17.11.10

ΟΔΟΣ: Οι δύο τελικοί αντίπαλοι

ΟΔΟΣ 11.11.2010 | 566

Μεταξύ των κκ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη ο συνδυασμός του οποίου έλαβε 36,47% στις εκλογές της π. Κυριακής και του Κωνσταντίνου Λιάντση ο συνδυασμός του οποίου ήλθε δεύτερος και έλαβε 33,99% θα διενεργηθούν οι επαναληπτικές εκλογές για τον Δήμο Καστοριάς, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Και μάλιστα σε κλίμα μεγάλου ανταγωνισμού, εκατέρωθεν καχυποψίας, αλλά και αβεβαιότητας. Άλλωστε τα ποσοστά των δύο συνδυασμών διαφέρουν μεταξύ τους ελάχιστα με αποτέλεσμα να θέτουν σε νέα βάση, από το μηδέν τον αγώνα δρόμου -με κολύμβησης μοιάζει στα νερά της λίμνης- μεταξύ των δύο τελικών αντιπάλων.

Όπως κατά κανόνα συμβαίνει, η κάλπη της π. Κυριακής απέδειξε ότι η σιωπή της, κρύβει σοβαρές εκπλήξεις. Και ασφαλώς ως έκπληξη στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου δεν αποδείχθηκε ακριβώς το γεγονός ότι για τον Δήμο Καστοριάς, ο συνδυασμός του κ. Κ. Κοντόπουλου κατέλαβε την 3η θέση με ένα ποσοστό της τάξης του 26,47%.

Διότι το δημοτικό κίνημα του συνδυασμού του «9 Ένα» παρά τα έντονα προσωπικά στοιχεία του επικεφαλής του κ. Κωνσταντίνου Κοντόπουλου που ταίριαζαν στο one man show, είχε στην ουσία του ρομαντικά χαρακτηριστικά που δεν εκφράστηκαν αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικά τα οποία, σε συνδυασμό με το σκηνικό της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των πραγματικών συμφερόντων που επηρεάζουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και την κοινή γνώμη, δεν κατόρθωσαν να πείσουν μια κρίσιμη μερίδα ψηφοφόρων.

Οι οποίοι είτε ως αναποφάσιστοι που εκδηλώθηκαν μέσω του λευκού και του σκοπίμως άκυρου, είτε στο πλαίσιο της αποχής (καταστάσεις που καταγράφτηκαν σε σημαντικά ύψη στις εκλογές της Κυριακής), δεν πείστηκαν από το εκτόπισμα του κ. Κ. Κοντόπουλου, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός του να τερματίσει 3ος και να αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής 14 Νοεμβρίου. Και όλα αυτά σε συνδυασμό επίσης με το γεγονός ότι για λόγους δημογραφικούς και γεωγραφικούς, ο συνδυασμός του κ. Κ. Κοντόπουλου υστέρησε στην περιφέρεια του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς.

Χωρίς βεβαίως να έχει κριθεί ο νικητής συνδυασμός, αφού μόνο η κάλπη της επόμενης Κυριακής θα δώσει τον νέο δήμαρχο και μάλιστα τον πρώτο δήμαρχο του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς μεταξύ των κκ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη και Κωνσταντίνου Λιάντση, το βέβαιο είναι ότι αυτός που φέρεται να ηττάται για μια ακόμη συναπτή φορά είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο διότι στις εκλογές για τον Δήμο Καστοριάς ο συνδυασμός του κ. Κ. Λιάντση (33,99%) τερμάτισε έστω και με μικρή διαφορά έναντι του συνδυασμού του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη (36,47%) , αλλά και επειδή από τους 3 δήμους του νομού Καστοριάς η Νέα Δημοκρατία (ή ακριβέστερα οι υποψήφιοι της) έχασε με την πρώτη κιόλας Κυριακή τους 2 τους οποίους αντίθετα κέρδισαν υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το ΠαΣοΚ.

Την ίδια στιγμή σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η επικράτηση του συνδυασμού της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Γεωργίου Δακή (46, 30%) αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση, αν και στην Καστοριά η αντίδραση των εκλογέων ήταν σαφώς ευνοϊκότερη για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη (51,49%) απ’ αυτή έναντι στον κ. Κ. Λιάντση.

Ακόμη κι’ αν εκτός από τους εν γένει δυσαρεστημένους, στον συνδυασμό του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, όπως δείχνουν τα πράγματα κατά την πρώτη εκλογική Κυριακή, διοχετεύθηκαν (και μάλιστα με αξιοσημείωτη μαζικότητα στοιχισμένης γραμμής) ψήφοι που μετά την απόφαση του ΠαΣοΚ να μην κατεβάσει επίσημο υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές της Καστοριάς θα έμεναν εκλογικά άστεγοι, γεγονός είναι, ότι η πρώτη στις 3 από 3 συνολικά αποτυχίες της Νέας Δημοκρατίας να χρωματίσει «γαλάζιο» το στρατόπεδο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στον νομό Καστοριάς, και μάλιστα σε εποχές απεγνωσμένης καταδίκης του μνημονίου, αποδεικνύει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Καστοριά, εξακολουθεί να αρμενίζει στραβά. Με αποτέλεσμα να εισπράττει τα αντίστοιχα δυσάρεστα γι’ αυτήν εκλογικά αποτελέσματα.

Κι’ αυτό είναι μια αλήθεια που δεν δικαιούται να αγνοεί κανείς, με πρώτο τον κ. Κ. Λιάντση, ιδίως εν όψει του δευτέρου γύρου των εκλογών. Καθ’ ότι έχοντας ο ίδιος ακέραια και ολόκληρη την πολιτική ευθύνη, σχεδίασε τον εκλογικό συνδυασμό του με στενή αντίληψη και με γνώμονα την λάθος κοινωνική και πολιτική ενότητα.

Για παράδειγμα, δέσμιος του παλαιοκομματισμού δίστασε να πλησιάσει άφθαρτες και υγιείς πολιτικά μονάδες, ενώ αντίθετα ενέταξε στις τάξεις του συνδυασμού του ακόμη και στελέχη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, και δη αντιδημάρχους με σημαντική φθορά και αμφισβήτηση. Με αποτέλεσμα να μοιάζει με συνέχεια και διάδοχο μιας ζοφερής κατάστασης, για την οποία ενώ δεν ευθύνεται πολιτικά, έσπευσε να χρεωθεί το πολιτικό της κόστος. Επέτρεψε δε ταυτόχρονα στον βασικό αντίπαλό του να παίζει μονότερμα τον ρόλο του ανανεωτή, έστω κι’ αν δεν είναι έτσι.

Μένουν 2-3 μέρες ως το βράδυ της επόμενης Κυριακής, ώστε να αποφασίσει ο «κυρίαρχος» δημότης, τον νέο Δήμο Καστοριάς που θέλει. Αν θα δώσει την ευκαιρία στην εν ενεργεία αυτοδιοικητική εμπειρία του κ. Κ. Λιάντση να διαδραματίσει τον ρόλο μιας (οπωσδήποτε μόνο για 3,5 και όχι παραπάνω χρόνια) μεταβατικής κατάστασης για τον διευρυμένο νέο Δήμο Καστοριάς, ή αν δεν πειστεί απ’ όλα αυτά, δεν συγχωρήσει πολιτικά τα συνεχώς και μονίμως επαναλαμβανόμενα από το 1998 λάθη (και πάθη) της Νέας Δημοκρατίας και εμπιστευθεί τις τύχες του στο σχήμα του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη. Το οποίο έστω κι’ αν δεν κυριαρχείται από τον επικεφαλής, έστω κι’ αν προβάλλει μαξιμαλιστικούς και σε πολλές περιπτώσεις μη ρεαλιστικούς προγραμματικούς στόχους, φαίνεται να ενεργεί με σαφές ομαδικό πνεύμα. Το οποίο αν δεν εμπνέει πλήρως ο υποψήφιος δήμαρχος για το αδιαφιλονίκητο πολιτικό του χάρισμα, ενώνουν προφανώς άλλοι λόγοι και παράγοντες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Νοεμβρίου 2010, αρ. φύλλου 566

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ