18.9.10

Για την λίμνη



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ«ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ»


Συνέχεια διαμαρτυρίας για την σωτηρία της λίμνης

Δυστυχώς η διαμαρτυρία μας διακόπηκε βίαια.. Μόνο ως «βίαιη διακοπή διαμαρτυρίας» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την απόφαση του κ. Νομάρχη Καστοριάς να κόψει όλες τις κορδέλες (περίπου 250) από την πρόσοψη του κτηρίου της Νομαρχίας, σήμερα, ενώ η διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκούσε έως και την Τετάρτη 2/9/2010, με σκοπό οι κορδέλες να παραμείνουν για να θυμίζουν στους αρμόδιους ότι όλοι εμείς «ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ».

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ
Γιατί η δικαιολογία του κ. Νομάρχη είναι ότι το κτήριο είναι Δημόσιο και οφείλει να είναι καθαρό.

Μα δεν το βρωμίσαμε κ. Νομάρχη, δεν γράψαμε συνθήματα, το στολίσαμε με κορδέλες και μάλιστα μεταξωτές και πάνω στην κάθε μια υπήρχε ένα όνομα δημότη που απελπισμένα δήλωνε το αίτημά του για την λίμνη. Κι αν υπήρξαν 10δες τηλέφωνα που σας ζητούσαν να το καθαρίσετε (όπως λέτε) υπήρχαν 100δες κορδέλες που δήλωναν τον σκοπό τους να παραμείνουν, για να σας θυμίζουν το καθήκον σας.
Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητούμε τα αυτονόητα: Άμεση και σωστή ενημέρωση για το πρόβλημα της λίμνης και άμεση εξυγίανση. ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΟΙ και μάλιστα οι περισσότεροι δυστυχώς ενοχλητικοί για τις αρχές και τους «άρχοντες».

Για το ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ
Ελένη Τσαδήλα



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ«ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ»


Καστοριά 1/9/2010

Προς:
1. Νομάρχη Καστοριάς κ. Λιάντση Κων/νο
2. Πρόεδρο Βουλής, Βουλευτή Καστοριάς, κ. Πετσάλνικο Φίλιππο
3. Δήμαρχο Καστοριάς, κ. Τσαμίση Ιωάννη
Κοινοποίηση:1.Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη 2.Μ.Μ.Ε.


Τέλη Ιανουαρίου (του τρέχοντος έτους) επισκεφτήκαμε τον κ. Πετσάλνικο για να του θέσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για την λίμνη της Καστοριάς. Μετά από σύντομη συζήτηση μας παρέπεμψε στον Δήμο Καστοριάς, αποκλείοντας κάθε άλλο φορέα (υπουργείο, Νομαρχία, διεθνείς οργανώσεις διάσωσης φυσικών μνημείων κλπ) με την υπόδειξη ότι ο μόνος αρμόδιος για την λίμνη είναι ο Δήμος Καστοριάς. Έτσι και εμείς, παρατηρώντας μια γενική απραγία (καθυστέρηση – γραφειοκρατία) και μεταβίβαση ευθυνών από τον ένα στον άλλο, αποφασίσαμε να προβούμε στην δράση αυτή «μια κορδέλα για την λίμνη» θέλοντας να δείξουμε το αυτονόητο: ότι αν το παιδί δεν κλάψει η μάνα δεν το ταΐζει… Και έτσι και έγινε:

Προγραμματίστηκε εκτάκτως, με πρωτοβουλία του κ. Πετσάλνικου, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010 συνάντηση του κ. Νομάρχη Καστοριάς με την Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη και κλήθηκε έκτακτο Νομαρχιακό συμβούλιο με θέμα: Παρουσίαση και Έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξυγίανσης Προστασίας και Ανάδειξης της Λίμνης Καστοριάς.

Γεννώνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα, μετά την όλη εξέλιξη των πραγμάτων:

1. Γιατί τώρα προγραμματίστηκε εσπευσμένα το ραντεβού με την κ. Μπιρμπίλη;
2. Τελικά ποιος είναι αρμόδιος, ο Δήμος ή η Νομαρχία; (στο ραντεβού θα παραβρεθεί ο κ. Πετσάλνικος με τον Νομάρχη Καστοριάς).
3. Γιατί η Νομαρχία ενώ είχε στα χέρια της το «σχέδιο δράσης» της ΑΝΚΟ από τον Ιούνιο 2010 το έφερε τώρα σε έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο και μάλιστα προς αναγκαία έγκριση (με την παρατήρηση ότι αφού δεν έχουμε κάτι άλλο ας παρουσιάσουμε έστω αυτό, γιατί κάτι πρέπει να δείξουμε);
4. Γιατί στο έκτακτο αυτό συμβούλιο δεν κλήθηκαν επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για τη λίμνη Καστοριάς σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, ώστε γνωμοδοτώντας επί του «σχεδίου δράσης» να ευκολύνουν την διαδικασία έγκρισης;
5. Το «σχέδιο δράσης» της ΑΝΚΟ είναι το μοναδικό πακέτο προτάσεων που έχει γίνει έως τώρα σχετικά με την λίμνη της Καστοριάς και αν όχι γιατί τα υπόλοιπα δεν εξετάζονται καθόλου;
6. Τι τελικό ποσό χρημάτων έχει δοθεί έως τώρα για την διάσωση της λίμνης και που έχει αναλωθεί; Νομίζω ότι εδώ μας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
7. Τι επιπλέον θα προσφέρει ένας ακόμη «φορέας διαχείρισης», πέραν των νέων θέσεων εργασίας; Μήπως μια ομάδα αρμόδιων συμβούλων επιστημόνων (και μόνον αυτή) θα ήταν πιο ουσιαστική και ολιγοέξοδη λύση;

Ελπίζοντας, ότι για τους φορείς αυτής της πόλης αλλά και για τις αρμόδιες υπηρεσίες, η λίμνη δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη μέσον για απομύζηση και άσκοπο ξόδεμα χρημάτων, αναμένουμε απαντήσεις και παραμένουμε ανήσυχοι.

Σύλλογος  «ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ»

Ελένη Τσαδήλα
Γραμματέας



ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ


Θεσσαλονίκη, 2/9/2010

«Το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην κοινωνική ανάγκη για προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της χώρας μας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας του νερού, διεξάγει, για περισσότερο από 20 χρόνια, έρευνες στη λίμνη Καστοριάς. Οι έρευνες αυτές αφορούν στο φυτοπλαγκτό, στα τοξικά κυανοβακτήρια, στις κυανοτοξίνες και στη διαχείριση του κινδύνου, στις περιβαλλοντικές παραμέτρους νερού και ιζήματος, στην ποιότητα νερού, στην οικολογική κατάσταση, στα τροφικά πλέγματα, στις φυσικές διαταραχές και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης.
Τα αποτελέσματα των ερευνών προέρχονται, μεταξύ άλλων, από διδακτορικές διατριβές, από μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Έχουν ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Το Τμήμα Βιολογίας θεωρεί ότι στην εποχή της οικονομίας της γνώσης, η προσπάθεια απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης θα οξύνει αντί να περιορίσει τα προβλήματα της λίμνης. Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνεπώς, προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές που θα γνωμοδοτήσει πριν από κάθε σχέδιο σωτηρίας και κάθε νέα χρηματοδότηση.
Το Τμήμα Βιολογίας αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο ερευνητικό προσωπικό και είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην εκπόνηση σχεδίου προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης Καστοριάς».

Ο Πρόεδρος
του Τμήματος Βιολογίας,
Καθηγητής Μηνάς Αρσενάκης




***



Ανώνυμος πολίτης προς τα τοπικά ΜΜΕ:

Αν δεν έχετε εσείς την στοιχειώδη υποχρέωση της ενημέρωσης του κόσμου, τότε ποιος την έχει;


Σε φύλλο της εφ. Ελεύθερος Τύπος υπήρχε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου έλεγε επί λέξει:
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για τον άνθρωπο τοξίνες συγκεντρώνονται στη λίμνη της Καστοριάς και σε άλλες λίμνες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η οποία δημοσιευτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό "Enviromental Toxicology".

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, που θέτει στο μικροσκόπιο τα χαρακτηριστικά 13 ελληνικών λιμνών (εκτός από την Καστοριά, περιλαμβάνει και τις λίμνες Παμβώτιδα, Μικρή Πρέσπα, Δοϊράνη, Ζάζαρη, Πετρών και Κορώνεια), εντοπίζονται συγκεντρώσεις τοξινών που μπορεί να καταστούν επικινδυνες για τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στο νερό ή λόγω της κατανάλωσης ψαριών που ζουν στα επιβαρημένα υδατικά οικοσυστήματα.
Στη σάρκα των ψαριών που μελετήθηκαν από τους ειδικούς ανιχνεύτηκε συγκέντρωση μικροκυστινών οι οποίες ξεπερνούν την τιμή της επιτρεπόμενης συγκέντρωσης που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά από έναν ενήλικο, χωρίς να υπάρχουν τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό του, σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Άρα;

Sofia Sofiou
istos90@gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ