18.8.12

ΟΔΟΣ: Διασπώντας τον κόσμο των Γουνοποιών


ΟΔΟΣ 14.6.2012 | 646

Με την απλή παραδοχή ότι Καστοριά και Γούνα συνυπήρξαν και εξακολουθούν να είναι αλληλένδετες έννοιες, και προπαντός ότι προϋπήρξαν όσων εννοούν ως Γούνα μόνο το προσωπικό πολιτικό-εμπορικό τους συμφέρον, ασφαλώς και τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του κλάδου, δεν αποτελούν ιδιωτική υπόθεση.

Ιδίως όταν διαπιστώνεται ότι με αδικαιολόγητη αθωότητα, πολιτική αφέλεια ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, όχι μόνο οι βουλευτές αλλά και ο δήμαρχος Καστοριάς, ως εκπρόσωπος της πόλης στο σύνολό της, μεταβαίνει και φωτογραφίζεται αυτάρεσκα με όσους τα τελευταία χρόνια διασπώντας τον κόσμο των Γουνοποιών, αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους στην Αθήνα. Αδιαφορώντας για την Καστοριά και όσους αφήνουν πίσω τους άνεργους, ενώ οι επιχειρήσεις τους επιδοτούνται, έστω και μέσω των εγγυήσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας. Ιδρύοντας στην αρχή άλλο φορέα, και στην συνέχεια μια νέα Διεθνή Έκθεση Γούνας Αθηνών, ενέργεια που επιδρά αρνητικά στην Καστοριά, όχι μόνο στις δραστηριότητες των τοπικών φορέων της Γούνας, αλλά και της ίδιας της πόλης.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αρχικά κάμφθηκαν οι αντιστάσεις και η Γούνα έχασε κάθε γεωγραφικό περιορισμό, με αποτέλεσμα σε ελάχιστα χρόνια -έως το 1988 το πολύ- να συρρικνωθεί ο κλάδος και η Καστοριά να περάσει σε μόνιμη παρακμή. Στην συνέχεια πλανήθηκαν από Ρωσία, σε Αλβανία, από Σκόπια σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, από Ντουμπάϊ σε Κύπρο και Κω–Ρόδο, βαφτίζοντας ως σωτηρία όλη αυτή την περιοδεία. Στην οποία πλείστοι συμμετέχουν με την «εγγύηση» του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του απλού λαού, που έχει πληρώσει αμέτρητα δισεκατομμύρια σε δραχμές ή ευρώ, χωρίς οι «πλάτες» αυτές να έχουν κοινωνικό αντιστάθμισμα στην Καστοριά.

Και να που τώρα αυτή την φορά ο «Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών» (ΣΕΓ), του οποίου η απόφαση να μεταφέρει (και) την έκθεση Γούνας των Αθηνών σε άλλο εκθεσιακό χώρο κοντά στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος» δεν δηλώνει μέχρι τώρα επιτυχία του πειράματος (προφανώς δεν θα αποφάσιζαν να αλλάξουν χώρο αν είχαν επιτύχει οι δύο πρώτες εκθέσεις στην Αθήνα), εισηγείται, με ένα τρόπο που δείχνει να αγνοεί τον πρώτο και ιστορικό Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς, ένα νέο μοντέλο δήθεν ανάπτυξης του κλάδου, που έμμεσα προϋποθέτει και προτείνει κατάργηση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.

Η οποία παρά τις αντιξοότητες, όχι μόνο εξακολουθεί να πραγματοποιείται στο κτήριο της ΕΔηΚα με εμπορική επιτυχία, αλλά σχεδιάζεται και να εξελιχθεί σε ένα πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, στην περιοχή της Καστοριάς, που θα συνεχίσει να ενισχύει τα συμφέροντα και την προοπτική του τόπου, που δεν χρειάζεται τέτοιες φαεινές ιδέες για να κατοχυρωθεί ως... «παραγωγικό κέντρο του δυτικού κόσμου», αναγνώριση που ήδη έχει κερδίσει εδώ και περίπου ένα αιώνα.

Με αόριστες προτάσεις happenings («εβδομάδα μόδας» και «εβδομάδα προσφορών») που δεν θα έχουν θεσμική διάσταση, ζητούν ουσιαστικά να τους ακολουθήσουν όλοι στην Αθήνα, επειδή λέει έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα (η Αθήνα), ενώ η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον προς το παρόν η Αθήνα αποτελεί το αντικίνητρο κάθε αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Είναι δυστυχώς δυσφήμιση εκτός των άλλων, και όχι διαφήμιση για την γούνα, όταν συνεχίζουν το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο να κλείνουν στην τριτοκοσμική πλέον πρωτεύουσα.

Είναι γνωστό ότι διάφορα παπαγαλάκια θα σπεύσουν να προπαγανδίσουν όπως γνωρίζουν ότι οι ευάλωτοι σε πειρασμούς λάμψης πολιτικοί, παραπολιτικοί και λοιποί, θα δουν την ιδέα για μια ακόμη νύχτα στα μπουζούκια σε κοσμικά – και όχι μόνο κέντρα, με πούρα στο στόμα και δολλάρια στα χέρια, να υποδύονται του βαθύπλουτους και επιτυχημένους. Και όλα αυτά επειδή εκτός των άλλων θα είναι κοντά «σε πρεσβείες, προξενεία και τράπεζες».

Φοβερές ιδέες που προκαλούν αίσθηση για την βιασύνη με την οποία υιοθετούνται.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουνίου 2012, αρ. φύλλου 646


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ