2.12.11

Βαριά πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA

Βαριά πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα αποτελεί η απόφαση ιδρύματος της Βουλής, να χρηματοδοτήσει -εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης- με 1,5 εκατ. ευρώ την κατασκευή πάρκου εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο, που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του κυρίου Πετσάλνικου, στον νομό Καστοριάς.

Εκτεθειμένος είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά την αποκάλυψη ότι εν μέσω κρίσης και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, με ομόφωνη απόφαση του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία δαπανήθηκε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την ολοκλήρωση ανέγερσης του πάρκου εθνικής συμφιλίωσης στην εκλογική του περιφέρεια.
Πρόεδρος στο ίδρυμα αυτό είναι ο κ. Πετσάλνικος. Το θέμα ξεκινάει από το 1988 που ως υφυπουργός νέας γενιάς είχε ξεκινήσεις τις διαδικασίες προκειμένου να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις. Το έργο σταμάτησε επί ΝΔ το 1990, ξεκίνησε ξανά όμως το 1994 με κονδύλια 500 εκατ. δραχμών από το ΕΣΠΑ.
Το 2004 επί ΝΔ "παγώνει" ξανά μέχρι το 2009 όπου ξεκινά και πάλι, όταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος που τυχαίνει να είναι και πρόεδρος της Βουλής, προτείνει στους δημάρχους της περιοχής να παραχωρήσουν την έκταση στο Ίδρυμα της Βουλής για 25 χρόνια και εκείνο να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του πάρκου.

 Η υπόθεση ανακινήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας Αυριανή που έκανε λόγο για ανέγερση πολυτελών κατοικιών από τη Βουλή που θα φιλοξενούσαν βουλευτές για χειμερινές διακοπές και σκι. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Πετσάλνικου που έκανε λόγο για ψευδές και παραπλανητικό δημοσίευμα.
"Το 'Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης' ουδεμία σχέση έχει με 'ανάκτορα, εξοχικές επαύλεις, βουνίσια θέρετρα' όπως παραπλανητικά γράφει η εφημερίδα. Οι δράσεις του 'Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης' Γράμμου, περιλαμβάνουν την οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, συναντήσεων από ή σε συνεργασία με εκπαιδευτικά, ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας και της αλλοδαπής, τη λειτουργία βιβλιοθήκης με 4.500 τόμους ιστορικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, έκθεση ιστορίας της περιοχής με φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό", ήταν η ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων.
Πάντως, αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί όχι μόνο το ότι για έργο δαπανάται τέτοιο ποσό σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση αλλά ακόμα το μέγεθος και η πολυτέλεια των κατασκευών.

ΠΗΓΗ MEGA


Απάντηση Πετσάλνικου
Συκοφαντικό χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει  μεταξύ άλλων, όπως ειπώθηκε στα δελτία ειδήσεων:
«"Πρόκειται για ένα ανυπόγραφο συκοφαντικό κείμενο, με χονδροειδώς ψευδείς αναφορές σε: “δεκάδες εξοχικές επαύλεις”, “βουνίσια θέρετρα εξοχικών εκατοντάδων τετραγωνικών για Βουλευτές” και “σπατάλες 16.000.000 ευρώ”.
"Η αλήθεια είναι ότι στη θέση Λιβάδια - Κοτύλης, στο Γράμμο, είχαν παραχωρηθεί, πριν από χρόνια, από τους κατοίκους της περιοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων για τη δημιουργία του “Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης”. Η περιοχή αυτή αφενός είναι γνωστή για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και αφετέρου έχει ταυτιστεί με ορισμένες από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως του έπους του ’40, της εθνικής αντίστασης, αλλά και του εμφυλίου πολέμου.
Οι Δήμοι της περιοχής ανέγειραν, από το 1999 και μετά, τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή του Γράμμου, που περιελάμβαναν αίθουσα εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσα βιβλιοθήκης και χώρο φιλοξενίας με 12 δωμάτια".
Ας δεχθούμε λοιπόν, ότι τα κτήρια αυτά που κατασκευάζονται μέσα στο όμορφο δάσος, δεν θα χρησιμοποιηθούν για εξοχικά βουλευτών, αλλά για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Για την ταμπακέρα ότι δηλαδή η Βουλή, που σημαίνει το κράτος, ξοδεύει 1,5 εκατομμύριο ευρώ από το κορβανά, την ώρα που η κυβέρνηση ξεζουμίζει τον απλό πολίτη, έχει να πει κάτι ο κύριος Πετσάλνικος; Το βρίσκει λογικό ο Πρόεδρος της Βουλής να ξοδεύει 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την εκλογική του περιφέρεια, την ώρα που στενάζει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος;» καταλήγει το σχόλιο των ΜΜΕ.

* * *
Ο κ. Πετσάλνικος, όταν ρωτήθηκε αν η κατασκευή του συγκεκριμένου κτηρίου εγείρει ερωτήματα μικροκομματικής εκμετάλλευσης από τον ίδιο, λόγω του ότι η περιοχή είναι ταυτόχρονα εκλογική του περιφέρεια, απάντησε: «Εγώ φταίω που ο Εμφύλιος έγινε στον Γράμμο;».
* * *
ΠΗΓH STAR

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/12/11

    Πρόταση: Οι 4.500 χιλιάδες τόμοι της βιβλιοθήκης να γίνουν 5.000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ