19.2.09

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Αγαπητέ μου κύριε διευθυντά,

Όπως μαθαίνω πληροφοριακά στην Καστοριά, γίνονται συνεχώς (και αδιαλείπτως) ημερίδες, διημερίδες και βαρύγδουπα συνέδρια και θα ήθελα να καταθέσω ταπεινά την γνώμη μου για την λίμνη, ύστερα από έρευνες και μετρήσεις 40 ετών, δεδομένου ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσω αυτήν στους ειδικούς που χειρίζονται, οργανώνουν τις ημερίδες, μελετούν, αξιολογούν και ρυθμίζουν (ως επαΐοντες) τα της λίμνης. Αν όμως η λίμνη γίνει ως η Κορωνίδα, δεν θα βρεθεί κανένας υπεύθυνος, όλοι θα δηλώνουν άσχετοι και άγνοια του εγκλήματος. Εν πάση περιπτώσει και επειδή δεν προσκλήθηκα να διατυπώσω την γνώμη μου για την λίμνη, την διατυπώνω εδώ εν συμπεράσματι:
Για να σωθεί λοιπόν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η λίμνη μας, χρειάζεται για μεν τις άμεσες μεσοπρόθεσμες ενέργειες να γίνουν:
α) Εκτροπή της Σταραρέκας για να αποφευχθεί η ένωσή της με την Γκουλουμπίντσα, που θα επιφέρει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην λίμνη. Το κόστος δεν είναι μεγάλο (ίσως 10-20.000 ευρώ) αν όχι ασήμαντο και η ωφέλεια τεράστια.
β) Να εμπλουτιστεί η λίμνη μας με νερά από τον Άγιο Αντώνη ή τον Αλιάκμονα.
γ) Να σταματήσουν αμέσως οι γεωτρήσεις στην γύρωθεν της λίμνης περιοχή, με αυστηρότατες ποινές για τους ενεργούντες παράνομες γεωτρήσεις.
δ) Να νομοθετηθεί το γρηγορότερο ο «φορέας διαχείρισης της λίμνης» που λιμνάζει στο γραφείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος από τετραετίας!
ε) Προμήθεια μετρητή διαλυμένου οξυγόνου (κοστίζει περίπου 1200 ευρώ!) για να ξέρουμε κάθε στιγμή την βιολογική κατάσταση της λίμνης.
Όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες ενέργειες πρέπει να περιληφθούν τα εξής:
α) Σοβαρή μελέτη και κατασκευή ιχθυοτροφείου (όχι γούρνες).
β) Περιορισμός των εισερχομένων φερτών υλών από τους γύρωθεν χειμάρους με ειδικά φράγματα (αρκετά δαπανηρή).
γ) Μόνιμος αφαίρεσης επιπλεόντων ρύπων με ειδικό πλωτό μηχάνημα (ιδίως το καλοκαίρι).
δ) Περιμετρική τάφρος προς συλλογή των φυτοφαρμάκων τα οποία προέρχονται από την απόπλυση των ψεκαζομένων φυτών γύρωθεν της λίμνης (μεγάλο κόστος).
ε) Αφαίρεση μέρος του ρυπαρού πυθμένα με ειδική συσκευή αναρρόφησης και χρήση των αφαιρούμενων υλών ως λίπασμα κατόπιν αναλύσεως αυτών (πολυδάπανη), και τέλος:
στ) Διαχείριση καλαμώνων.Όλα τα άλλα που προτείνονται από τους «δήθεν ειδικούς» είναι χωρίς σημασία και γίνεται η προβολή αυτών για οποιονδήποτε σκοπό, εκτός από την σωτηρία της λίμνης μας. Όποιοι θέλουν ας τα ακούσουν. Οι άλλοι και οι άλλες ας συνεχίζουν τις ημερίδες. Θα τους ωφελήσουν αυτούς, ιδίως τους πολιτικάντηδες, αλλά όχι την λίμνη. Διότι η λίμνη δεν θέλει λόγια (από τα οποία χόρτασαν μου λένε οι φίλοι μου Καστοριανοί), αλλά έργα τα οποία όμως δεν γίνονται. Μήπως περιμένουν τον «ενιαίο φορά διαχείρισης» να μοιράσει οφίκια;
Σημείωση η παραπάνω επιστολή στάλθηκε στην Νέα Καστοριά αλλά δεν δημοσιεύθηκε.


Με εκτίμηση και τιμή
Δρ Δρ Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
καθηγητής βιοχημείας και τοξικολογίας του ΑΠΘ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29.1.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ