατρέπεται σε απογοήτευση, καθώς μετά την πρώτη εικόνα της όμορφης παραλίας της, αποφασίζει να ανηφορίσει και να γνωρίσει τον ιστορικό ιστό της προικισμένης με τόσες φυσικές ομορφιές βυζαντινή πόλη.

Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά μου οι βαρύγδουποι λόγοι που ακούστηκαν στο σημείο υποδοχής του Πατριάρχη, να αναφέρονται με πολλή υπερηφάνεια στην βυζαντινή αρχόντισσα, ενώ βρίσκονταν όλοι μέσα σε μία πρόσφατη ανακαινισμένη πλατεία, που κάθε άλλο παρά πλατεία ιστορικού κέντρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

8.11.12

Thomas Adès: The Tempest




Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 | 20:00

Ο βρετανός συνθέτης Thomas Adès (γεν. 1971) κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ διευθύνοντας την όπερά του The Tempest (Η Καταιγίδα), βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ (γνωστό ως Η Τρικυμία), η οποία έχει συγκεντρώσει πλήθος επαίνους ως ένα σύγχρονο αριστούργημα. Η καινοτόμα παραγωγή του Robert Lepage αναπλάθει το εσωτερικό της La Scala σαν το μαγικό νησί που στεγάζει τη μαγική τέχνη του Πρόσπερου, του εξόριστου Δούκα του Μιλάνου. Ο Simon Keenlyside ερμηνεύει τον Πρόσπερο, όπως και στην παγκόσμια πρώτη του έργου στη Royal Opera του Covent Garden, που έγινε δεκτή με επαινετικές κριτικές. “Η Καταιγίδα είναι μια εκπληκτική, μοναδική σύνθεση”, λέει ο Lepage. “Η όπερα συλλαμβάνει τη μαγεία του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ. Είναι ένα κουτί γεμάτο με μαγικά τρικ, γεγονός που αποτελεί δώρο για μένα και τους σχεδιαστές”.

7.11.12

Ανωνύμου: Η μνήμη η καλοκαιρινή… η ξεχασμένη



Πήρε μία φορά ο χρόνος το βλέμμα μου και το ταξίδεψε στην μνήμη την παιδική και εκεί το πρόσωπό μου το ακούμπησε αέρας δροσερός του καλοκαιριού και της ξεγνοιασιάς και ήταν τότε που όλες οι μνήμες χύθηκαν στο πάτωμα και στα μάτια μου χιλιάδες εικόνες ευτυχίας και γλύκας μα και πόνου περισσότερο απλώθηκαν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που νοιώθω τον χρόνο όχι μόνο να με πιέζει αλλά και να μου ποδοπατά την αξιοπρέπεια και να με γονατίζει, να με συνθλίβει κάτω από το αδυσώπητο και αμείλικτο τικ τακ, τικ τακ, των ρολογιών του.
Και εγώ να στέκομαι κάτι σαν άγαλμα που δεν το φρόντισαν και βιαστικά το έστησαν σε μιά γωνιά ενός μεγάλου μουσείου - σε μιά σκοτεινή, αφρόντιστη, αφώτιστη γωνιά - που σπάνια ο κόσμος σταματά να το προσέξει.
Έτσι όταν οι πόρτες κλείσουν στέκεται ακόμη πιο μονάχο και έρημο όπως ίσως ταιριάζει στα σπασμένα μοναχικά αγάλματα, όπως η μνήμη η ξεχασμένη στέκεται.

6.11.12

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδες η ΔΕΗ;

Ο διορισμένος, ελέω κομματικών πεποιθήσεων, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ ανακοίνωσε πρότινος την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ για να αντιμετωπιστούν τα γρήγορα επιδεινούμενα οικονομικά της.
Παρέλειψε όμως να μας πει τι έκανε στο διάστημα της μέχρι τώρα θητείας του για να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγαλύτερης Δημόσιας Επιχείρησης στη χώρα μας που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν παρά προς μίμηση. Μήτρα κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών (αλήθεια τι έγινε το σκάνδαλο των εκατομμυρίων επιχορηγήσεων της Διοίκησης προς τα Συνδικαλιστικά Ταμεία χωρίς απόδοση λογαριασμού και παραστατικά;) που ανέβαζαν και κατέβαζαν διακόπτες και εξαργύρωναν την κομματική υπακοή τους με βουλευτικά αξιώματα, είναι αυτά που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη του μέσου πολίτη που παρατηρεί τα δημόσια πράγματα της χώρας. Κανένα θετικό σημείο. Κανένα άξιου λόγου επίτευγμα.

5.11.12

Nederlands Dans Theater 2012-2013 live

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Τα αποτελέσματα των ανεγκέφαλων, 
φανατικών και πορωμένων δήθεν ζωόφιλων



Η εικόνα του δημοσιεύματος μας είναι αποτέλεσμα επίθεσης ενός από τα χιλιάδες βιζόν, που απελευθέρωσαν κάποιοι επαγγελματίες-ακτιβιστές ‘’ζωόφιλοι’’ . Όποιος αγαπάει τα ζώα πρέπει να αγαπάει πρώτα τους ανθρώπους και μετά όλα τα ζώα και όχι μόνο τα μινγκ. Δεν ξέρω αυτοί οι επαγγελματίες δήθεν ακτιβιστές, αν μεγάλωναν σε ένα χωριό με οικόσιτα θα έκαναν αυτό το πράγμα, δηλαδή την απελευθέρωση των εκτρεφόμενων κουναβιών. Ούτε φυσικά αν ο παππούς τους και η γιαγιά τους είχαν κουνέλια και κότες θα ήθελαν να τα πνίξει ένα βιζόν.

ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ: Κάποιοι προτίμησαν τις τουαλέτες

Αρχίζω με τα θερμότερα συγχαρητήρια και της ευχές για μεγάλες επιτυχίες στους Πανέλληνες αρχηγούς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Πρώτα η πατρίδα Ελλάδα… Και ύστερα οτιδήποτε άλλο (συμφεροντολογικό, ιδιοτελές και δοξαστικό). Μπράβο Αρχηγοί! Σήμερα με το παράδειγμα σας, γίνεσθε οι νέοι ηγέτες της πατρίδας, γιατί… αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο οικονομικό χείλος του γκρεμού και της απομάκρυνσης από την Ευρώπη, όπου εμείς της χαρίσαμε τόσο το όνομα όσο και θα εξακολουθούμε να την φωτίζουμε πνευματικά. Ήρωες αντάξιοι των ηγετών της τρισχιλιετούς ιστορίας της χώρας και παράλληλα «Σοφοί» όπως οι αρχαίοι πρόγονοι μας Η θλιμμένη φωνή της πατρίδας ξύπνησε στην καρδία σας το μεγάλο χρέος προς αυτήν.

4.11.12

Λόγος & Αντίλογος



Στο χωριό μου λένε την έκφραση "ο κόσμος το'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι". Επειδή λοιπόν δεν είδα κανέναν να γράφει για συγκεκριμένες καταστάσεις και γεγονότα της πολιτικής ζωής της Καστοριάς, αν και σχεδόν όλοι τα γνωρίζουν, λίγοι όμως τολμούν να πουν δημόσια, θα το κάνω εγώ, αφήνοντάς το στην ευγενή σας καλοσύνη και κρίση για τη δημοσίευση του συνόλου ή μέρους του κειμένου. Ίσως επίσης, το κείμενο να αποτελέσει και το έναυσμα για μια δική σας δημοσιογραφική έρευνα επί των γραφομένων.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και την φιλοξενία και, για να δούμε ποιος θα είναι ο τολμηρός...!

Με εκτίμηση
Ένας φιλαλήθης καστοριανός πολίτης,
υπέρμαχος της ηθικής τάξεως και της δικαιοσύνης
Φ.Γ.
digimambo@yahoo.gr


* * *


Πολιτική Ηθική,

ανθρώπινη αχαριστία

και κοινωνικός ξεπεσμός


Μετά τις τελευταίες διπλές εθνικές εκλογές, είναι σκόπιμο να κρίνουμε και κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές. Τα κόμματα και οι πολιτικοί οφείλουν να κάνουν την αποτίμηση του αποτελέσματος. Ξεκινώντας όμως πρώτα με την αυτοκριτική τους και συνεχίζοντας με την αξιολόγηση των συνεργατών τους.
Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. της Καστοριάς ξεκίνησε τη θητεία του επιλέγοντας ως βασική συνεργάτιδα πρόσωπο αν όχι άγνωστο σε όλους τους πολίτες του νομού, σίγουρα όμως ουδεμία σχέση έχουσα με την πολιτική. Η συνεργάτιδα απέκτησε οντότητα στη μικρή κοινωνία της Καστοριάς, αμειβόμενη από την βουλή με παχυλότατο μισθό και φυσικά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δεκαοχτώ μήνες μετά ο βουλευτής αποφάσισε να την αντικαταστήσει. Λόγοι γι αυτό θα μπορούσαν να είναι:
α) χαμηλή επαγγελματική απόδοση,
β) ζητήματα ηθικής τάξεως και
γ) ευκαιρίες και σε άλλους ανθρώπους να δοκιμαστούν και να αναδείξουν τις δυνατότητές τους.
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, αντιλαμβάνονται την αναλογία συμβολής καθενός από τους τρεις αναφερθέντες λόγους για την απομάκρυνση.

3.11.12

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ: Τα πέρατα του κόσμου



Ένα δέμα ακόμη και φεύγουμε... Το έλεγε και το ξανάλεγε η μικρή Γίτσα, κάθε φορά που ανταμώναμε. Που σημαίνει, δέκα φορές την ημέρα. Το δέμα θαρχόταν από τα πέρατα του κόσμου, από τον Καναδά. Δεν ήταν εύκολο να μετρήσουμε τα "πέρατα του κόσμου", ένας χάρτης όμως, θα μπορούσε να μας βοηθήσει αρκετά, θα βρίσκαμε τουλάχιστον τον Καναδά. Το βάλαμε στόχο, λοιπόν, να ψάξουμε για χάρτη. Τα σχολεία κλειστά βέβαια, κατακαλόκαιρο. Να ψάξουμε ίσως στη δημοτική βιβλιοθήκη; Αλλά πως να ξεπεράσουμε τον σκόπελο του σοβαρού βιβλιοθηκάριου; Τι θα έλεγε, όταν έβλεπε δύο πιτσιρίκες να του ζητούν έναν χάρτη του Καναδά; Αν ξέραμε τουλάχιστον, πώς να τον χρησιμοποιήσουμε... Οι μέρες περνούσαν, το δέμα όπου νάταν θα έφτανε, και η Γίτσα θα έφευγε για τα πέρατα του κόσμου, χωρίς να έχουμε εντοπίσει το σημείο τους.

2.11.12

Αναγνώστες έγραψαν

Με μια εύγλωττη ανοικτή επιστολή προς τον «Καλλικράτη» επιστολή που περιέχει στοιχεία λεπτού χιούμορ αλλά προπαντός ουσία, ο δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς κ. Ελευθέριος Ασλανίδης (εκλέχτηκε με τον συνδυασμό 9\ΕΝΑ του κ. Κ. Κοντόπουλου) πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια παρέμβαση συμβούλου αυτής της δημοτικής περιόδου ανοικτά και ευθέως στην ίδια την τοπική κοινωνία της Καστοριάς. Με αυτή, με την πάροδο 20 μηνών από την έναρξη της δημοτικής περιόδου εκφράζεται δημόσια η πρώτη κριτική για την λειτουργία του θεσμού στην Καστοριά τόσο σε κάθετο, όσο και σε οριζόντιο επίπεδο.
Βασικό θέμα των αιτιάσεων του κ. Ε. Ασλανίδη αποτελεί το γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν απαντήθηκε, προφορικά ή εγγράφως, ούτε μια από τις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει στα αρμόδια όργανα και αρχές του Δήμου Καστοριάς.
Αποκρυπτογραφώντας τις αναφορές της επιστολής, κατά την άποψη της ΟΔΟΥ δείχνει να επιβεβαιώνεται εύγλωττα το συμπέρασμα, ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Δήμο Καστοριάς, ο Καλλικράτης αποβαίνει σε βάρος της πόλης της Καστοριάς, θέμα το οποίο ήδη έχει αναδείξει η εφημερίδα. Και το οποίο είναι καιρός να αρχίσει να συζητείται σοβαρά ώστε να βρεθούν λύσεις – αν υπάρχουν.
ΟΔΟΣ


* * *


Ανοικτή Επιστολή προς τον «Καλλικράτη»


Θα ήθελα πρώτα να σου συστηθώ: Τοπικός Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς, Ελευθέριος Ασλανί- δης εκλεγείς με 399 σταυρούς προτίμησης με τον Συνδυασμό 9\ΕΝΑ στις Δημοτικές εκλογές του 2010.
Στην αρχή βέβαια πίστεψα, ότι από την θέση αυτή, θα βοηθούσα τον τόπο μου, όσο καλύτερα μπορούσα, γιατί με τέτοιες διαθέσεις και σκοπό, μετείχα στον εκλογικό αγώνα.
Καινούριος θεσμός ο «Καλλικράτης», πιστεύαμε όλοι ότι θα συντελούσε στην βελτίωση λειτουργίας των Δήμων, φυσικά και στον πολύπαθο Δήμο Καστοριάς.
Σαν καινούργιος θεσμός, φυσικό βέβαια ήταν, ότι και λάθη και παραλήψεις θα γίνονταν πολλά, στο πρώτο στάδιό του.

1.11.12

Ε.Τ.: Εθελοντισμός εν... δράσει


Υπαίθριο σαλονάκι από μπάζα δίπλα στο ποτάμι του Μαυροχωρίου περιμένει...

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που οι πολιτικοί μας κινδυνολογούν και κάνουν λόγο για τη διάλυση τάχα του κοινωνικού ιστού, λόγω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, η πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας καθαριότητας Μαυροχωρίου έρχεται να αποδείξει περίτρανα για άλλη μια φορά το αντίθετο.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ σε αυτόν τον Έλληνα που από το αρχαίο παρελθόν μέχρι σήμερα κατάφερε να αντέξει κάθε λογής αντιξοότητα, να μην υπάρχει έστω και το στοιχειώδες ίχνος κοινωνικής ευσυνειδησίας;

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ αυτός ο Έλληνας με τους πολλαπλούς ρόλους , του πολίτη, του επαγγελματία, του γονιού, του ανθρώπου πάνω απ’ όλα να μην ευαισθητοποιείται, όταν η περίσταση το απαιτεί;

14 Νοέμβρη - Respira




Είναι το βίντεο της Ισπανικής CGT (Ισπανικη ΓΣΕΕ) για την απεργία στις 14 Νοέμβρη.
Με τίτλο «Respira» (Ανάπνευσε) και σύνθημα «Your strike is your scream» (Η απεργία σου είναι η κραυγή σου), πολίτες από διάφορες κοινωνικές ομάδες εκφράζουν την ασφυξία που τους προκαλούν τα τελευταία μέτρα της Ισπανικής κυβέρνησης.
Μόνο η συμμετοχή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κάνει την 14η Νοέμβρη μια ιστορική μέρα. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ απεργία σε όλη την ιβηρική χερσόνησο.
Η 14η Νοέμβρη φαίνεται να γίνεται υπόθεση όλων των εργατικών χώρων, όλων των συνδικάτων. Φαίνεται να είναι η μέρα που θα απεργήσουν ταυτόχρονα πολίτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης. (Ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε σχεδόν να προαναγγείλει την απεργία και δύσκολα θα μπορέσει να πάρει πίσω μια τέτοια δήλωση).

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ