27.2.09

ΟΔΟΣ: Υπάρχουν και ζουν δίπλα μας

ΒΙΒΛΙΟ
ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΠΑΓΓΟΥ
Γραμμένα λόγια
Εκδόσεις Αρμός, Μαυροκορδάτου 11, 10678 Αθήνα, τηλ. 2103304196
Πρασάκη 5, 54622 Θεσσαλονίκητηλ. 2310220992
www.armosbooks.gr
σελ. 191, ISBN 978-960-527-491-7


Σε μια εποχή της οποίας οι ρυθμοί και η πίεση της καθημερινότητας υποχρεώνουν τους περισσότερους σύγχρονους ανθρώπους σε προσαρμογές και περιορισμούς των ενδιαφερόντων τους, το ότι πολίτες όπως η κ. Ουρανία Μπάγγου, ιατρός δερματολόγος-αφροδισιολόγος (που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Καστοριάς) αποφάσισε να μοιραστεί την λογοτεχνική της σκέψη και γραφή, είναι αξιοσημείωτο.

Για την εφημερίδα, το γεγονός ότι η κ. Ο. Μπάγγου επέλεξε από καιρό την ΟΔΟ για την παρουσίαση των κειμένων της που δημοσιεύτηκαν σε εβδομαδιαία φύλλα, συμβάλλει στην προσπάθεια της, για ανάδειξη ταλέντων που υπάρχουν και ζουν δίπλα μας, και για προώθηση και μιας ακόμη μορφής δημοσίου λόγου στην Καστοριά.Πολύ σύντομα διαφάνηκε ότι η γνωστή ιατρός-συγγραφέας με τον διαυγή, δυναμικό και ουσιαστικό συγγραφικό λόγο της μπορούσε να κεντρίσει θετικά τους αναγνώστες. Σημαντικό είναι επίσης το ότι, μέσα από τις δημοσιεύσεις των λογοτεχνικών της κειμένων σφυρηλατήθηκε με πολλούς από τους αναγνώστες μια σχέση αμοιβαίας πνευματικής συνάντησης, που σ’ αυτή βασίστηκε προφανώς η επιλογή της κ. Ο. Μπάγγου από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ ως προσώπου της χρονιάς του 2008 που πέρασε.

Τώρα πια, η κ. Ουρανία Μπάγγου που μόλις εξέδωσε και κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο, με συλλογή από λογοτεχνικά κείμενά της, από τις εκδόσεις «Αρμός» με τον τίτλο «Γραμμένα λόγια», αποδεικνύει ότι παρά τους ρυθμούς και τις αδήριτες ανάγκες της καθημερινότητας, ακόμη και ένας άνθρωπος με πλήρη επαγγελματική και εκδηλωμένη κοινωνική δραστηριότητα σαν την ίδια, μπορεί κάλλιστα να είναι και ένας ποιοτικός λογοτέχνης. Το βιβλίο της, προλογίζει ο κ. Ιωάννης Τζημάκας, καθηγητής ιατρικής στο ΑΠΘ, γνωστός στους αναγνώστες της ΟΔΟΥ και δύο φορές πρόσωπο της χρονιάς (2004 & 2007), ο οποίος και φιλοτέχνησε τον πίνακα του εξωφύλλου.

Διηγήματα που έχουν για ήρωές τους ανθρώπους καθημερινούς, της Δυτικής Μακεδονίας, και ειδικότερα όσους κατοικούν γύρω από την Ορεστιάδα λίμνη. Η συγγραφέας θέλει να μας τους γνωρίσει, να μιλήσει γι’ αυτούς και να ακουστεί η φωνή τους μέσα από τα «γραμμένα λόγια» της, για ό,τι τους αφορά. Για την καταγωγή τους, για την ζωή τους, κι ας είναι κάποια από αυτά διαψευσμένα ή μισοτελειωμένα. Θέλει να οραματιστούμε το μέλλον τους που έχει σαν αφετηρία το παρελθόν τους. Και θα μπορούσε να το δει πληρέστερα κανείς μέσα από ένα μεγάλο μάτι, που μοιάζει μ’ αυτό του Θεού, όπως εικονίζεται σε κάποιες αγιογραφίες, περιβαλλόμενο από χρυσές ακτίνες. Το μέλλον τους, που συναρμολογείται κομμάτι-κομμάτι από πλήθος χέρια στο «ανθρωποκεντρικό εργαστήρι» της φύσης. Είναι αλήθειες αναμφισβήτητες για μας και ζουν ανάμεσά μας, η ψυχή του παππού μας, μια Πανωραία, η κυρία με την χαμηλή φωνή στο ιατρείο, ο έρωτας του Χρήστου και της Στυλιανής. Και μοιάζουν ορατές και η θλίψη και η προσμονή που τους συνοδεύουν: γι’ αυτό που δεν ήρθε, αλλά δεν έπαψαν να ελπίζουν ότι κάποτε θα κατακτηθεί.


***

Και να που έγινα «ιδιοκτήτρια»μικρών «νησιών», που περιέχουν τις αναμνήσεις μου και τις σκέψεις που αφορούν το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα των συν-άλλων.Χορταστική είναι η ελπίδα μου να σας προτείνω σαν κοινωνούς και συνιδιοκτήτες, για να διαμοιράσω έτσι το προσωπικό μου μοιράδι και να συμβάλω στην πνευματική σας ευχαρίστηση, όταν τα διαβάσετε, και που εγώ αναμφίβολαέλαβα, γράφοντάς τα.Είθε να έπραξα κατάλληλα ώστεοι πρώην μοναχικότητές μας να αποτελέσουν μιαν εύρωστη καιεπικοινωνούσα πληθυντικότητα.
Ουρανία Μπάγγου

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5.2.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ