30.8.10

ΟΔΟΣ: Calorifère

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Τις τελευταίες ημέρες, άκουγα (και ξανάκουγα) με ανοικτό και δημιουργικό πνεύμα, την είδηση ότι με φορέα την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση -που σε λίγους μήνες καταργείται, έστω και αν δύο στελέχη της, δηλαδή ο νομάρχης Καστοριάς, αλλά και ο επικεφαλής της μεγάλης μειοψηφίας, φιλοδοξούν να είναι και πάλι αντίπαλοι υποψήφιοι για τον διευρυμένο νέο Δήμο Καστοριάς, για τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα, φιλοδοξεί να ξεκινήσει το έργο της τηλεθέρμανσης της πόλης της Καστοριάς… από το νερό της λίμνης. Να παράγει θερμότητα από το νερό της λίμνης. Ναι, η γνωστή λίμνη, το περίφημο «κύπελλο» των ταξιδιωτικών οδηγών, τον καθρέπτη της ομορφιάς της πόλης, τώρα και καλοριφέρ.

Και ομολογώ ότι ξαναδιάβαζα τις ίδιες σειρές πολλές φορές για να συνειδητοποιήσω ότι δεν έκανα λάθος. Μέχρι που έδωσα στα μάγουλά μου κρυφά δυο σκαμπιλάκια, αλλά και γύρισα το φύλλο από την πίσω μεριά για να βεβαιωθώ ότι δεν κοιμάμαι, ή δεν με γελούν τα μάτια μου. Ή ότι δεν ήμουν θύμα μιας κακόβουλης φάρσας. Αλλά σύντομα βεβαιώθηκα, ότι για μια ακόμη φορά ήμουν απλά θύμα της αλήθειας. Μάρτυς της κοσμοϊστορίας.

Διότι, αποστομωτική απάντηση στις ξέφρενες τιμές των πετρελαιοειδών, στις απαιτήσεις των Εμίρηδων, στα ύπουλα σχέδια των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών που πολέμησαν το παλληκάρι τον Μιλόσεβιτς, επειδή έβαλαν στο μάτι τα πλούσια σε ουράνιο εδάφη του Κοσσόβου, και σε κασσίτερο του Λεχόβου, αλλά και των Εβραίων που σώθηκαν από τους διδύμους πύργους την 11-9-2001, επειδή είχαν δολίως προειδοποιηθεί από τους πραγματικούς τρομοκράτες για να μην ξεχνιόμαστε, θα δώσει η λίμνη της Καστοριάς.

Έτσι, με την τηλεθέρμανση από την λίμνη της, θα επιλυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, επιπλέον δε, θα έλθει η οικολογική αποκατάσταση και ισορροπία. Ποιος ξέρει, ίσως και να εξάγουμε την τηλεθέρμανση με αγωγό με το όνομα «ραγκουτσάρια west stream» μέσω Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσης-Αγκώνος στην Ευρώπη, και εκτός των άλλων θα ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας. Λίγο πράγμα το θεωρείς; «Ζεστό» χρήμα θα έλθει στην πόλη.

“Άνθρακα σε Κοζάνη και Φλώρινα”, “ζεστό νερό, από την ενέργεια της λίμνης και το μολυσμένο, δηλαδή εμπλουτισμένο, με θρεπτικά στοιχεία νερό της”, σκέφτηκα. Η αφθονία του οποίου με την άνοδο της στάθμης της τον περασμένο χειμώνα, καθώς βύθισε μεγάλο μέρος του δημοτικού πάρκιγκ στην Νομαρχία, του πεζοδρομίου αλλά και της λεωφόρου-υδροφόρου των Κύκνων, θα ενέπνευσε μάλλον το μεγαλόπνοο αυτό έργο.

Γρήγορα-γρήγορα έδιωξα από το μυαλό μου το σπέρμα της αμφιβολίας, ότι όλα αυτά είναι κοινές ανοησίες, και ότι γίνονται για τις μελέτες, και τις πανάκριβες αμοιβές και δαπάνες. Και ότι μετά από την πληρωμή της, η φαεινή ιδέα θα στοιχειώσει. Όπως στοιχειώνει η ιδέα της αρχιτεκτονικής σχολής στην Καστοριά, που ήταν πολύ καλή για να είναι αλήθεια.

Άλλωστε είμαι βέβαιος ότι τώρα, που η νέα κυβέρνηση του νέου ΠαΣοΚ του νέου Γεωργίου Παπανδρέου καθιέρωσε την δημόσια διαβούλευση μέσω του Internet και θα μπορεί ο πάσας ένας -μηδέ του απλού και αμέριμνου βοσκού εξαιρουμένου με το ασύρματο laptop του- να ελέγχει την νομιμότητα των μελετών και των έργων, τα περιθώρια για έργα του… κοπανιστού αέρος έχουν λιγοστέψει.

‘Ομως, όσο κι’ αν προσπάθησα, μου διατηρήθηκαν ελάχιστες απορίες, που θέλω να τις μοιραστώ μαζί σου, αγαπητή ΟΔΟΣ. Και μάλιστα εγκαίρως, τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Πριν υποχρεωθώ να αντικαταστήσω τον λέβητα του πετρελαίου του σπιτιού μου, με λέβητα για τηλεθέρμανση. Παρεκτός κι’ αν θα μπορεί ο ίδιος λέβητας που έχω αντί για πετρέλαιο, να καίει νερό της λίμνης. Αλλά να. Μου πέρασαν από το μυαλό και άλλα παραδείγματα έργων που δεν έγιναν ποτέ και έργων φαντάσματα.

Δότι ας πούμε, δεν πέρασαν πολλά χρόνια αφ’ ότου άρχισαν σταδιακά να κάνουν την εμφάνισή τους, στις άκρες των δευτερευόντων εθνικών δρόμων, οι γνωστές σε όλους κάμερες. Στην αρχή, όπως με το σχήμα τους, θύμιζαν περιστερώνες της Τήνου, μου προκαλούσαν, όπως και τους άλλους περαστικούς, ανάμεικτα συναισθήματα περιέργειας και απορίας. Στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας και των παραβάσεων των διερχόμενων οχημάτων, και πως στηνόταν ένα καλά οργανωμένο δίκτυο παρακολούθησης. Παρόμοιο μ’ αυτό που ενέπνευσε τον Τζώρτζ Όργουελ, άντε έστω τον Big Brother. Τότε τα χρειάστηκα.

Οπότε λογικό ήταν, να μου προκληθεί ένα κύμα πανικού, όπως και σε όλους τους απανταχού έλληνες οδηγούς. Όχι μόνο διότι το δίκτυο πύκνωνε ανησυχητικά, και δεν θα μπορούσα πλέον ως οδηγός με την υπερβολική ταχύτητα και τις άλλες παραβάσεις να εκδηλώνω τις αντιεξουσιαστικές τάσεις μου, ως στέλεχος του σύγχρονου ελληνικού αρματολίκιου. Ούτε, διότι φημολογήθηκε ότι με τις κάμερες δεν θα μπορούσα πια να αδειάζω στα μούτρα του πισινού μου το γεμάτο στακτοδοχείο μου, τα άδεια (και όχι μόνο) μπουκάλια και τα σακκουλάκια με την χωνεμένη οσμή από τις τυρόπιτες, το χιλιοκαμμένο λάδι της τηγανιτής πατάτας και τα γυράδικα.

Αλλά και διότι, η ελληνική κοινωνία, η κατ’ εξοχή gossip της Ευρώπης, με επιρροές κατ’ ευθείαν από την Τεχεράνη, δεν θα μπορούσε ποτέ να ανεχθεί τέτοια παρακολούθηση, τόσο σοβαρή εισβολή και παραβίαση της προσωπικής ζωής μου ως νεοέλληνα. Και αυτή την προσβολή δεν θα μπορούσα να ανεχτώ. Παρά ταύτα στην αρχή -είναι γεγονός- ότι είχα την προσοχή μου στις κάμερες. Μόλις πλησίαζα στο οπτικό τους πεδίο, ελάττωνα απότομα ταχύτητα, και αμέσως μετά, γινόμουν πύραυλος. Δεν είχαν δα και πίσω μάτια!

Όλα αυτά όμως, ώσπου συνειδητοποίησα οριστικά ότι οι κάμερες, ή λειτουργούσαν και κανείς δεν τις παρακολουθούσε, είτε δεν λειτουργούσαν καθόλου, ή ακριβέστερα δεν λειτούργησαν ποτέ. Ενδεχομένως μάλιστα ούτε να είχαν συνδεθεί ποτέ, ώστε να αποτελέσουν κύκλωμα. Και ότι επρόκειτο απλώς για μια ακόμη κομπίνα, προφανώς με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απ’ αυτές που μηχανεύονται οι Έλληνες, οι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέως, για να εξαπατούμε τους κουτόφραγκους.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, το παράδειγμα με τις κάμερες, είναι απλά ενδεικτικό. Ένα, μεταξύ χιλιάδων παραδειγμάτων που μας περιβάλλουν. Από τις πινακίδες «your speed is controlled by radar», που προκαλώντας ένα αίσθημα αναπτερωτικής αγαλλίασης έχουν τοποθετηθεί ακόμη και στην ψηλότερη ραχούλα της Πίνδου -όπου αναπτύσσεται το Πάρκο της Εθνικής Συμφιλίωσης του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, από την σήραγγα της Κλεισούρας (ακόμη θυμάμαι την κ. Ντόρα να το εξαγγέλλει για πολλοστή φορά, με εκείνο το σαρδόνιο χαμόγελο), το τραίνο στο Νεστόριο.

Από το Ενυδρείο της Καστοριάς που κτίσθηκε με τα λεφτά που διατέθηκαν για την εξυγίανση της λίμνης, από τις οθόνες-φαντάσματα που στήθηκαν στην πόλη της Καστοριάς για την παροχή δήθεν ηλεκτρονικών τουριστικών πληροφοριών, από κάτι αποκεντρωμένα γραφεία υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν στηθεί σε ιδιωτικά καταστήματα νοικιασμένα με δημόσιο χρήμα, συνήθως με κάτι απίθανους τίτλους στις πινακίδες.

Τα παραδείγματα είναι απεριόριστα, και φθάνουν ως τις πιο κοντινές μέρες, με το άφθονο χρήμα που συνεχίζει να σπαταλάται αλλάζοντας κωδικούς, πότε αριστερά και πότε δεξιά, στο πλαίσιο ενός εθίμου που ακόμη επιβιώνει, σε ανάμνηση της λεηλασίας της Κωνσταντινούπολης που επιτράπηκε στα στίφη από τον Μωάμεθ τον Β΄, αμέσως μετά την άλωση. Μόνο που κι’ αυτή κράτησε μόνο 3 μέρες. Αμέσως μετά κόπηκε με το μαχαίρι. Αλλά αυτό μάλλον είναι μια άχρηστη λεπτομέρεια.

Γι’ αυτό σου γράφω αγαπητή ΟΔΟΣ, μήπως εσύ, ή κάποιος ανώνυμος έστω αναγνώστης σου, απαντήσει στις ελάχιστες αμφιβολίες που μου απέμειναν, ότι μετά την γουναρική, την ψαρική, την τουριστική, την αρχιτεκτονική, η Καστοριά ετοιμάζεται να ζήσει το πεπρωμένο της ως καλοριφέρ. Είναι τελικά αλήθεια, ή πλάκα μας κάνουν;


ΥΓ. Αν είναι τελικά γεγονός, πώς θα σου φαινόταν η ιδέα μου, μαζί με την τηλεθέρμανση να κάνουμε και μελέτη για εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού από την λίμνη; Θα στοιχίσει πολλά αυτή η μελέτη; Να μην την προωθήσω στην ΑΝ.ΚΟ. και στον κύριο Νομάρχη Καστοριάς, που θα την προωθήσει στα φιλικά του ΜΜΕ; Τι θα πει άραγε η κυρία Ντόρα, με το νέο forum της για την σωτηρία της πατρίδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ