18.7.11

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υποψίες προκαλεί απόφαση του Ε.Κ. για τα αξεσουάρ από γούνα στα ρούχα

Η αθρόα χρησιμοποίηση της γούνας στα αξεσουάρ στα ρούχα αλλά ακόμα και στα υποδήματα και τσάντες φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους και με τα μέσα που διαθέτουν (είναι γνωστοί αυτοί) χρησιμοποίησαν Βουλευτή Ολλανδό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο με μια ύποπτη για τους στόχους της απόφαση έκανε σημαντικές παραχωρήσεις σχετικά με την επισήμανση των προϊόντων που περιέχουν γούνα με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθεί μελέτη σκοπιμότητας για την επισήμανση της προέλευσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Παραθέτουμε για την εξυπηρέτηση του σχολίου μας αυτούσια την παράγραφο που αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που τιτλοφορείται : ΣΑΦΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΓΟΥΝΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ. Οποιαδήποτε χρήση υλικών ζωικής προέλευσης θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στις ετικέτες των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.


Η γούνα χρησιμοποιείται αρκετές φορές ως διακοσμητικό στοιχείο με σχετικά φθηνά ενδύματα και είναι συχνά δύσκολο για τους καταναλωτές να κάνουν την διάκριση μεταξύ της πραγματικής γούνας ζωικής προέλευσης και της τεχνητής γούνας καλής ποιότητας. Μετά από αίτημα του Ε.Κ. τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που περιέχουν τέτοιου είδους υλικά θα φέρουν την ένδειξη : «Περιέχει μη κλωστοϋφαντουργικά συστατικά ζωικής προέλευσης» ώστε να επιτραπεί στους καταναλωτές να τα αναγνωρίζουν άμεσα. Μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν από τη νέα νομοθεσία θα είναι και οι πάσχοντες από αλλεργίες για την υγεία των οποίων η γούνα αποτελεί ένα δυνητικό κίνδυνο. Και τελειώνει η απόφαση : «Ωστόσο σε ότι αφορά τις νέες απαιτήσεις επισήμανσης, όπως οι κανόνες για την επισήμανση των υλικών από γούνα, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δυόμιση ετών προκειμένου να μπορέσει η βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες αυτές απαιτήσεις».

Η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει και ασφαλώς σαν στόχο την προστασία του καταναλωτή για να γνωρίζει τι αγοράζει, αλλά ούτε και για να ωφεληθούν από τη νέα αυτή νομοθεσία οι πάσχοντες από αλλεργίες για την υγεία των οποίων η γούνα αποτελεί έναν δυνητικό κίνδυνο. Για μας μάλλον άλλος είναι ο στόχος. Γιατί αν υπάρχει περίπτωση η γούνα να προκαλεί αλλεργία σε κάποιους οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών από την τεχνητή γούνα καλής ποιότητας όπως την αποκαλούν και δεν τόλμησαν να την ονομάσουν ούτε «οικολογική», ούτε με το πραγματικό της όνομα «πλαστική» είναι πολύ μεγαλύτεροι. Όταν μάλιστα αυτή στολίζει το φθηνό ρούχο που δεν κατασκευάζεται από ζωικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (μαλλί - βαμβάκι) αλλά από παράγωγα του πετρελαίου που δεν διαφέρει από αυτό που προκαλεί αν φοράς μια πλαστική σακούλα.

Προφανείς λοιπόν είναι οι λόγοι αυτών που κατόρθωσαν να παραπλανήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι πασίγνωστο ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Το θέμα όμως είναι για αυτήν την απόφαση τι έκανε η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας για να προστατεύσει την ελεύθερη διακίνηση του προϊόντος και των μελών της όταν όπως μας διαβεβαίωσε έχει προσλάβει πρώην Ευρωβουλευτή για να παρακολουθεί τις αποφάσεις που παίρνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και όταν ακόμα εισπράττει εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις πωλήσεις της πρώτης ύλης στις δημοπρασίες. Πού ήταν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές να στηρίξουν ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας τους που κατέχει την τρίτη θέση στα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας;

Και βέβαια για αυτή την απόφαση τι θα έχει να πας πει άραγε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας που κρατάει επαφές με τις Βρυξέλες με τα συνεχή ταξίδια που κάνει ;
Τι συνέβη και δεν πήρε μυρωδιά για αυτή την απόφαση ούτε ο ίδιος, ούτε η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας ούτε και οι Ευρωβουλευτές που υποτίθεται ότι παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Ε.Κ. ; Εκτός και αν βρίσκονται εκεί για άλλους λόγους.


***

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο, σε δεύτερη ανάγνωση, για έναν νέο κανονισμό επισήμανσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ, με επικεφαλής τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Toine Manders (Φιλελεύθεροι), κέρδισαν σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους των κρατών μελών σχετικά με την επισήμανση των προϊόντων που περιέχουν γούνα και τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για την επισήμανση της προέλευσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Σαφής αναφορά των υλικών από γούνα και δέρμα
Οποιαδήποτε χρήση υλικών ζωικής προέλευσης θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στις ετικέτες των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η γούνα χρησιμοποιείται αρκετές φορές ως διακοσμητικό στοιχείο σε σχετικά φθηνά ενδύματα και είναι συχνά δύσκολο για τους καταναλωτές να κάνουν τη διάκριση μεταξύ της πραγματικής γούνας ζωικής προέλευσης και της τεχνητής γούνας καλής ποιότητας. Μετά από αίτημα του ΕΚ, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που περιέχουν τέτοιου είδους υλικά θα φέρουν την ένδειξη "περιέχει μη κλωστο-ϋφαντουργικά συστατικά ζωικής προέλευσης", ώστε να επιτραπεί στους καταναλωτές να τα αναγνωρίζουν άμεσα. Μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν από τη νέα νομοθεσία θα είναι και οι πάσχοντες από αλλεργίες, για την υγεία των οποίων η γούνα αποτελεί ένα δυνητικό κίνδυνο.Το ΕΚ ζήτησε, ακόμη, από την Επιτροπή να εκπονήσει μία μελέτη, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, με σκοπό να αξιολογηθεί εάν υφίσταται αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικών αντιδράσεων και χημικών ουσιών (π.χ. βαφές, βιοκτόνα ή νανομόρια) που χρησιμοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία.

Επισήμανση της χώρας προέλευσης ("Made in")
Το ΕΚ ήθελε να καταστήσει υποχρεωτική την επισήμανση της χώρας προέλευσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες. Η πρόταση αυτή αποδείχθηκε, ωστόσο, προβληματική για ορισμένα κράτη μέλη. Το ΕΚ πίεσε, κατά τη διάρκεια των διαπραγμτεύσεων, για την εισαγωγή αυτής της ρύθμισης, αλλά αυτό δε βρήκε σύμφωνο το Συμβούλιο.Το Συμβούλιο δέχθηκε, ωστόσο, να ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει μία μελέτη, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός συστήματος επισήμανσης της προέλευσης, το οποίο θα παρέχει στους καταναλωτές ακριβείς πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες που θα διασφαλίζουν την πλήρη ανιχνευσιμότητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Αυτή η έκθεση αξιολόγησης μπορεί να συνοδευθεί και από μία νομοθετική πρόταση.

Πιθανές νέες απαιτήσεις επισήμανσης και νέες τεχνολογίες
Η έκθεση της Επιτροπής θα πρέπει να αξιολογήσει επίσης τη σκοπιμότητα ενός εναρμονισμένου συστήματος επισήμανσης φροντίδας των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, το οποίο σήμερα είναι προαιρετικό, ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού συστήματος επισήμανσης σχετικά με το μέγεθος για τα ενδύματα και ενός συστήματος αναγραφής των οιωνδήποτε αλλεργιογόνων ουσιών.
Το ΕΚ τονίζει επίσης την ανάγκη να αξιολογηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες, όπως τα μικροτσίπ ή ο εντοπισμός ραδιοσυχνοτήτων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ετικέτες.

Εξαίρεση για τους αυτοαπασχολούμενους ράφτες
Ο νέος κανονισμός προβλέπει την εξαίρεση των αυτοαπασχολούμενων ραφτών από τις υποχρεωτικές απαιτήσεις επισήμανσης για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Επόμενα βήματα
Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σε ότι αφορά τις νέες απαιτήσεις επισήμανσης, όπως οι κανόνες για την επισήμανση των υλικών από γούνα, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δυόμιση ετών προκειμένου να μπορέσει η βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες αυτές απαιτήσεις.



Σχετικά κείμενα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ