8.3.09

ΟΔΟΣ: Καστοριανοί εβραίοι

Η ΟΔΟΣ λαμβάνει μεγάλο αριθμό συνεργασιών (κειμένων και άρθρων) από αναγνώστες και φίλους της εφημερίδας, οι οποίοι στο τέλος συμβάλλουν στην συνολικότερη πορεία και την εικόνα της. Η ύλη της επικαιρότητας καθώς και οι χρονική προτεραιότητα που τηρείται αυστηρά από την εφημερίδα, οδηγεί υποχρεωτικά σε χρονική καθυστέρηση δημοσίευσης των συνεργασιών. Η ΟΔΟΣ ευχαριστεί ιδιαίτερα τους χρήσιμους συνεργάτες και διαβεβαιώνει ότι τα κείμενά τους θα δημοσιευτούν με χρονική προτεραιότητα.

Μερικές φορές βεβαίως, μια και η τύχη έχει τους δικούς της κανόνες και τις συμπτώσεις της, μπορεί η χρονική καθυστέρηση να κάνει ακόμη πιο επίκαιρο ένα κείμενο στον χρόνο που τελικά θα δημοσιευτεί. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει με το κείμενο της εισήγησης του κ. Θρασύβουλου Παπαστρατή, δικηγόρου και ιστορικού μελετητή, που ζει και εργάζεται στην Χαλκίδα, την οποία παρουσίασε στην εισήγηση που διοργάνωσε το ΤΕΙ Καστοριάς στις 17 Οκτωβρίου με θέμα «Οι Εβραίοι της Καστοριάς: παρουσίαση αρχειακού υλικού σε ψηφιακή μορφή».

Έτσι μπορεί βεβαίως η καθυστέρηση της δημοσίευσής της να επιβλήθηκε από τον φόρτο της ύλης, αλλά η καταχώρησή της στο σημερινό φύλλο (πιο κάτω στο blog), συμπίπτει με την διέγερση αντιεβραϊκών συναισθημάτων που προκαλούνται (δικαιολογημένα, ή ως συνέπεια των συνήθων υπερβολών των διαμορφωτών της κοινής γνώμης στην Ελλάδα) τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση, για μια ακόμη φορά, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Με την εισήγηση αυτή, αν μη τι άλλο, ανακαλείται στην συλλογική ιστορική ανάμνηση το γεγονός ότι εκτός από Έλληνες και Τούρκους, και χιλιάδες Εβραίων, έζησαν για πολλούς αιώνες (και) στην Καστοριά, αποτελώντας μια ιδιαίτερα ζωηρή κοινωνική ομάδα, που με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την γλώσσα, την θρησκεία και τα έθιμά της, συνέβαλε στην διαμόρφωση της τελικής κατάστασης της Καστοριάς. Η Καστοριά του Εμπορίου, των Ηπείρων, η Καστοριά των Αρχοντικών, η Καστοριάς της Κωνσταντινούπολης, και μιας ιδιότυπης αλλ’ υπαρκτής πεποίθησης υπεροχής, διαμορφώθηκε και από την επιρροή του εβραϊκού στοιχείου που έζησε δίπλα στους Έλληνες, μέχρι την ναζιστική κατοχή και την τελική λύση.

Μαζί με το κείμενο του κ. Θ. Παπαστρατή, «παρεσύρθησαν» στην καθυστέρηση της δημοσίευσης και το κείμενο «Ιστορίες συλλογικής μνήμης» του κ. Γεωργίου Ρέτζιου από την Καστοριά, καθώς και η επιστολή του κ. Λυκούργου Σινόπουλου από την Γαλλία, που θα δημοσιευθούν προσεχώς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12.2.2009

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ