9.12.11

ΣΠΥΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Πάρκο ολυμπιακής φλόγας: Το “κέντρο του κόσμου”

φωτό: Αναστασία Μπόϊκου

Καστοριά η αρχόντισσα. Μια βυζαντινή πόλη με μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Πολλοί έχουν γράψει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τους τύπους των παραδοσιακών σπιτιών-αρχοντικών, απόλυτα εναρμονισμένα με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τις συνοικίες της.
Περπατώντας στην συνοικία Αγίων Αποστόλων Σερβιώτη, αναλογίστηκα διάφορα βλέποντας αυτό που δεν υπάρχει πια. Άριστα αναπαλαιωμένα σπίτια, τα οποία όμως έχουν χάσει το παραδοσιακό τους χρώμα. Η συνταγή γνωστή… αμμοβολή, θηραϊκή γη για την αρμολόγηση και σκουρόχρωμα βαμμένα παράθυρα και φουρούσια… πρόχειρες νέες πόρτες, παίρνουν την θέση των παλιών περίτεχνων και παραδίδονται στην πόλη έτοιμα, ομοιόμορφα, δίχως όμως ψυχή…

Μορφολογικά τα Καστοριανά σπίτια ίσως ήταν ίδια, αλλά τόσο διαφορετικά… Άλλα βαμμένα με ώχρα, άλλα κάτασπρα, άλλα λουλακί με ασπρισμένα πεζούλια και ‘φρύδια’ γύρω από τις πόρτες και τις εσωτερικές αυλές. Οι χιλιοασβεστωμένοι τενεκέδες ‘ΤΥΡΟΣ ΦΕΤΑ’ σαν καλοστημένα στρατιωτάκια που στην κορυφή τους ξεπρόβαλαν βασιλικοί, μαστίχες και μολόχες. Σίγουρα δεν ήταν η τελειότητα που έδινε το παραδοσιακό χρώμα στην πόλη, αλλά οι όμορφες ατέλειες… Στην νότια παραλία το συνηθισμένο σκηνικό, πολυκατοικίες τερατουργήματα για τις οποίες όμως υπάρχει η δικαιολογία ότι χτίστηκαν στα χρόνια της χούντας οι περισσότερες και ο κόσμος τότε δεν ήταν τόσο ευαισθητοποιημένος και ήθελε να απομακρυνθεί από κάθε τι παλιό-παραδοσιακό.
Με λύπη όμως θα αναφερθώ και σε νεότερα κτήρια, όπως αυτό του εμπορικού κέντρου της πόλης μας. Ίσως μετά από χρόνια, όπως εμείς βλέπουμε τις πολυκατοικίες της νότιας παραλίας, έτσι θα βλέπουν τα παιδιά μας αυτό το άκομψο κτήριο, το οποίο βέβαια είναι μοντέρνο, διαχρονικό όμως όχι. 

‘Ολες αυτές οι διαπιστώσεις έρχονται όχι μόνο κάθε φορά που επισκέπτομαι τα συγκεκριμένα μέρη της πόλης, αλλά και κάθε φορά που κάτι καινούργιο και κατά την άποψη μου αντιαισθητικό και παράλογο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα.

Πρόσφατα σε κάποια συζήτηση έμαθα, πως στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας (όταν το ακούει κάποιος νομίζει από εκεί ξεκίνησε η άσβεστη φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων… σαν να μην πέρασαν άξιοι άνθρωποι από αυτόν τον τόπο, που θα μπορούσαν να ‘δανείσουν’ το όνομα τους στο πολυδιάστατο αυτό πάρκο), μετά από επικύρωση του δημοτικού συμβουλίου και εισήγηση της τουριστικής του δήμου Καστοριάς, ότι θα στηθεί εκεί το γλυπτό ‘Αρλεκίνος’ δωρεά της σημαντικής ελληνίδας εικαστικού Βασιλικής. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις ενέργειες και τον τρόπο που έρχεται ένα τόσο σημαντικό γλυπτό στην πόλη μας, αν και γνωρίζω καλά και αξίζουν συγχαρητήρια σε τέτοιου είδους προσπάθειες και πρωτοβουλίες, ειδικά στην εποχή που ζούμε.

Λυπάμαι όμως πραγματικά για τον χώρο που επιλέχθηκε να στηθεί το γλυπτό και που είναι το πάρκο Ολυμπιακής φλόγας. Δεν γνωρίζω πώς το δημοτικό συμβούλιο και με ποια κριτήρια αποφάσισε να τοποθετήσει το γλυπτό στο πάρκο, στο οποίο υπάρχουν ήδη άλλα δυο εντελώς διαφορετικά έργα-γλυπτά. Ίσως να μην γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης μας τι ψηφίζουν, ή να μην τους ενδιαφέρει πραγματικά και να περνούν θέματα με συνοπτικές διαδικασίες!

Γεγονός είναι πως πια στην πόλη μας, τα πάντα αντιμετωπίζονται με άρχοντα και αρχηγό τον… τουρισμό. Άλλο ένα λοιπόν πολιτιστικό γεγονός θυσιάζεται για χάρη του τουρισμού…Το σημείο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα (κατά την πλειοψηφία ΚΑΠΗ!!!), οπότε είναι καλό να τοποθετηθεί εκεί μαζί με το μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων και να ‘δέσει’ απόλυτα το σκηνικό…

Φωτό: Αναστασία Μπόϊκου

Θα ήθελα λοιπόν να φωνάξω στον Δήμο και σε αυτούς που μας κυβερνούν… διαλύστε επιτέλους το γκέτο νότιας παραλίας-εισόδου της πόλης. Το γλυπτό ανήκει και απευθύνεται στους πολίτες αυτής της πόλης, και όχι στους τουρίστες. Ιστορικό κέντρο, Ντολτσό, Απόζαρι, πλατεία Αγίου Μηνά, βυζαντινό τείχος δίπλα από το δημαρχείο, και άλλα τόσα μέρη που θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν αυτό το γλυπτό απορρίφθηκαν, η μάλλον καλύτερα, δεν προτάθηκαν καν στο δημοτικό συμβούλιο… Μπορώ να μάθω γιατί;

Δώστε επιτέλους πνοή στο εσωτερικό της πόλης και αρχίστε να αναβαθμίζετε κάποιες περιοχές… Καλή η είσοδος της πόλης, την κάνατε ‘κούκλα’, αλλά είναι «είσοδος», όπως και σ’ ένα σπίτι δεν κρίνεις αν είναι όμορφο από την είσοδο του! Και αν δεν γνωρίζετε από πολιτιστικά όπως πολλοί από εσάς ισχυρίζεστε, αφήστε τα ή συμβουλευτείτε ανθρώπους που πιθανόν να γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εσάς και ευτυχώς δεν είναι πολιτικοί.



Υ.Γ. Φανταστείτε λοιπόν φέτος τις γιορτές των Χριστουγέννων, ένα ετοιμοθάνατο ιστορικό κέντρο και στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας, μνημείο γενοκτονίας Ποντίων, μνημείο Εθνικής Αντίστασης, γλυπτό Αρλεκίνου, καρουζέλ, παγοδρόμιο ‘πατροπαράδοτη’ γουρουνοχαρά Δήμου Καστοριάς (ένα έθιμο με βαθιές ρίζες), θα μπορούσατε να ‘κατεβάσετε’ και το καρναβάλι μας στο πάρκο αυτό και στη είσοδο της πόλης, αλλά δεν υπάρχει λόγος αφού το ‘καρναβαλίστικο’ στοιχείο θα είναι έντονο έτσι και αλλιώς στο περιβόητο αυτό πάρκο!

Σχετικά κείμενα:



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Οκτωβρίου 2011 αρ. φύλλου 613


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ