11.7.10

ΟΔΟΣ: Για μια χούφτα ψήφους

Για αρκετά χρόνια, η υπόθεση ίδρυσης Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, παρέπαιε. Αν και για την διάθεση του σχολικού κτηρίου της πλατείας της Π. Κουμπελίδικης είχε ήδη αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς (επί δημαρχίας του κ. Δ. Παπουλίδη).

Ωστόσο το σοβαρό έλλειμμα αποφασιστικότητας και πειθούς της τρέχουσας δημοτικής ηγεσίας του Δήμου Καστοριάς, τα μισόλογα, η γραφειοκρατία και η απουσία ολοκληρωμένης αποφασιστικότητας από την τραγικά κατώτερη των προσδοκιών απελθούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τα θαλάσσωσε σε όλα τα επίπεδα, «βοήθησαν» στην σημαντική χρονική καθυστέρηση. Την οποία ενδεχομένως να ενθάρρυναν οι διάφοροι επιτήδειοι, αντίπαλοι της Καστοριάς, που εποφθαλμιούσαν την έδρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Με πρόσχημα τις δήθεν οργίλες αντιδράσεις, των δήθεν αγανακτισμένων γονέων και καθηγητών του 1ου γυμνασίου, που εκμεταλλεύθηκαν κάθε αφορμή «δραματοποίησης» ενός ανύπαρκτου θέματος, από την υποτιθέμενη ταλαιπωρία που θα υφίσταντο οι μαθητές αν άλλαζε σχολική στέγη το Γυμνάσιο, με αποκορύφωμα τις δήθεν κινητοποιήσεις και τις υποκινούμενες καταλήψεις που μεθόδευσαν οι μάλλον όχι και πολύ καλοί φίλοι της πόλης της Καστοριάς, συνέβαλαν ώστε το θέμα να χρονίζει. Με αποτέλεσμα να χάνεται η μια πανεπιστημιακή χρονιά, μετά την άλλη.

Είχαν σύμμαχό τους, άθελά τους ίσως, τόσο τα μισόλογα του (αειθαλούς) βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φ. Πετσάλνικου, που για να εκμεταλλευθεί αντιπολιτευτικά την άτολμη Νέα Δημοκρατία, σχεδόν κάλυψε τους ...κινηματίες καθηγητές και γονείς (*). Όσο και την υπονομευτική στάση άλλων παραγόντων που ενημέρωναν λάθος την διοίκηση του υπουργείου Παιδείας και αποπροσανατόλιζαν τον κόσμο. Μέχρι και της… Δεκεμβριανής Αθήνας απειλήθηκε από μέλος του Δ.Σ. του Δήμου Καστοριάς ότι θα γίνει στην πλατεία Γκουπελίδικης, η οποία κινδυνεύει να... καεί από τους αναρχικούς φοιτητές (!) και κρούσθηκε ο κίνδυνος καταστροφής των (περιφρονημένων από τους ίδιους) μνημείων του κέντρου.

Όλοι είχαν κάτι τότε να πουν υπέρ την διαμαρτυρόμενων μαθητών, γονέων και καθηγητών. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις οποίες ασφαλώς και περιλαμβάνονται ο νομάρχης Καστοριάς κ. Κ. Λιάντσης και ο επικεφαλής μειοψηφικού συνδυασμού κ. Κ. Κοντόπουλος, ο οποίοι προειδοποιούσαν συνεχώς ότι οι συνέπειες της καθυστέρησης θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την Σχολή της Καστοριάς.

Όπως και έγινε. Η ίδρυση της σχολής αποφασίστηκε καθυστερημένα, σχεδόν την περίοδο της μετάβασης της γηραιάς πολιτικού κ. Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας και ειδικά για την Καστοριά «διαβόητης μάθησης». Αφού η κ. υπουργός, με εξαιρετική αφιέρωση στην «δεξιά» δυτικομακεδονική γειτόνισσα, έγκαιρα ξεκαθάρισε ότι αναβάλλεται (επ’ αόριστο ουσιαστικά) κάθε νέα τμήμα.

Έτσι οι πρόσφατες ανακοινώσεις φορέων της πολιτικής, όπως της κ. Μαρίας Αντωνίου, που διετέλεσε υποψήφια βουλευτής Καστοριάς με το κόμμα της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές (του π. Οκτωβρίου), αλλά και του κ. Παναγιώτη Παπαδιαμαντόπουλου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς, καθώς και άλλων τις τελευταίες ημέρες, με τις οποίες εκφράζονται οι ανησυχίες τους για την ορατή πιθανότητα οριστικής ματαίωσης της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, προκαλούν την πρόσφατη ιστορική μνήμη. Τόσο πολύ ο χρόνος βάρυνε την μνήμη τους, ώστε ξέχασαν την ουσιαστική αδιαφορία τους στα χρόνια που χρειάζονταν, τότε, που έπρεπε να βοηθήσουν, και όχι να μασούν τα λόγια τους;
-Πού ήταν, τα προηγούμενα χρόνια, όταν η κλεψύδρα του χρόνου άδειαζε;


(*) κάποιοι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στις επόμενες εκλογές


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:  

1 σχόλιο:

  1. Γιώργος22/7/10

    Είναι γνωστό ότι οι μεν (ΠΑΣΟΚ)και οι δε (ΝΔ) έβαζαν τρικλοποδιές για το Πανεπιστήμιο, κάθε ένας για δικούς τους λόγους. 1) Να μην το κάνει το Πανεπιστήμιο η ΝΔ (οι μεν) για να μπορούν να την κατηγορούν. 2) Οι δε, να μην πάρουν την δόξα άλλα στελέχη της ΝΔ, ή πολιτικές προσωπικότητες του τόπου, για να επιβιώσουν πολιτικά αυτές. Το χάλι του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ