4.8.09

ΟΔΟΣ: Ρυθμίσ€ις

Ο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις των φορέων της γούνας και πιο ειδικά των φορέων του γουνεμπορίου με την κυβερνητική βουλευτή κ. Παρασκευή Μπουζάλη, αλλά και με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Μάλιστα την έκδοση των πολεμικών ανακοινωθέντων από σωματεία του κλάδου της γουνεμπορίας, ακολούθησαν αιχμηρές δηλώσεις των εκπροσώπων τους και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και αποτελεί για τα κοινωνικά ήθη της Καστοριάς, σπάνιο γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα, οι γουνοποιοί (Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, Ομοσπονδία Γούνας, Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών κ.ο.κ.) καταγγέλλουν τους βουλευτές του νομού Καστοριάς -και λόγω του γεγονότος ότι κυβερνά η Νέα Δημοκρατία περισσότερο κι’ από τους δυο, εγκαλούν την βουλευτή κ. Παρασκευή Μπουζάλη, όχι για (απλή) αποτυχία ή απλούστατη αδιαφορία, αλλά για (περίπου) εμπαιγμό. Έφθασαν μάλιστα να διατυπώσουν δηκτικά υπόνοιες για το αν η βουλευτής βρίσκεται δίπλα και κοντά ή απέναντι και μακριά από τους γουνεμπόρους. Είναι πρώτη φορά μετά από αμέτρητα χρόνια που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην Καστοριά.

Η βουλευτής Καστοριάς, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, προφανώς αμήχανα, μια και είναι η πρώτη φορά που μαζικά αμφισβητείται με μια ομοβροντία ευθέων βολών από την σημαντική επαγγελματική τάξη των γουνεμπόρων, προσπάθησε να μετατοπίσει επικοινωνιακά το ζήτημα, μεταθέτοντας τις ευθύνες ή μέρος των ευθυνών, στους ίδιους τους γουνεμπόρους. Λίγο ή πολύ απάντησε ότι δεν πάσχει η κυβέρνηση από την μη λήψη μέτρων, αλλά από την μη γνώση των προβλημάτων.

Πρωτόγνωρα και «πρωτοποριακά» όλα αυτά, ακόμη και για την Καστοριά των δανείων και των ρυθμίσεων. Προφανώς δεν είναι τυχαία ούτε η χρονική συγκυρία, μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές και την καταγραφή σ’ αυτές σημαντικών απωλειών δυνάμεων για την κυβερνητική παράταξη, αλλά και την επιβεβαίωση ότι στον αντίποδα υπάρχει μεν το ΠαΣοΚ, που όμως εξακολουθεί να μην πείθει πλήρως και να μην δρομολογεί υπέρ αυτού σαφές πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των ψηφοφόρων. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία για ένα πολιτικό πόκερ.

Σε μια Καστοριά, στην οποία τα προβλήματα της γουνεμπορίας επί χρόνια τώρα (περισσότερα από 20) δίνεται η εντύπωση ότι αναλύονται και μεθοδεύονται μεταξύ των υπευθύνων, «χαλαρά» κάπου στην μυσταγωγία της Άπω Ανατολής, ή με ρυθμίσεις και χαρισμούς δανείων που προωθούνται στο ημίφως πολιτικών γραφείων, ο δημόσιος αντίλογος και η συλλογική κριτική στην απραξία και την αναποτελεσματικότητα μπορεί και να θεωρηθεί ακόμη και άλμα.

Μια και σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης φέρει βεβαίως η νυν κυβερνητική βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Καστοριάς (όπως ανάλογη ευθύνη και οι προκάτοχοί της του ιδίου κόμματος), θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμισθεί το γεγονός της άσκησης κριτικής και στον βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, κορυφαίο, και μοναδικό, πολιτικό παράγοντα από το ΠαΣοΚ. Ο οποίος επί πολλές-πολλές τετραετίες διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην (δραματική) εξέλιξη και φθίνουσα πορεία της Καστοριάς, όχι απλά ως ένας διαχειριστής του προβλήματος, αλλά και ως συνδιαμορφωτής του.

Η ρήξη στις σχέσεις των εκπροσώπων της γουνεμπορίας με τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και με πολιτικούς παράγοντες της κυβέρνησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ήταν περίπου αναμενόμενη. Επί 20 και περισσότερα χρόνια θαρρεί κανείς, ότι τα πάντα έχουν παγώσει στο τομέα της παραγωγής, αφού από την μαζικότητα του λαϊκού καπιταλισμού, που εκτόξευσε την Καστοριά στα ύψη σε παλιότερες δεκαετίες, η πόλη και ο κλάδος πέρασαν στην παρακμή και στις ατελείωτες ρυθμίσεις. Που προκάλεσαν στην συνέχεια κι’ άλλους δανεισμούς, και στην συνέχεια ρυθμίσεις των νέων δανεισμών, προκαλώντας ένα σκάνδαλο διασυρμών, συκοφαντιών και ζούγκλας. Ένα ατελείωτο αλισβερίσι πολιτικών -και όχι μόνο- σχέσεων.

Στην κρίση των τελευταίων ημερών, αν κάτι ξάφνιασε αυτό είναι το γεγονός ότι αποφάσισαν, επιτέλους, να διαμαρτυρηθούν. Ενώ στις ανακοινώσεις και τα σχόλια των βουλευτών και ειδικά της κ. Παρασκευής Μπουζάλη, ξάφνιασε η ευκολία με την οποία φαίνεται η βουλευτής να περνά από την θέση του πολιτικού συνδαιτημόνα της οικονομικής ολιγαρχίας της Καστοριάς, που σχεδόν στο σύνολό της είναι «ρυθμισμένη», στην πλευρά του εκφραστή της λαϊκής δυσαρέσκειας από τις απανωτές χαριστικές ρυθμίσεις.

Και πράγματι, εντυπωσιάζει ότι, αισθητά απόντες από τις διαμαρτυρίες και τις συντονισμένες ενέργειες, είναι οι ίδιοι οι γουνεργάτες.

Στα παλιότερα χρόνια, όταν η γούνα βρισκόταν σε ακμή, κοντά στους γουνέμπορους ωφελούνταν και οι γουνεργάτες, με τα συγκριτικά υψηλά ημερομίσθια και την έλλειψη εργατικών χεριών. Η «φασόν» εργασία στην γούνα αποτέλεσε τον ενδιάμεσο βαθμό του γουνεργάτη από τον γουνέμπορο. Έτσι, οι δυο κοινωνικές και οικονομικές τάξεις πορεύτηκαν παράλληλα, ώσπου ξέσπασε η κρίση της γούνας. Το σύνολο του εργατικού δυναμικού (σχεδόν η ολότητα) έχασε την δουλειά του. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις έκλεισαν κακήν κακώς, και έτσι απέμειναν να εκπροσωπούν ένα κόσμο αρκετών χιλιάδων πολυαπασχολούμενων, ορισμένοι αργόσχολοι, ή κάποιοι επιτήδειοι, που συγκέντρωσαν δύναμη και χρέη στα χέρια τους. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μερικές –λίγες δυστυχώς όμως- λαμπρές εξαιρέσεις.

Η συνέχεια είναι γνωστή: Κανείς, δεν νοιάστηκε για τον αδύναμο κρίκο αυτής της αλυσίδας, δηλαδή τον εργάτη και τεχνίτη της γούνας, παρά μόνο για τις ρυθμίσεις των ιλιγγιωδών χρεών των «δυνατών».

Ήταν φυσικό έτσι, στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των κλάδων του γουνεμπορίου, στον βαθμό που αναπαράχθηκαν τα ίδια και τα ίδια αιτήματα, χωρίς την δύναμη και την ορμή της κοινωνικής ώθησης των συνασπισμένων εργοδοτών και εργαζομένων, οι πολιτικοί της Καστοριάς, να προσπαθήσουν όχι μόνο να μην δείξουν προβληματισμό για την ρήξη τους με τους εμπόρους της γούνας, αλλά να φανεί ότι σταδιακά μπαίνουν σε τροχιά σύγκρουσης, επικαλούμενοι ως υπέρτερο το λαϊκό συμφέρον των ... αδυνάτων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9.7.2009

Σχετικά κείμενα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ