2.11.10

ΟΔΟΣ: Ο τρύγος

Τα ψέματα τελείωσαν. Το εκλογικό σκηνικό του Οκτωβρίου από το βράδυ της περασμένης Κυριακής έλαβε πια τις οριστικές του διαστάσεις και το σαφές πλαίσιό του σε επίπεδο προσώπων και συνδυασμών. Τώρα πια είναι δεδομένο πως οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την νομαρχία Καστοριάς είναι τρεις και αυτοί που ετοιμάζονται να συγκρουστούν για την διεκδίκηση του δήμου Καστοριάς είναι τέσσερις. Οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες δεκαετίες και προφανώς το σχετικό παρασκήνιο που οδήγησε σ' αυτές τις εξελίξεις δεν έχει ανάλογο προηγούμενο. 

Ανεξάρτητα απ΄ όσα πιστεύουν και μπορεί να θεωρούν ως φυσιολογικά ή θεμιτά οι ίδιοι οι υποψήφιοι των συνδυασμών, η αλήθεια είναι, ότι η κοινή γνώμη της Καστοριάς δυσφορεί από το απαράδεκτο φαινόμενο της πολυδιάσπασης των υποψήφιων συνδυασμών και μάλιστα για αίτια, αφορμές και κίνητρα που δεν είναι ούτε ιδεολογικά, ούτε προγραμματικά, αλλά καθαρά προσωπικά.

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που οι διάφοροι θεωρητικοί των εκλογών της αυτοδιοίκησης, επέμεναν ότι στις τοπικές εκλογές δεν πρέπει να αναμειγνύονται τα κόμματα. Και ότι αντίθετα θα έπρεπε να επιτρέπουν στις κοινωνίες να εκφράζονται μόνες τους αυθόρμητα, πετυχαίνοντας συγκλίσεις και συνεργασίες προσωπικοτήτων. Και να που τώρα, το σωτήριο 2006 παρά το γεγονός ότι τα κόμματα δεν ελέγχουν με την παλιότερη αμεσότητα τις εκλογές, οι τέσσερις συνδυασμοί για τον δήμο Καστοριάς, αποτελούν ένα πολιτικό και κοινωνικό παράδοξο, πρωτοφανές και πολιτικά αδιαχώρητο, αν δεν είναι ασυγχώρητο.

Η κριτική βεβαίως, δεν αφορά τον συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου κ. Κ. Κοντόπουλου, ούτε πολύ περισσότερο του κ. Α. Γρηγοριάδη. Διότι αυτοί τουλάχιστον ξεχωρίζουν αισθητά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους που τους καθιστούν περίπου φυσιολογικά αναγκαίους, για τα δημοτικά πράγματα της Καστοριάς. Ένας συνδυασμός κοντά στην αυθεντική Αριστερά και ένας στην Κεντροαριστερά, είναι συνηθισμένη υπόθεση σε δημοτικές εκλογές. Μάλιστα η συγκρότηση των ψηφοδελτίων αυτών από πρωτοεμφανιζόμενους, και κυρίως η σύνθεση του ψηφοδελτίου του κ. Κ. Κοντόπουλου, προκαλεί αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, αν και διακρίνεται για κάποια μονοσήμαντη έμφαση στο στοιχείο της νέας γενιάς.

Η κριτική του σημερινού άρθρου αφορά ασφαλώς την Νέα Δημοκρατία -ποιόν άλλον;- η οποία για μια ακόμη φορά απέτυχε βροντωδώς να συμμαζέψει τα του οίκου της, αφού, από τις ευρύτερες τάξεις της προέρχονται τα περισσότερα προβλήματα και τα κύματα των  ανταρτών. Η  ενεργός ανάμειξη στελεχών της ΝΟΔΕ στις εκλογές και η συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια δεν τους επέτρεψε να ασκήσουν την εποπτική τους αποστολή στα του οίκου της. Τελώντας οι ίδιοι στην διαδικασία συλλογής των προσωπικών τους σταυρών, δεν θα μπορούσαν να δυσαρεστήσουν ή να πιέσουν αποτελεσματικά κανένα δυσαρεστημένο που κινείται στο κόμμα ή το κλίμα της ΝΔ. Έτσι το αμπέλι έμεινε ξέφραγο -συμπίπτει και η εποχή- και ο τρύγος ήταν αναπόφευκτος.

Το φαινόμενο της επιμονής του Ι. Τσαμίση και τουτου Α. Μαγαλιού  -που εν τέλει συνέπραξαν- οφείλεται στην ολοκληρωτική αδυναμία αυτού του κόμματος να ελέγξει τα στελέχη του και να επιβάλει κανόνες. Αποκαλύπτεται ότι το κόμμα αυτό, στις εκλογές του 1998 είχε επιλέξει και υποστήριξε τον κ. Ιωάννη Τσαμίση, ένα υποψήφιο δήμαρχο που δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί ορισμένους αυτονόητα σκληρούς όρους του πολιτικού παιγνιδιού, που είναι γνωστοί και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.

Έτσι από τις εποχές που ο κάποτε εκλεκτός υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ (έστω και αν δεν υπήρξε φανατικός αυτού του κόμματος)  έσπευδε ακολουθώντας τον πρόεδρο της ΝΔ και σημερινό πρωθυπουργό στην πίστα του αεροδρομίου Καστοριάς "Αριστοτέλης" (στο Άργος Ορεστικό), πριν την επιβίβαση του τελευταίου για να προσφέρει στην σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη γουναρικά ως δώρα, από τότε που σε κάθε κομματική ή δημόσια εκδήλωση στις πιο προβεβλημένες θέσεις των επισήμων, εύρισκε χώρο πάντοτε και ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Νέα Πνοή", που το 1998 υποστηρίχθηκε από την ΝΔ μέχρι σήμερα, μοιάζουν να πέρασαν αιώνες. Κι' όμως, πέρασαν μερικοί μόνο μήνες, ενώ το άτοπο είναι ότι "τυπικά" ο ίδιος συνδυασμός "Νέα Πνοή" που συγκροτεί την μειοψηφία του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, υποστηρίζεται ακόμη από την Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως, από τον κύκλο του υποψηφίου δημάρχου κ. Γεωργίου Καπαχτσή, δεν μοιάζει να καταβλήθηκε καμμιά απολύτως αποτελεσματική συμφιλιωτική προσπάθεια ώστε να πέσουν γέφυρες και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Πάντως καμμιά τέτοια δεν πέτυχε. Η αδυναμία του κ. Γ. Καπαχτσή να εμπνεύσει στον χώρο των συνυποψηφίων του για το χρίσμα, και η αποτυχία κάθε  πρωτοβουλίας για συσπείρωση και συστράτευση, συνιστούν μια πρώτης τάξεως πολιτική ήττα του ίδιου, και του συνδυασμού του, που τον βαρύνει προσωπικά και υποθηκεύει την μετεκλογική ηρεμία, σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές.

Ο Simon de Bolivar των δημοτικών εκλογών, δηλαδή ο κ. Ι. Τσαμίσης, ήταν από τους πλέον ένθερμους συμβούλους του την εποχή που ο κ. Γ. Καπαχτσής ήταν νομάρχης Καστοριάς. Την εποχή του 1998 που υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς υποστηριζόμενος από την Ν.Δ. ήταν ο κ. Γ. Σιώμκος, τον οποίο υπονόμευσαν "άγνωστο ποιοι και πόσοι", ήταν τόσο στενή η αφοσίωση του κ. Τσαμίση στον κ. Καπαχτσή, ώστε κι' αυτός, όπως και πολλοί άλλοι δεν δεχόταν την πρόταση του κ. Σιώμκου να συστρατευθούν στον συνδυασμό εκείνου απέναντι στον κ. Δ. Παπουλίδη. Τι απέμεινε όμως από την πολιτική φιλία της εποχής; (εκτός από τον κ. Δημ. Παπουλίδη;) Προφανώς στάχτες.

Ενδείξεις όμως υπάρχουν ότι, και εκ των ένδον του συνδυασμού του δεν ενθαρρύνθηκε το άνοιγμα του κ. Γ. Καπαχτσή προς τους δυσαρεστημένους, και αυτό για να μην ανατραπούν οι συσχετισμοί των εκλεκτών του, να μην λειτουργήσει η συσπείρωση σε βάρος των αφοσιωμένων του, σε βάρος όσων τον υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα αυτού του είδους οι σιωπηλοί αποκλεισμοί (για τους οποίους δεν είναι βέβαιο ότι δεν έχει άμεση προσωπική γνώση ο ίδιος) πέρασαν και στα μέτωπα των ΜΜΕ, αφού για παράδειγμα μερικά, όπως η ΟΔΟΣ, ουδέποτε έλαβε την ανακοίνωση με τα ονόματα των υποψηφίων (και γι' αυτό δεν δημοσιεύθηκαν), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ότι συγκεκριμένα στελέχη του συνδυασμού του ετοιμάζουν ήδη από τώρα κλίμα προεκλογικών και μετεκλογικών διακρίσεων. Σαν κι' αυτές που έκανε -πάντοτε- η Ν.Δ. τις εποχές που δεν μπορούσε να διανοηθεί την κριτική, και για τον λόγο αυτό προτιμούσε την σιωπηλή βεντέτα.

Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Η Καστοριά διαθέτει πλέον τέσσερις  υποψηφίους δημάρχους και περισσότερους από 120 υποψηφίους συμβούλους. Για τα μέτρα και τις ανάγκες του τόπου, υποψηφίους για κάθε γούστο και παντός καιρού. Σαν τις ρόγες ενός τσαμπιού σε ένα αμπέλι που μένει να τρυγηθεί, και το προστατεύει κάτω από το αδύναμο φθινοπωρινό φως, ένα σκιάχτρο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Σεπτεμβρίου 2006 | αριθ. φύλλου 366


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ