20.8.12

Φανατισμός (2)

Αναρτήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, απόσπασμα βίντεο από εκπομπή του προοδευτικού παρουσιαστή της αιγυπτιακής τηλεόρασης Tawfiq Okasha, στη οποία παρουσιάζεται ένα αποκρουστικό θέαμα, που ξεπερνά κάθε κτηνωδία. Πρόκειται για τον αργό αποκεφαλισμό ενός νέου άνδρα -κάτω των 30 ετών- από ισλαμιστές δήμιους, υπό τους στίχους του Κορανίου -προφανώς- επειδή τόλμησε να αποστασιοποιηθεί από την θρησκεία του.

Το βίντεο είναι απίστευτα σκληρό και απάνθρωπο, απολύτως ακατάλληλο ακόμη και για ενηλίκους, εφ’ όσον δεν έχουν αντοχές σε θέαμα μιας τέτοιας βαρβαρότητας που δεν είναι απόσπασμα από κινηματογραφική ταινία, αλλά ωμή πραγματικότητα. Με τον παρουσιαστή των ειδήσεων να αναρωτιέται αν είναι πράγματι αυτό το «Ισλάμ», στο τέλος ενός σκηνικού που δεν μπορεί να διανοηθεί το ανθρώπινο μυαλό ότι μπορεί να συμβαίνει για την οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη.


Η ΟΔΟΣ που ασκεί συστηματική κριτική στις καταστροφικές συνέπειες κάθε φανατισμού και ιδιαίτερα του φονταμενταλισμού, απ’ όποια θρησκεία κι’ αν προέρχεται, ανάρτησε στο blog της, την σχετική διεύθυνση (ΕΔΩ), με την παρατήρηση ότι πρέπει να αποφευχθεί η παρακολούθηση του σύντομου βίντεο απ’ όσους δεν είναι απολύτως βέβαιοι ότι μπορούν να αντέξουν τις σκηνές του αργού αποκεφαλισμού και μάλιστα ενός τόσο νέου ανθρώπου με δυτικά χαρακτηριστικά, έξω από οποιοδήποτε πολεμικό περιβάλλον μπορεί να προετοιμάσει την ανθρώπινη ψυχολογία να ανεχθεί την κτηνωδία.

Ο σκοπός της ανάρτησης πέρα από την ενημέρωση στοχεύει στο αυτονόητο: να δείξει την δυναμική μοιραία κατάληξη κάθε φανατισμού και ιδιαίτερα του ιδεολογικού ή θρησκευτικού. Μακάρι να μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ευχή να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι αντίστοιχο.

Επί της ουσίας, κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στο Ισλάμ και δεν μπορούν να συμβούν οπουδήποτε. Η αρχή μπορεί να γίνει με ένα ποτήρι νερό ή ένα χαστούκι, και μπορεί να φτάσει σε ανεξέλικτα άκρα.


Το σχετικό κείμενο ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16.6.2012, αρ. φύλλου 646










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ