9.11.10

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥ: Αλήθειαν ανέχου

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010, ο παράνομος σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Ορεστείων 7, απεγκαταστάθηκε από συνεργείο των ίδιων των εταιρειών, μετά από πέντε έτη κρυφής, μη αδειοδοτημένης, μη ελεγχόμενης λειτουργίας, σε κτίριο του οποίου συνιδιοκτήτης είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών και αντιδήμαρχος, υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών. Ο εν λόγω αιρετός, αναληθώς δήλωσε ότι είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της οικοδομής, προκειμένου να εκμισθώσει τη στέγη του κτιρίου στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μη έχοντας ενημερώσει κανέναν εκ των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.

Από την πλευρά των συνιδιοκτητών και του υπογράφοντος και όσον αφορά το τυπικό μέρος, έγιναν οι παρακάτω ενέργειες, οι οποίες και αναφέρονται προς ενημέρωση των δημοτών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις:



• Καταγγελία στην Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Καστοριάς, στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας και στην Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
• Καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
• Καταγγελία στη ΔΕΗ για παράνομη ηλεκτροδότηση.
• Κατάθεση αγωγής κατά του συνιδιοκτήτη και των εταιρειών για την τοποθέτηση της κεραίας.
• Αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των εταιρειών και του συνιδιοκτήτη για την προστασία της υγείας των συνιδιοκτητών και των περίοικων.
• Ένσταση κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Καστοριάς να επιβάλει πρόστιμα για την αυθαίρετη κατασκευή και στους συνιδιοκτήτες.
• Παράσταση μαρτυρίας στην επιδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Σε όλα τα παραπάνω (πλην της αγωγής που εκκρεμεί) οι απαντήσεις των αρμόδιων φορέων και οργάνων ήταν ενάντια στην τοποθέτηση και λειτουργία της κεραίας. Σημαντικότερη όλων, η απόφαση της Προέδρου του Πρωτοδικείου Καστοριάς η οποία απαγόρευσε τη λειτουργία του σταθμού για λόγους προστασίας της υγείας των συνιδιοκτητών και των περίοικων δημοτών.

Πέραν των παραπάνω, χρειάστηκε τρομερά μεγάλη προσπάθεια, χρόνος, επιμονή, διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα από την πλευρά των συνιδιοκτητών για να ξεπεραστούν τα πολλά εμπόδια που υπήρχαν. Σε γενικές γραμμές, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών είχαν μία περίεργη (τουλάχιστον) στάση που φανέρωνε απροθυμία ή και φόβο να αντιπαρατεθούν με το ιδιότυπο κατεστημένο των πανίσχυρων εταιρειών, των «γνωριμιών» του εμπλεκόμενου δημοτικού συμβούλου και της «παραθυρικής» φύσης της σχετικής νομοθεσίας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, υπήρξαν και ενδείξεις για μεγαλύτερη και διαφορετικής φύσεως ανάμιξη υπηρεσιακών παραγόντων στην υπόθεση. Για κάποιους λειτούργησε η πειθώ, για άλλους λειτούργησε η ευθεία απειλή για καταγγελία αμέλειας ή και παράβασης καθήκοντος, κατά περίπτωση. Κάποιοι άλλοι πάλι, κατάφεραν απλά να κρυφτούν.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν και οι νόμοι υπάρχουν, η μη εφαρμογή τους, έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να ρυπάνουν το αέρα της Καστοριάς χωρίς καμία άδεια και κανένα έλεγχο για πέντε ολόκληρα χρόνια, διαθέτοντας συνολικά ως «ενοίκιο» (τίνος περιουσιακού στοιχείου άραγε; του Καστοριανού αέρα ίσως;) στον εκμισθωτή ένα ποσό που θα μπορούσε να συντηρήσει μία οικογένεια για οκτώ με δέκα χρόνια, σύμφωνα με το μέσο ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα στη Δυτική Μακεδονία. Οι εταιρείες λοιπόν αποφάσισαν μόνες τους να προβούν σε ανεξέλεγκτη χρήση του αέρα της Καστοριάς και έστησαν τον ανεξέλεγκτο ηλεκτρομαγνητικό ρυπαντήρα τους στη σκεπή κτιρίου για το οποίο ο δημοτικός σύμβουλος αποφάσισε να εμφανίσει εαυτόν ως αποκλειστικό ιδιοκτήτη. Αν χρειαστεί ποτέ κανείς παράδειγμα για την ερμηνεία της αυθαιρεσίας, δύσκολα θα βρει καλλίτερο.
Μεγάλα προβλήματα υπήρξαν και με τη διαχείριση του θέματος από πλευράς δημοτικού συμβουλίου. Η συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το περιέργως «αναβληθέν» θέμα της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της συγκεκριμένης κεραίας, υπήρξε χαρακτηριστική της προχειρότητας με την οποία το ανώτερο όργανο του δήμου λαμβάνει (ή δεν λαμβάνει) αποφάσεις.
   
Τελικά η κεραία έφυγε όπως ήρθε. Εν κρυπτώ, από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες της σε συνεννόηση με τον εκμισθωτή δημοτικό σύμβουλο. Έφυγε πριν τελεσιδικήσει η αγωγή, διαδικασία η οποία ως γνωστόν θα έπαιρνε χρόνια με τις γνωστές αναβολές και τα πάσης φύσεως προσχήματα. Από τη στιγμή που αναδείχθηκε το θέμα μέσω της καταγγελίας, για να καταστεί δυνατή η σύντομη κατεδάφιση (αν και θα μπορούσε να είναι κατά τουλάχιστον δύο μήνες συντομότερη), χρειάστηκε να εκδοθεί σχετική εντολή κατεδάφισης από την Πολεοδομία του Δήμου Καστοριάς. Για την εντολή αυτήν η οποία εκδόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ενήργησαν ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Τσαμίσης και ο Αντιδήμαρχος κ. Λέκκος.

Οι συγκεκριμένοι αιρετοί καταγράφονται στη συνείδηση τουλάχιστον του υπογράφοντος ως οι πρώτοι αυτοδιοικητικοί που- έστω και κατόπιν συνεχών πιέσεων – ανέλαβαν ουσιαστική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της αυθαιρεσίας ενός συναδέρφου τους δημοτικού συμβούλου και μάλιστα ενός εκ των αρχαιοτέρων. Αυτό αξίζει της προσοχής των δημοτών καθώς ο συμβολισμός της κίνησης τους είναι προφανής και ουσιαστικός. Ευχής έργο θα ήταν να τους μιμηθούν -ως προς αυτήν τους την τόλμη- και οι υπόλοιποι αιρετοί. Την (όποια) διοικητική αναποτελεσματικότητα των αιρετών, ο δημότης οφείλει να την αποδέχεται ως ενδεχόμενο, καθώς έχει τα μέσα να την αντιμετωπίσει. Κρίνει, απορρίπτει και -δια της ψήφου του- επιλέγει τελικά άλλους. Την ανεντιμότητα, την υποκρισία και την ανηθικότητα όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να την πολεμήσει, ειδικά όταν αυτές έχουν αναχθεί σε τέχνη (αν όχι επάγγελμα).

Η Πολεοδομία του Δήμου χρωστά ακόμη εξηγήσεις για το γεγονός ότι επί δύο και πλέον έτη δεν εξέταζε την κατατεθείσα σε αυτήν αίτηση των εταιρειών, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να αποφεύγουν τη γνωμοδότηση ενός δημοτικού συμβουλίου που απορρίπτει (ενδεχομένως κάποιες φορές αδικαιολόγητα) τις αιτήσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τα χρόνια αυτά της γνωμοδοτικής αδράνειας εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι εταιρείες και ο δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος στο μεταξύ ψήφιζε αρνητικά για τις αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κεραιών, κρίνοντας με άλλα μέτρα τους συμπολίτες του και με άλλα τον εαυτό του, σε αντίθεση με τα όσα ορίζει ο όρκος του ως συμβούλου. Τονίζεται ότι δεν αμφισβητείται από τον γράφοντα η εντιμότητα των υπαλλήλων του Δήμου. Είναι όμως απογοητευτική η έλλειψη πυγμής και η ανοχή που αυτοί επιδεικνύουν έναντι των πολιτικών τους προϊσταμένων. Για τον πολίτη που γνωρίζει, η αξία ενός έντιμου, ευσυνείδητου και υπηρεσιακώς καταρτισμένου υπαλλήλου είναι ανεκτίμητη. Είναι η δικλείδα ασφαλείας απέναντι στις αυθαιρεσίες αλλά και την άγνοια των αιρετών. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα κοιτάξουν τον φάκελο των υποθέσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ας αναλογιστούν οι υπάλληλοι τις (ευρύτερες) ευθύνες τους και ας «αγριέψουν» λίγο. Οι καιροί το απαιτούν.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας χρωστά ακόμη εξηγήσεις για το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζει εγγράφως την ύπαρξη δεκάδων περιπτώσεων παράνομων κεραιών εντός της πόλης («..η πόλη έχει κατακλυστεί από τέτοιου είδους κατασκευές»), πάραυτα δεν κινεί τις διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει για την απομάκρυνσή τους και δεν ελέγχει -ως οφείλει- όσους κωλυσιεργούν. Καθώς οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται «με εντολές άνωθεν», ενδεχομένως για την κωλυσιεργία να ευθύνονται και άλλοι. Αν είναι έτσι, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ας αντιδράσουν, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τους πολίτες για τις πιέσεις που υφίστανται (για να πείσουν ότι τις υφίστανται). Η αρμόδια Τμηματάρχης είναι και υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Αν εκλεγεί, η 1η Ιανουαρίου θα τη βρει με δύο ιδιότητες. Εκείνη της συμβούλου και εκείνη της υποχρεωτικά μεταταγείσας υπαλλήλου, πιθανότατα στο νέο Δήμο Καστοριάς. Στην πρώτη της επαφή με τους καταγγέλλοντες έσπευσε να τονίσει ότι «όλα στη νομοθεσία είναι υπέρ των εταιρειών κινητής, οπότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα…»; Το ερώτημα βέβαια είναι: «δεν μπορεί ή δεν θέλουμε να γίνει κάτι»; Οι καταγγέλλοντες θέλησαν και έκαναν κάτι. Ξήλωσαν την παράνομη κεραία. Με το διττό της πλέον ρόλο, θα κάνει κάτι για τις υπόλοιπες κεραίες, πέραν του να απογοητεύει τους καταγγέλλοντες; Ίδωμεν.

Οι δύο γνωστές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υπόλογες στους πολίτες της Καστοριάς για τις παράνομες ενέργειές τους. Οργανισμοί αυτού του μεγέθους οφείλουν να γνωρίζουν ότι η καταξίωσή τους στα μάτια των πολιτών, άρα και η επιτυχία τους, δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατή όταν υιοθετούνται πρακτικές απόκρυψης και κυρίως παραβίασης της νομοθεσίας. Είναι ιδιαίτερα μεγάλο το πλήθος των περιπτώσεων ανά την επικράτεια όπου οι πρακτικές αυτές εντοπίστηκαν, καταγγέλθηκαν και καταδικάστηκαν αρμοδίως. Η συνέχισή τους δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο στον πολίτη, παρά να συμπεράνει το προφανές, που δεν είναι άλλο από την θεοποίηση του κέρδους από πλευράς των επιχειρήσεων αυτών και των στελεχών τους. Η κοινωνική ευθύνη των εταιρειών αυτών μοιάζει ανέκδοτο, όταν από τη μία μεριά μεριμνούν (και πολύ καλά κάνουν) για την άγρια πανίδα ενώ από την άλλη εφαρμόζουν επανειλημμένως πρακτικές ασέβειας προς τη νομοθεσία του επίσημου Ελληνικού κράτους.

Όσον αφορά τώρα το «βαποράκι» της ρύπανσης ή αλλιώς τον γνωστό επαγγελματία ηλεκτρονικό της πόλης που συμμετέχει συστηματικά στην εγκατάσταση και συντήρηση των ηλεκτρομαγνητικών αυτών ρυπαντήρων, καλό θα ήταν να γνωρίζει πλέον ότι αν και οι καστοριανές νύχτες είναι αρκούντως σκοτεινές για να καλύπτουν τις παρανομίες, οι ηλιόλουστες ημέρες στις όμορφες παραλίες δίνουν εξαιρετικές ευκαιρίες να συναντήσει κανείς σχεδόν το σύνολο των δημοτών της μικρής μας πόλης. Ευκαιρίες να μιλήσει κανείς για διάφορα θέματα όπως ο επαγγελματισμός, η δεοντολογία, η δημόσια υγεία, η αδιαφορία, η απληστία και άλλα πολλά. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο φως της ημέρας, επώνυμα και για επιχειρήσεις με συγκεκριμένη επωνυμία.

Για το τέλος, ο επίορκος δημοτικός σύμβουλος. Απέναντι σε αυτόν η οδός της στωικότητας είναι πλέον η μόνη κατάλληλη. Η αντίθεση της θλιβερής, πλήρως απαξιωμένης σημερινής του εικόνας με εκείνη των δημιουργικών πρώτων του χρόνων στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι αρκετή για να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του λάθους του. Και ίσως έτσι, επιτέλους, ζητήσει δημοσίως τη συγνώμη που οφείλει σε όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ