1.3.09

ΟΔΟΣ: Κώνωψ (ο, η)

Η Καστοριά υπήρξε πάντοτε μια όχι και τόσο συνηθισμένη περίπτωση πόλης. Γραφική μα ταυτόχρονα αινιγματική και ορισμένες φορές μελαγχολική, πόλη αρχαία αλλά με διάρκεια και συνέχεια, πόλη ελληνική με τους εβραίους κατοίκους της στο παρελθόν να τεκμηριώνουν τον πλουραλισμό της αλλά και να ενθαρρύνουν τον κοσμοπολιτισμό των κατοίκων της. Έτσι πάντοτε ήταν λογικό να εμπνέει τα πιο διαμετρικά αντίθετα, συναισθήματα. Μια πόλη περίπλοκη και σύνθετη σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον.

Συμπάθεια και εμπάθεια ήταν πάντοτε οι σταθεροί συνοδοιπόροι της στον χρόνο. Οι διαφορές της με την υπόλοιπη περιφέρεια, ήταν -ιδίως κατά το παρελθόν- τόσο αισθητές, ώστε μαγνήτιζε. Αλλά και προκαλούσε. Όλοι είχαν -και έχουν- γνώμη γι΄ αυτή.

Η ιστορία της γούνας -στην ουσία δηλαδή η ιστορία της ίδιας της Καστοριάς τους τελευταίους αιώνες- μαρτυρεί την σχέση της πόλης με τους υπόλοιπους, αλλά και με τον εαυτό της. Όσο η γούνα ανήκε στην Καστοριά, επικράτησε ευημερία για αρκετές δεκαετίες. Καλώς ή κακώς, όταν η γούνα έφυγε και επεκτάθηκε στην περιφέρεια, ακολούθησε μέσα σε λίγα χρόνια ο μαρασμός.

Κανείς βεβαίως δεν μπορούσε -ούτε τώρα μπορεί- να σταματήσει ή να ανακόψει επί μακρό χρόνο τις εξελίξεις. Οι αλλαγές έχουν μια αφύσικη δύναμη: Την νομοτέλεια. Αλλά το παράδειγμα της γούνας είναι χαρακτηριστικό, έστω κι’ αν οι εξελίξεις ήταν και αυτές νομοτελειακά αναπόφευκτες. Διότι σήμερα είναι γνωστή η καταστροφική πορεία, ή ακριβέστερα η κατάληξη της γούνας εκτός πόλης. Δεν είναι όμως γνωστό πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα, αν η γούνα παρέμενε υπόθεση και προνόμιο της Καστοριάς. Ίσως βέβαια, να είχαν αποβεί ακόμη χειρότερα. Μπορεί όμως να ήταν καλλίτερα και η Καστοριά να βρισκόταν ακόμη στο απόγειο της κοινωνικής και οικονομικής της ακμής.

Το ίδιο περίπου συνέβη και με τις τόσο απαραίτητες κατά τα άλλα πολεοδομικές επεκτάσεις της Καστοριάς. Όταν αποφασίζονταν, η παραδοσιακή πόλη στην κυριολεξία ασφυκτιούσε από την αναρχία και την υπερεκμετάλλευση. Κανείς ωστόσο δεν θα μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της σημερινής εγκατάλειψης της παλιότερης Καστοριάς. Μιας άλλης πόλης που παρακμάζει στην χαρακτηριστική χερσόνησο της λίμνης.

Για να μην γίνει άλλη αναφορά στην απαράδεκτη απογύμνωση του παλιού κέντρου από τις δημόσιες υπηρεσίες αρκεί να αναφερθούν τα υπόλοιπα θλιβερά πειστήρια αυτής της κατάστασης: το ρημαγμένο κτήριο του Ξενία, το ερειπωμένο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου – που ξεκίνησε την καθοδική του πορεία αφ’ ότου επί παντοδυναμίας αλά δεκαετίας 1980 του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου μετατράπηκε αισθητικά και λειτουργικά σε ισπανικό castello. Ερημωμένο φυσικά.

Σε μικρή απόσταση, το εγκαταλειμμένο καλαίσθητο ιδιόκτητο κτήριο του ΟΤΕ, ο οποίος σε εποχές δύσκολου ανταγωνισμού δεν εξηγεί γιατί επιμένει να επιβάλλει ένα μίνι ταξίδι σε χιλιάδες συνδρομητές των υπηρεσιών του κάθε φορά που σπεύδουν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους ως το κεντρικό κτήριο στην οδό Γράμμου και δεν επανδρώνει το κτήριο της Αγίου Αθανασίου με ολιγάριθμο προσωπικό, αρκετό πάντως για να γλυτώνει από το καψόνι τους κατοίκους της «μέσα» πόλης. Και για να δώσει μια μικρή ανάσα στην περιοχή.

Η δικαιολογία για ελλείψεις χώρων στάθμευσης, δεν πείθει πλέον κανένα, αφού η κατάσταση στις επεκτάσεις και ιδίως στην είσοδο της Καστοριάς, μεταξύ των οδών Γράμμου και Λεωφόρου των Κύκνων όπου συνωστίσθηκαν κάτοικοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ, υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο, οι άλλες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα και λαϊκές, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τις θέσεις στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων, είναι πολύ χειρότερη.

Κοντά σ’ αυτά, η πλήρης λειτουργική και ιστορική αποξένωση της νέας πόλης και των νεώτερων κατοίκων από τις ρίζες στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Ο κάποιος μαρασμός του Βυζαντινού Μουσείου, το οποίο αφού εγκληματικά αποψιλώθηκε εν μέρει από τα πεύκα του περιβάλλοντος χώρου, εξ αιτίας μιας ασυγχώρητης αυθαιρεσίας, αντί «ηλιόλουστο» και χωρίς «υγρασία» από τα σκιερά πεύκα που το κατάντησαν μετά τις «επεμβάσεις» να αποτελεί ένα από τους φάρους των κορυφών της Καστοριάς, ακριβώς αντίθετα συμβολικά και λειτουργικά μάλλον φθίνει.

Μέχρι και η γέφυρα του Σταυρού, μια κατά τα άλλα «αστεία» για τις τεχνικές, κατασκευαστικές και οικονομικές δυνατότητες της σημερινής εποχής υπόθεση. στόσο συμπλήρωσε περισσότερα από 10 χρόνια αποκλεισμού της με την γνωστή πινακίδα της «ανεπάρκειας της στατικής», στέκεται πεισματικά όρθια, στην ίδια κατάσταση αρνούμενη να «καταρρεύσει» μέσα στην λίμνη, αν και επικίνδυνη όπως ισχυρίζονται οι «σοφοί», για να τεκμηριώνει το φιάσκο και την διαχρονική ταπείνωση των δημοτικών αρχών αλλοτινών και τωρινής που καταδέχονται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Στο ίδιο με όλα αυτά μοτίβο ώρες-ώρες μοιάζει να περιπλέκεται η υπόθεση της αρχιτεκτονικής σχολής. Έστω κι’ αν παρά τα αργά βήματα και τις παγίδες που στήνονται προχωρά, η ιστορία της, είναι αποκλειστικά καστοριανή. Σαν κι’ αυτές που ήδη αναφέρθηκαν και έχουν να κάνουν με την δύναμη αλλά και τις φάρσες της νομοτέλειας. Χάνεται από τον κύκλο σπουδών η χρονιά του 2009, παρά τον αγώνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Δυο-τρεις απόλυτα ιδιοτελείς, κοινωνικά ανεύθυνοι, αλλά δυστυχώς και ανάλγητοι καθηγητές και γονείς, με την σύμπραξη εξαγορασμένων ραδιοτηλεοπτικών συνειδήσεων που παγαλίζουν τις εντολές των κυρίων και των κυριών τους, αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την αλήθεια.

Ο απαράδεκτος κατακερματισμός των τάσεων στην Νομαρχία, αλλά και σε γενικότερο κομματικό επίπεδο, λέγεται ότι τραβούν το χειρόφρενο για να μην πάρει την «δόξα» της σχολής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Που έμπρακτα απέδειξε τα αληθινά αισθήματά της για την Καστοριά: Πέντε χρόνια τώρα, δεν έκανε σχεδόν τίποτε για μια πόλη και ένα νομό «κάστρα».

Ούτε μια Σχολή δεν μπορεί να τελειώσουν έγκαιρα και να την επιβάλλει σε όσους, ακόμη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου ανοίγουν λάκκους σε βάρος της πόλης της Καστοριάς, και διϋλίζουν τον κώνωπα για να στείλουν τα φιλέτα των τμημάτων σε άλλες πόλεις της περιοχής. Με ή χωρίς λίμνες. Αλλά πάντως χωρίς παρά – Φροσύνες.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5.2.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ