24.12.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν




Αγαπητέ κ. διευθυντά,

Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας διάβασα τις διαμαρτυρίες του δημάρχου Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη για την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να καταργήσει πριν την έναρξη του τον Φορέα της διαχείρισης της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Tην δημιουργία του φορέα της λίμνης την χαιρέτησαν με μεγάλη ικανοποίηση οι αρμόδιοι φορείς, όχι γιατί με τον φορέα θα εξυγιανθεί η λίμνη, αλλά γιατί μετά από την ημέρα της δημοσίευσης στο ΦΕΚ αρμόδιοι για την λίμνη και για τα προβλήματα της είναι ο φορέας, έτσι οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν ούτε ένα έργο για την σωτηρία της λίμνης, απαλλάσσονται και δεν ασχολούνται και επισήμως με την λίμνη και δεν θα έχουν τον τύπο να τους ενοχλεί με τα καθημερινά προβλήματα της λίμνης από τα οποία κανένα μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί.

Διαμαρτύρεται ο Δήμος για την κατάργηση του φορέα και ζητά ως εναλλακτική λύση την συγχώνευση με τον φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού Πρεσπών, ή με τον φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου με έδρα την πόλη της Καστοριάς, αυτή είναι λύση για να χαθούμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα και πιο υπεύθυνα, ποια σχέση μπορεί να έχουν τα προβλήματα της λίμνης της Καστοριάς με τα προβλήματα του εθνικού δρυμού της Πίνδου;

Γνωρίζει ο δήμαρχος τις επιτυχείς δραστηριότητες που έχουν αυτοί οι φορείς και ζητά να ενταχθεί και αυτός σε αυτούς; Ή ζητά την ένταξη σε αυτούς τους φορείς προκειμένου να διώξει ένα μεγάλο βάρος από τις δικές του αρμοδιότητες;

Οι περισσότεροι φορείς στην χώρα μας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, υπάρχουν φορείς που δεν έχουν συνεδριάσει από την ημέρα της ίδρυσης τους, για τέτοιο φορέα μιλάμε;

Εάν πραγματικά αγαπάμε και θέλουμε την εξυγίανση της λίμνης δεν μας λείπει ο φορέας, μας λείπει η όρεξη και η διάθεση για δουλειά, εμπόδισε κανείς τόσα χρόνια την νομαρχία ή τον δήμο για να προβούν σε έργα για την σωτηρία της λίμνης ή για την εξυγίανση της;

Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, απλώς στοιβάζανε μελέτες χωρίς ούτε μία από αυτές να έχει υλοποιηθεί, όμως τα χρήματα για τις μελέτες τα απορροφούσαν, και η λίμνη κανένα όφελος δεν είδε μέχρι σήμερα, έτσι που πάμε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ούτε ψάρια.

Μπορούμε εάν θέλουμε να κάνουμε πολλά γι’ αυτήν την ταλαιπωρημένη λίμνη μας, για παράδειγμα πριν από πολλά χρόνια ο τότε δήμος είχε ιδρύσει την επιτροπή λίμνης Ορεστιάδος Ε.Λ.Ο. που για εκείνη την εποχή λειτούργησε με επιτυχία. Μπορούμε και τώρα να δημιουργήσουμε μια τοπική Επιτροπή Λίμνης με αξιόλογα στελέχη με όρεξη και διάθεση για δουλειά και όχι για τις καρέκλες, μια επιτροπή που θα συμμετέχουν απλοί πολίτες με αναγνωρισμένη δραστηριότητα στα προβλήματα της λίμνης, τοπικοί επιστήμονες, διοικητικοί παράγοντες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που έχουν και άμεση αρμοδιότητα με την λίμνη και αυτή η επιτροπή μπορεί να προσφέρει πολλά στην λίμνη μας, και να είστε βέβαιοι ότι θα δώσει πολύ περισσότερα από ότι θα έδινε ο οιοσδήποτε φορέας.

Την λίμνη μας όλοι οι Καστοριανοί την αγαπάμε, γιατί αυτή μας έσωσε πολλές φορές στις κρίσεις με τα ψάρια της, με τα καλάμια της, με την άμμο της, με την ομορφιά της και τέλος με το νερό της που δεν άφησε τους Καστοριανούς χωρίς πόσιμο νερό, είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι για αυτήν. Κανείς από την Αθήνα δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι η λίμνη για τους Καστοριανούς, μόνο εμείς που ξέρουμε και ζούμε εδώ, εμείς μπορούμε να την εξυγιάνουμε γιατί πραγματικά και την αγαπάμε και την χρειαζόμαστε.

Αναγνώστης



Δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 661

Φωτό: Ολυμπία Σπύρογλου
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ