18.12.10

ΟΔΟΣ: Η λίμνη της Καστοριάς… από ελικόπτερο

Προγραμματική σύμβαση
μεταξύ Νομαρχία Καστοριάς-Περιφέρειας-ΑΝΚΟ

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή αναγκαίων έργων για την εξυγίανση της λίμνης της Καστοριάς αναμένεται να προχωρήσουν οι νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς,  η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και η ΑΝΚΟ.  Οι συγκεκριμένη σύμβαση περιλαμβάνει την υλοποίηση  βασικών έργων στην λίμνη (φράγματα, δενδροφυτεύσεις, ταμιευτήρες, προμήθεια πολυμηχανήματος για την κοπή καλαμιών και προμήθεια συλλογής φυτοπλαγκτόν) ενώ προβλέπει παράλ- ληλα ετοιμότητα μελετών εντός δέκα μηνών.
Ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ., Γιώργος Αμανατίδης είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Μέχρι τώρα ο κάθε ειδικός αντιμετώπιζε τη λίμνη της Καστοριάς υπό το πρίσμα της ειδικότητάς του. Ποτέ κανείς δεν είδε τη λίμνη σαν να βρισκόταν σε ένα ελικόπτερο, με έναν τρόπο συνολικό που να θέτει προτεραιότητες και να δρομολογεί λύσεις. Τώρα πια, μετά την υιοθέτηση, πρόσφατα, του επιχειρησιακού σχεδίου από το υπουργείο περιβάλλοντος, εισερχόμαστε στη φάση υλοποίησης των έργων. Σε λίγες μέρες το νομαρχιακό συμβούλιο Καστοριάς αναμένεται να εγκρίνει τις πρώτες μελέτες εφαρμογής». 



Σχόλιο της ΟΔΟΥ

Εντύπωση προκαλεί το κατ’ αρχήν ειρωνικό ύφος της μεγαλόστομης ανακοίνωσης. Αν δεν ήταν επίσημη, θα ταίριαζε σε φακίρη. Σε απλά ελληνικά μεθερμηνευόμενη σημαίνει: «Εμείς οι εξυπνότατοι και ικανότατοι της περιφερειακής πρωτεύουσας Κοζάνης, σας ανοίγουμε τα μάτια. Για να λύσουμε το πρόβλημα της λίμνης σας, πήραμε το ελικόπτερο και πετάξαμε από πάνω της, κάτι που εσείς ούτε το καν το σκεφτήκαμε. Και αυτή η υπέρπτηση, μας έδωσε τις λύσεις: Κι’ άλλα θυροφράγματα, δενδροφυτεύσεις, ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές». Στ’ αλήθεια τόσο απλό ήταν; Λύνεται το πρόβλημα με αυτά τα «μέτρα» τα οποία εξαγγέλλονται διαρκώς ακόμη και απ’ όσους ερευνούν το πρόβλημα υπό το πρίσμα της ειδικότητάς τους;

Μήπως υπερβάλλει κάπως η ΑΝ.ΚΟ.; Μπορεί και υπόσχεται θαύματα για την σωτηρία της λίμνης, όταν μερικούς μήνες πριν, μας υποσχέθηκε... τηλεθέρμανση από τον βυθό της; (!) Ή μήπως πρόκειται για επανάληψη της πασίγνωστης ελληνικής συνήθειας, «λέμε για να λέμε, αλλά και για τις επιδοτήσεις». Τόσο απλό ήταν;
Δηλαδή αν γίνει αυτό το θαύμα στην Καστοριά από την ΑΝΚΟ, αλλού τι θα κάνουν; Κρεμαστούς κήπους;

(ή μήπως καλού-κακού να στείλουν από την τρόϊκα προκαταβολικά ένα μνημόνιο για την επιστροφή των χρημάτων που αναλώθηκαν από την εποχή της πτήσης με το ελικόπτερο, και αυτών που θα αναλωθούν στην συνέχεια;)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ