19.11.12

Λόγος & αντίλογος


ΟΔΟΣ 28.7. 2012 | 648


Χρήστος Παρχαρίδης
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά 18/7/2012
Προς: Τον Διευθυντή της Εφημερίδας
«ΟΔΟΣ» κ. Παναγιώτη Μπαϊρακτάρη


Κύριε Διευθυντά,

Mε αφορμή το άρθρο σας που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2012 στο φύλλο 648 της εφημερίδας σας με τίτλο «Το όραμα της σημερινής διοίκησης του Δήμου» θα ήθελα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, να επισημάνω τα εξής:

Κατ' αρχάς, τόσο για τη Δημοτική Αρχή όσο και για μένα προσωπικά είναι ευπρόσδεκτη κάθε εποικοδομητική σκέψη, πρόταση και κριτική. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους κύριους ρόλους κάθε έγκριτης εφημερίδας ή Δημότη που στοχεύει στην υποστήριξη της ανάπτυξης, της βελτίωσης της καθημερινής Ποιότητας Ζωής στην πόλη μας, αλλά και του μέλλοντος αυτής της.

Επιτρέψτε όμως μου να θεωρώ ότι στο άρθρο σας που αναφερθήκατε στο έργο ανάπλασης της Νότιας παραλίας, σας διακρίνει μια βιασύνη και ευκολία στο να κατακρίνετε και να απαξιώσετε απ' αρχής ένα έργο που ο Δήμος Καστοριάς προωθεί με συντονισμένες προσπάθειες και που πιστεύουμε ακράδαντα (ερμηνεύοντας και την επιθυμία των Δημοτών) ότι θα αλλάξει την εικόνα της Καστοριάς.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το έργο ανάπλασης της Νότιας Παραλίας από το Διοικητήριο έως τον «Σταυρό» (για το οποίο το άρθρο σας περιείχε πικρόχολους και ειρωνικούς υπαινιγμούς), έχει ενταχθεί στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.200.000€ στις προβλεπόμενες ενέργειες για Αστικές Αναπλάσεις.

Για την υλοποίηση του έργου εκπονείται ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, στην βάση προμελέτης που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. με την οποία καθορίστηκε το είδος των αναπλαστικών παρεμβάσεων.

Σαφώς με την ολοκλήρωση της ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης, αυτή θα υποβληθεί προς έγκριση και παραλαβή στο Δ.Σ. όπως κι εσείς εξ' άλλου αναφερθήκατε « .... η παρουσίαση αναμένεται να γίνει σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς .... » και θα έχετε έτσι την δυνατότητα να λάβετε γνώση αυτής και να εκφράσετε τις τεκμηριωμένες απόψεις σας.

Το κόστος του έργου έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε 1.200.000€ στα πλαίσια της πρότασης στο ΕΣΠΑ. Το τελικό ύψος του θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί η εκπόνηση του προϋπολογισμού στα πλαίσια του Τεύχους Δημοπράτησής του.

Στην περίοδο ισχνών οικονομικών για τους ΟΤΑ που διανύουμε, γίνονται σοβαρές και συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου για απορρόφηση κατά τον δυνατόν μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου, και παράλληλα, με ίδια μέσα ή κονδύλια γίνεται προσπάθεια κάλυψης όλων των λοιπών αναγκών του Δήμου, άλλωστε, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζετε, υπάρχει σαφής πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο Δήμος Καστοριάς μπορεί να υπερηφανεύεται ως ένας από τους λίγους Δήμους της χώρας που έχουν απορροφήσει σχεδόν το 100% των κονδυλίων του 3ΚΠΣ, που ήδη έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ έργα άκρως απαραίτητα και χρήσιμα για όλους τους Δημότες του ύψους 42.000.000€ και αναμένει σύντομα την ένταξη επιπλέον έργων ύψους περίπου 40.000.00€.

Τα προβλήματα του νέου διευρυμένου Δήμου της Καστοριάς είναι πολλά και χρόνια. Στο άρθρο σας μιλάτε για μακροχρόνια αδιαφορία, αλλά τα επιρρίπτετε όλα στη σημερινή διοίκηση. Εμείς θεωρούμε ότι όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αγωνίστηκαν για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και προσέφεραν το κατά δύναμη, έτσι κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και ότι οι προσπάθειες μας είναι και θα είναι συνεχείς και αμείωτες, αλλά μην σας διαφεύγει ότι δεν έχουμε συμπληρώσει ούτε δύο χρόνια θητείας και έχουμε κάθε δικαίωμα να θεωρούμε τις μέχρι σήμερα στοχευμένες ενέργειές μας, επιτυχημένες για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι.

Τέλος κ. Διευθυντά, «συγχωρήστε μας» που δεν έχουμε κάνει ειδικές σπουδές στην Βυζαντινή Τέχνη. Σας διαβεβαιώνουμε όμως, ότι η γενική μας παιδεία, μας βοηθάει να συνειδητοποιούμε και το βάρος και τη σπουδαιότητα της ιστορίας της πόλης μας. Γι' αυτό, επιτρέψτε μας να αποκαλούμε την Καστοριά «Βυζαντινή Αρχόντισσα»!

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την απαντητική επιστολή μου στο ίδιο σημείο με το άρθρο σας.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Χρήστος Παρχαρίδης
Αντιδήμαρχος Καστοριάς

Σχετικά:



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουλίου 2012, αρ. φύλλου 652


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ