29.12.11

ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Γι’ αυτούς που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις

ακόμη και για τα πιο απλά αλλά όχι ασήμαντα θέματα

φωτό: Αναστασία Μπόϊκου

Σε άρθρο μου στην ΟΔΟ με τίτλο «Μια δωρεά στο Δήμο Καστοριάς» προσπάθησα περιεκτικά να διατυπώσω την άποψή μου για το έργο και τη σημαντική προσφορά της γλύπτριας Vassiliki στην πόλη μας.
Η φιγούρα κλειδί «Ο Αρλεκίνος» καρναβαλιστής, άνθρωπος βαριά πληγωμένος που καλύπτεται κάτω από τη μάσκα, αποτελεί σύμβολο πτήσης και πτώσης και τόσα άλλα στα οποία δεν επανέρχομαι, αλλά τα γνωρίζουν όσοι είναι αναγνώστες της ΟΔΟΥ, και όχι μόνο συνδρομητές της.
Σωστές οι επισημάνσεις της ΟΔΟΥ για το θέμα της τοποθέτησης του γλυπτού, καυστικό το άρθρο του Σπύρου Αναγνώστου, πολλές οι κριτικές, τα μισόλογα, το παρασκήνιο.
Φυσικά δεν περίμενα ποτέ κάποιοι να καταλάβουν το νόημα της φιγούρας του Αρλεκίνου, ίσως δεν τους ενδιαφέρει, ίσως είναι βαρύ φορτίο ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η ενασχόληση με την τέχνη και η ανάλυση κάποιας αλήθειας της, όμως είναι καθήκον των εκλεγμένων να ακούν, να συμμετέχουν, να αντιδρούν και να παίρνουν σωστές αποφάσεις όποτε καλούνται και χρειάζεται για τον τόπο τους.
Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δε γνωρίζουν ποια είναι η γλύπτρια του συγκεκριμένου γλυπτού, όπως δε γνωρίζουν και τι αντιπροσωπεύει αυτό. Φυσικά δε θα είχε καμία σημασία αν το θέμα του «Αρλεκίνου» δεν ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοχή της δωρεάς και κατόπιν για το χώρο τοποθέτησής του.
Η δημοτική αρχή λειτουργεί και έχει χρέος απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο δικαιούνται, αλλά έχουν ανάγκη τη στήριξη και την εγγύηση ότι τα προβλήματά τους, από το μικρότερο έως και το πιο μεγάλο, θα βρουν τη σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση. Ο καστοριανός λαός και ειδικά αυτοί που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, και απ’ ό,τι διαπίστωσα είναι αρκετοί αλλά δυστυχώς μιλούν ψιθυριστά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το θέμα της τοποθέτησης του γλυπτού στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας πέρασε μαζί με άλλα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς με συνοπτικές διαδικασίες.
Προφανώς κανείς από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους δεν ήθελε να γνωρίσει κάτι περισσότερο για το γλυπτό που θα υποδεχτεί η πόλη του -έχουμε εξάλλου τόσα πολλά έργα τέχνης στην Καστοριά- και προφανώς αδιαφόρησαν και αδιαφορούν όλοι τους για το χώρο τοποθέτησής του.
Η προχειρότητα σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα ήταν και είναι δεδομένη. Πάρα πολλές φορές στο παρελθόν για λογαριασμό της πόλης και των κατοίκων της αποφάσιζαν άνθρωποι οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν και έχουν με πολιτιστικά θέματα, όμως ορίζονται φύλακες του πολιτισμού, σέρνουν και παρασέρνουν ιδέες, ανθρώπους και δωρεές.
Η πολιτιστική ένδεια μαστίζει πολλά μέρη της χώρας μας και φυσικά και την ίδια μας την πόλη.
Η χειρονομία της Vassiliki τιμά την πόλη και τους Καστοριανούς. Ο «Αρλεκίνος» είναι καλλιτεχνικό δημιούργημα και σύμβολο με πολλές προεκτάσεις. Το γλυπτό αυτό δε θα λύσει τα τεράστια προβλήματα της πόλης, δεν είναι αυτός ο ρόλος του και ούτε η τέχνη αποτελεί μονοπάτι σωτηρίας για τους πολλούς, αν και κατά την προσωπική μου άποψη στις σκληρές μέρες που ζούμε θα έδινε ανάσα ζωής και στιγμές χαράς στην καταθλιπτική καθημερινότητά μας.
Ο «Αρλεκίνος» δεν είναι μια πέτρα την οποία έτσι τυχαία κάπου την ακουμπάμε, μετά τη σηκώνουμε και την πετάμε κάπου αλλού. Δεν είναι τενεκεδένιο παιχνιδάκι μέσα στο πάρκο της Ολυμπιακής φλόγας, δε χρειάζεται χειροκροτήματα, τρελά βλέμματα θαυμασμού. Πώς ν’ αποφασίσουν λοιπόν γι’ αυτόν άνθρωποι που ούτε καν γνωρίζουν την ύπαρξή του;
Πώς να αποφασίσουν για το χώρο τοποθέτησής του, αφού το θέμα του πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες;
Ούτε καν μια αρμόδια επιτροπή, ούτε καν μια αντίδραση...
Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν στη μία και μοναδική πρόταση-εισήγηση: «Πάρκο Ολυμπιακής φλόγας».
 Ίσως η θέση να είναι κατάλληλη, ίσως εγώ, οι φίλοι μου, η ΟΔΟΣ, οι άνθρωποι που επιμένουν πως ο Δήμος θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα να κάνουμε λάθος.
Εξάλλου σ’ όλους μας ο χρόνος πάντα κάτι δείχνει, το μέλλον δικαιώνει ή φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με προηγούμενες λανθασμένες αποφάσεις τους, ειδικά τα πολιτικά πρόσωπα, αυτά που τελικά παίρνουν σημαντικές αποφάσεις ακόμη και για τα πιο απλά, αλλά όχι ασήμαντα θέματα.
Για μένα ο «Αρλεκίνος» σύμβολο πτήσης και όχι πτώσης έστω και από μακριά θα φωνάζει σαν ήρωας τιμώμενος επί βάθρου: «Διασκεδαστής είμαι αγγελικός της κωμικότητάς σας».


Σχετικά κείμενα:

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις  24 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 617

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/12/11

    Τι να πεις και τι να αφήσεις για τα κατορθώματα του Δήμου Καστοριάς, νομίζω πως τέτοια απογοήτευση από δημοτική αρχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δύσκολα να τη βρεις κάπου αλλού.
    ΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/1/12

    Ωραίο ! Μ' άρεσε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας2/12/14

    Πολλές ευχές στην κυρία Μερόπη για τη σημερινή γιορτή της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ