28.2.12

ΠΡΟΣΩΠΑ 2011: Πέτρος Τόσκος [1]



 ΚΑΘΗΚΟΝ
 
Ο Πέτρος Τόσκος, αντιδήμαρχος στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς από 1η Ιανουαρίου 2011, δεν επιλέχθηκε από τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ για το λαμπρό άστρο του, παρά κυρίως για το γεγονός ότι στην συνείδηση των περισσότερων κατοίκων και δημοτών της πόλης, αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο Καστοριανού της γενιάς ηλικίας κάτω από τα 50.

Εξωστρεφής με έντονη, διαρκή και σαφή πολιτική στάση, από τα χρόνια της εφηβείας του κιόλας, στάση η οποία ωστόσο κινήθηκε στα όρια της ιδιωτικότητας (ή και του παρασκηνίου), σύντομα πήρε την θέση του στην μεταπολιτευτική κοινωνία της Καστοριάς, σαν ένα από τα δραστήρια και ζωηρά κάποιες φορές μέλη της γενιάς του, ιδίως στον χώρο της πολιτικής και δημοτικής ζωής.

Και κατά ένα παράδοξο τρόπο, ακόμη και όταν αντικειμενικά δεν ήταν αναμενόμενο, αν δεν γινόταν γενικά συμπαθής πολιτικά, οπωσδήποτε πάντως παρέμεινε ανεκτός. Προφανώς επειδή τουλάχιστον μέχρι τώρα, στα κίνητρά του αναγνωρίζονταν η αφοσίωση στα πολιτικά του ιδανικά και την Καστοριά.

Για τον λόγο αυτό, η απόφασή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συγκεκριμένο δημοτικό συνδυασμό, και στην συνέχεια η (έξυπνη) απόφαση να ορισθεί αντιδήμαρχος Καστοριάς από τον δήμαρχο του διευρυμένου Δήμου κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, προκάλεσε αίσθηση. Όχι μόνο διότι η αρετή δεν είναι πάντοτε οδηγός της επιτυχίας ή εξήγηση της αναγνώρισης, αλλά και διότι ο τομέας του, της καθαριότητας δηλαδή, θεωρείται πόστο γεμάτο παγίδες.

Ο αντιδήμαρχος Καστοριάς ξεκίνησε τα καθήκοντά του, με κάτι θεαματικό και ταυτόχρονα δυσάρεστο. Επέβλεψε την ανάσυρση από τον πυθμένα και τις όχθες της λίμνης ειδικά κοντά στις δυτικές όχθες της όπου βρίσκονται επιχειρήσεις που την ρυπαίνουν, επικίνδυνων απορριμμάτων και σκουπιδιών μεγάλου όγκου, που αποτελούν τεκμήριο της ανευθυνότητας και της υποκουλτούρας που μαστίζει την πόλη (φωτογραφία). Ποιος δεν θυμάται στην θέα των τόνων αντικειμένων που απομακρύνθηκαν, την ελάχιστα ανυπόκριτη έκπληξη των περισσότερων, για κάτι που όλοι γνωρίζαμε και προσποιούμαστε ότι αγνοούμε;

Έκτοτε ασχολείται -και αφιερώνεται στο ζήτημα της καθαριότητας σιωπηλά, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους άλλων, με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα, όχι μόνο στην πόλη αλλά και την περιφέρεια του Δήμου Καστοριάς. Βέβαια δεν λύθηκαν ως δια μαγείας τα σοβαρά προβλήματα καθαριότητας: η λίμνη ούτε κάν καθάρισε από τα απορρίμματα και τα αντικείμενα, ενώ διαρκώς προστίθενται νέα, προβληματίζει ότι έχουν απομακρυνθεί πολλά μικρά δοχεία απορριμμάτων από τις κεντρικές οδούς και χώρους της πόλης και δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι τώρα καμμιά προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικής συνείδησης για την καθαριότητα.

Ωστόσο, η αποκομιδή των οικιακών και εμπορικών απορριμμάτων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως και η φροντίδα των δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων. Στις εποχές που ζούμε, η επιλογή του Πέτρου Τόσκου ως ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις των αναγνωστών, αποδεικνύει ότι τα μεγάλα προβλήματα προϋποθέτουν εργατικότητα και πείσμα. Καθήκον δηλαδή.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 623

Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ