2.11.10

ΟΔΟΣ: [Οσονούπω]


Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν πια παρελθόν. Μαζί όμως με τις εκλογές, παρελθόν, αποτελούν και οι μάσκες. Ο κ. Κ. Λιάντσης μπορεί πια να επιστρέψει από την Χαλκιδική όπου λέγεται πως ανεχώρησε αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις οποίες ο ίδιος κέρδισε την 2η τετραετία του. Τώρα πια, οι κκ. Ανέστης Αγγελής, Κ. Λιάντσης και Ι. Τσαμίσης έχουν συγκροτήσει την Υπάτη Τριανδρία του νομού. Οσονούπω αναμένεται και η αναμόρφωση της πόλης και του νομού Καστοριάς με σήραγγες και άλλα μεγάλα δημόσια και δημοτικά έργα.

Το εντυπωσιακό ποσοστό 73,29 % που απέσπασε ο νέος δήμαρχος κ. Ιωάννης Τσαμίσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών -κατά τον οποίο καταποντίσθηκε ο κ. Γεώργιος Καπαχτσής, επίσημος υποψήφιος που (δήθεν) υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ψευδαισθήσεων.

Ο κ. Ιωάννης Τσαμίσης, νέος δήμαρχος Καστοριάς από την 1-1-2007 (έως το τέλος του 2010), οφείλει τον εκλογικό θρίαμβό του, κατά μεγάλο βεβαίως λόγο,  στις ψήφους, οι οποίες στον πρώτο γύρο, προτίμησαν τον συνδυασμό του κ. Κων/νου Κοντόπουλου. Ο οποίος με βάση το γράμμα των δηλώσεών του την επόμενη των εκλογών του πρώτου γύρου, (υποτίθεται), ότι... δεν έλαβε θέση. Όσοι όμως αποκρυπτογραφούν τις πολιτικές δηλώσεις, διέκριναν εγκαίρως ότι η "ουδετερότητα" αυτή, ισοδυναμούσε με ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Ιωάννη Τσαμίση, τον αντάρτη της Ν.Δ.

Τις ημέρες μετά τον πρώτο γύρο, κατά τις οποίες ολοένα και ενισχύονταν το ρεύμα υπέρ του κ. Ι. Τσαμίση, επιβεβαιώθηκαν όσοι δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία, ότι οι "ανεξάρτητοι" από το ΠαΣοΚ και την ευρύτερη κεντροαριστερά του κ. Κ. Κοντόπουλου θα στήριζαν τους "ανεξάρτητους" του κ. Ι. Τσαμίση. Θα έχουν τους λόγους τους φαίνεται. Αρκεί να μην ξαναγινόταν γαλάζιος ο χάρτης στην θέση της Καστοριάς.

Και τι εμπιστοσύνη: Δαγκωτή. Αλλιώς, πώς μπορεί λογικά, αριθμητικά και πολιτικά να ερμηνευθεί το γεγονός πως με όχι αξιοσημείωτες αυξομειώσεις αποχής, λευκών και ακύρων του πρώτου σε σύγκριση με αυτές του δευτέρου γύρου,  σχεδόν το σύνολο των ψήφων του ανεξάρτητου "προοδευτικού" συνδυασμού "Καστοριά, η πόλη μας" κατευθύνθηκαν σχεδόν μονοκούκι στην αυλή του κ. Ιωάννη Τσαμίση. Ακόμη και στις περασμένες εκλογές όταν ο κ. Ι. Τσαμίσης οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο με τον κ. Δ. Παπουλίδη, τα αποτελέσματα υπήρξαν φυσιολογικά για δεύτερο γύρο, περιστρεφόμενα γύρω από την απόλυτη πλειοψηφία και για τους δυο. Προφανώς τότε, ο κ. Παντελής Παπαφιλίππου δεν συμμετείχε σε παιγνίδια.

Άλλωστε το 73,29 % και το 26,70% των κκ. Ι. Τσαμίση και Γ. Καπαχτσή είναι ανεπίδεκτα παρεξηγήσεων. Τα λόγια βεβαίως μπορεί να είναι μασημένα. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και αποκαλυπτικοί.
Και αν έτσι φρονούν, άριστα έπραξαν οι άνθρωποι.

Όμως γεννάται το ερώτημα, για το από πού ακριβώς θα αντλήσουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να ελέγξουν την αυριανή πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς και προσωπικά τον νέο δήμαρχο κ. Ιωάννη Τσαμίση, από την ώρα που είτε οι ίδιοι είτε οι ψηφοφόροι του συνδυασμού του κ. Κ. Κοντόπουλου, οδηγήθηκαν μαζικά και υπερψήφισαν προσωπικά τον κ. Ι. Τσαμίση, με τον οποίο θα είναι έτσι κατά κάποιο τρόπο συνυπεύθυνοι. Στο εξής και για τέσσερα χρόνια, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που έχουν εκλεγεί με τον κ. Κ. Κοντόπουλο, θα βρεθούν παγιδευμένοι σε ένα 73,29% που οι ίδιοι σφυρηλάτησαν.  

Ο κ. Γεώργιος Καπαχτσής, έπαιξε και έχασε. Αγωνίσθηκε και αποδοκιμάστηκε. Οδηγήθηκε σε μια απρόσμενα δυσάρεστη έξοδο από τον πολιτικό βίο αυτού του τόπου. Σε ταπείνωση, έστω και αν ο ίδιος επέδειξε αξιοπρέπεια. Μπορεί το μέγιστο μέρος της ευθύνης να βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Μπορεί και όχι. Το πόσο κολακευμένος όμως μπορεί να αισθάνεται ο συνδυασμός "Καστοριά, η πόλη μας" και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Κ. Κοντόπουλος από την σύμπραξη στην οποία οδήγησε ή οδηγήθηκε, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, αυτό καθώς λέγεται, είναι θέμα χρόνου για να αποδειχθεί.

Διότι η μόνη πραγματική, αντιπολιτευτική μειοψηφία θα ανήκει στον συνδυασμό του κ. Γεώργιου Καπαχτσή "Καστοριά... ανάπτυξη τώρα" (με την γραφική διατύπωση που είχε ο τίτλος, πιο πολύ με σύντομο ανέκδοτο έμοιαζε κιόλας). Όλοι οι υπόλοιποι, που με τις ιαχές και τους αλαλαγμούς τους το βράδυ της νύχτας της 22ας Οκτωβρίου 2006 επέπλητταν την Νέα Δημοκρατία, καθώς και αυτοί που διαδίδουν αυτοπροσώπως ότι ο κ. Ιωάννης Τσαμίσης απλώς θα βασιλεύει, πλην όμως άλλοι θα κυβερνούν, θα πρέπει να περιμένουν όσο χρειαστεί για να διαπιστώσουν ότι, ο δήμαρχος του 73,29% δεν θα εκχωρήσει ούτε εκατοστό της εξουσίας του και της δόξας που πράγματι κέρδισε.

Όσοι μάλιστα αισθάνθηκαν στον πρώτο γύρο λόγω του μεγάλου αριθμού σταυρών προτιμήσεως που κέρδισαν, ότι μπορούν να αυτονομηθούν στο εσωτερικό του συνδυασμού "Καστοριά Νέα Πνοή", πολύ σύντομα μπορεί να εκπλαγούν και να διαπιστώσουν ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Διότι στο ερώτημα "Τσαμίση ή Καπαχτσή" ο τυχερός κ. Ιωάννης Τσαμίσης, κέρδισε την θεαματική υπεροχή του με 73,29%. Επομένως η δόξα των άλλων ήδη αναλώθηκε στην πρώτη Κυριακή, και δεν θα δυνηθούν να συγκροτήσουν εναλλακτικό πόλο έλξης στο εσωτερικό της "Νέας Πνοής".
 
Οι απλοί συμπολίτες, που εκτός των άλλων λόγων μοιάζουν να γοητεύθηκαν και από την παραφιλολογία όσων μονίμων (ή όχι μονίμων) υπαλλήλων και στελεχών του δήμου και των επιχειρήσεών του,  που βολεύτηκαν, "αξιοκρατικά" βεβαίως, επί δημαρχιών Α. Πετκανά έως και Α. Οικονομίδη, και όσων (και παρατρεχάμενων) έπαιρναν "δουλίτσες" μέχρι και τις δύο πρώτες τετραετίες του κ. Δ. Παπουλίδη, προεκλογικά τώρα πια, ακόνιζαν συστηματικά τις ρομφαίες της εκδίκησης και της κάθαρσης κατηγορώντας, δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους και τα λοιπά συναφή πολιτικά είδη, διότι στην συνέχεια επέλεξαν άλλους, αντί γι' αυτούς και γι' αυτό δεν έκρυβαν την "οργή" τους, αυτοί οι απλοί συμπολίτες, θα πρέπει σύντομα να ανακαλύψουν αν η επιλογή τους, εκτός από αναμφίβολα συντριπτική, υπήρξε και σώφρων. Αφού ούτε η φθορά, ούτε η διαφθορά μονοπωλούνται.

Κι' αν δεν τους φθάσουν 4 χρόνια να το καταλάβουν, δεν πειράζει. Διότι με 73,29 % κάθε εκλεγμένος, δικαιωματικά θα αισθανόταν ότι ο "λαός" του τον θέλει και για άλλα 4 χρόνια μετά τα πρώτα 4, όπως εξ άλλου έσπευσε αμέσως να δηλώσει περιχαρής ο νυν δήμαρχος κ. Δ. Παπουλίδης μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Δεν πειράζει. Αν είναι για το καλό του τόπου, της "Καστοριάς μας" ο καθείς μπορεί να νίπτει τας χείρας του για μια αιωνιότητα.



ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Εγγεγραμμένοι εκλογείς: 13.954

Α΄ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ψηφίσαντες εκλογείς: 9.727 (69,71%) επί των εγγεγραμμένων
Σύνολο άκυρων - λευκών: 416
Έγκυρα: 9.311

Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ψηφίσαντες εκλογείς: 8.571 (61,42%) επί των εγγεγραμμένων
Σύνολο άκυρων - λευκών: 757
Έγκυρα: 7.814



(εντός παρενθέσεων τα αποτελέσματα
του πρώτου γύρου)

Δήμος Αγίας Τριάδος
-Αντωνιάδης Ιωάννης
(1.076 - 24,92%)  2.010 - 51,41% 
-Πανταζής Χρήστος
(1.480 - 34,28%) 1.900 - 48,59%

(Παπαθανασίου Πασχάλης 995 - 23,04%)
(Θεοχάρη Όλγα 767 -17,76%)

Δήμος Ίωνος Δραγούμη

-Τσιόγκας Δημήτριος
(1.167 - 38,90%) 1.524 - 57,01%
 -Παπαμιχαήλ Γεώργιος
(805 - 26,83%) 1.149 - 42,99%

(Στεργιόπουλος Γεώργιος 717 - 23,90%)   
(Χατζηζαμάνης Αθανάσιος 311 - 10,37%)



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Οκτωβρίου 2006 | αριθ. φύλλου 370



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ