30.1.09

ΟΔΟΣ: Περάστε κόσμε!

Το καρναβάλι δεν αποτελεί στα σίγουρα την καλλίτερη ευκαιρία για ώριμες αναλύσεις και ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα. Ως έθιμο με παγανιστική προέλευση και μακρόχρονη ιστορία στο παρελθόν της πόλης της Καστοριάς, είναι κάτι που ξεπερνά πρόσωπα και συγκυρίες. Όμως το γεγονός ότι τα τελευταία πολλά χρόνια διοργανώνεται -ή καλλίτερα λεηλατείται- από τον Δήμο Καστοριάς, ενώ παράλληλα θεωρείται το σημαντικότερο πολιτιστικό στοιχείο της πόλης, αναπόφευκτα το εντάσσει στο πεδίο της γενικότερης πολιτικής σφαίρας.

Ειδικά στην περίπτωση της σημερινής διοίκησης του δήμου (δημοτικής πλειοψηφίας -αλλά σε ένα βαθμό και της μειοψηφίας) που λόγω της ανυπαρξίας σημαντικού έργου δεν παρέχει πολλές αφορμές κριτικής προσέγγισης και δημιουργικής αντιπαράθεσης, και έχει ταυτίσει το στίγμα και την νομιμοποίησή της με την παραδοσιακότητα, την γνησιότητα και την αυθεντικότητα, το καρναβάλι της Καστοριάς αναπόφευκτα περνάει στο επίκεντρο της δημοτικής δράσης.

Επομένως δικαιολογεί και την αντίδραση. Σε βαθμό που το ενδιαφέρον για το καρναβάλι που πέρασε παροδικά τουλάχιστον, επισκιάζει ακόμη και τους διορισμούς των νέων αντιδημάρχων Καστοριάς. Από τους οποίους -όπως και από τους προηγούμενους που αντικαταστάθηκαν- οι προσδοκίες αν δεν είναι περιορισμένες, είναι πάντως αδιαμόρφωτες. Έστω και αν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την λήξη της δημοτικής περιόδου, αναμένεται de facto αυτονόμηση του τ. αντιδημάρχου κ. Στ. Μαγαλιού ο οποίος με σκοπό την επόμενη δημαρχία, θα θελήσει να αποστασιοποιηθεί. Αλλά αυτά εν καιρώ.

Καθότι αλγεινές ήταν οι τηλεοπτικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν για μια ακόμη φορά στην Θεσσαλονίκη με την παράλληλη «διαδήλωση» των δήθεν δημοτικών καρναβαλιστών που διαφήμιζαν δήθεν την πόλη και το έθιμο, στο περιθώριο της πλατείας Αριστοτέλους την ίδια στιγμή που στην απέναντι πλευρά υπήρχαν επεισόδια. Και ακόμη χειρότερες ήταν οι εικόνες που δόθηκαν στο πανελλήνιο από το οπωσδήποτε ξένο προς την Καστοριά και πάντως χαμηλό έως ταπεινό επίπεδο της πολιτιστικής ουσίας, αυτού που παρουσιάστηκε ως καρναβάλι της Καστοριάς στην εκπομπή της ΝΕΤ.

Όλα αυτά εγείρουν αυστηρά ερωτηματικά για τους στόχους του Δήμου Καστοριάς με δήμαρχο τον κ. Ιωάννη Τσαμίση και ιδίως της ΔηΠεΚα με τον κ. Νικόλαο Μπαλιάκα και όσων άλλων ιδιωτών ή φορέων υποτίθεται ότι την πλαισιώνουν. Και ταυτίζονται με ό,τι χειρότερο δόθηκε έως τώρα ως εντύπωση για την πόλη και τους κατοίκους της μέσα από την εκπομπή που παρουσιάζει στην ΝΕΤ η κ. Μπήλιω Τσουκαλά. Η οποία για να γεμίσει την παλιάς κοπής δημοσιουπαλληλικής αντίληψης νωθρή εκπομπή της, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσίασε στο χαυνωμένο από την μεσημβρινή εορταστική υπνηλία τηλεοπτικό της κοινό τους γάμους του καραγκιόζη αλά (δήθεν) Καστοριά, ως γάμους του Figaro.

Παρουσία του δημάρχου και άλλων που αντί να ομορφύνουν το ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο έθιμο του καρναβαλιού της Καστοριάς, το υποβάθμισαν ακόμη περισσότερο. Του προσέδωσαν χαρακτηριστικά αγριότητας γεωργικής υπαίθρου της εποχής του Κοσμά του Αιτωλού, και εμφάνισαν τους Καστοριανούς ως επαίτες και ζητιάνους του τουριστικού ρεύματος. Έτοιμους ακόμη και να χοροπηδούν, να αισχρολογούν με παραλλαγές καστοριανών τραγουδιών και να προσποιούνται αρκούδες και τσίτες σε περιφερόμενο Τσίρκο. Περάστε κόσμε, δηλαδή.

Η ΟΔΟΣ κατακλύσθηκε τις περασμένες ημέρες από δεκάδες τηλεφωνήματα και παρατηρήσεις Καστοριανών που εξέφρασαν οργή και αγανάκτηση για τον ξεπεσμό και τον διασυρμό των ίδιων ως πολιτών αυτής της πόλης, αλλά και της Καστοριάς πιο γενικά. Σχεδόν όλοι οι ανά την υπόλοιπη Ελλάδα αναγνώστες και φίλοι της εφημερίδας, δήλωσαν απογοητευμένοι από την εικόνα της φθηνιάρικης Καστοριάς «που πέρασε» από τις τηλεοπτικές οθόνες, δεν είναι πια βέβαιοι αν γνωρίζουν την πραγματική Καστοριά. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ομολογούν ότι αισθάνθηκαν ντροπή.

Κορυφαίες στιγμές του ανόθευτου κιτς, η εικόνα του αλευρωμένου νομάρχη σε κατάσταση εμφανούς ευθυμίας (καινά και τούτα τα δαιμόνια), η κάπνα και η τσίκνα από τα σουβλάκια της πλατείας Ομόνοιας, για την οποία ο σύλλογος της περιοχής δεν θα έπρεπε να αισθάνεται καθόλου υπερήφανος, οι αυτάρεσκες δηλώσεις των παραγόντων του Δήμου που φορώντας εκόντες άκοντες τα βαρειά αντεριά προέβαιναν σε βαθυστόχαστες πολιτικές προσεγγίσεις επί του …ζέοντος και «κορυφαίου» πολιτιστικού θεσμού. 

Επιπλέον από φέτος, στα καλά καθούμενα, επιχειρείται να προστεθεί ακόμη ένα… κιτς δρώμενο, άσχετο με το καρναβάλι της Καστοριάς, δηλαδή η αυτοαποκαλούμενη γιορτή της τσιγαρίδας με το αντάμωμα συλλόγων με παραδοσιακές μουσικές, λες και είναι φεστιβάλ μουσικοχορευτικού συναπαντήματος στα βουνά της Πίνδου. Και φυσικά οι επαναλαμβανόμενες ατάκες τοπικών τηλεοπτικών σχολιασμών της αναμετάδοσης του... «δρώμενου» (που δεν οφείλονταν σε απλό σαρδάμ), ότι στο φετεινό «ξέφρενο» καρναβάλι μαζί με τους ξένους και επισκέπτες, διασκέδασαν και οι Καστοριανοί!!

Σε αυτά τα κωμικοτραγικά, σ’ αυτά τα προσβλητικά περιθώρια ώθησε την κατάσταση ο πλήρης αποπροσανατολισμός και η εξαθλίωση του εθίμου. Που από καρναβάλι της Καστοριάς μεταλλάχτηκε σε διαγωνισμό κραυγών, χοντροτήτων, ξιπασιών, βωμολοχιών και προσβολών. Σε θεσμό αυτοταπείνωσης και μοχλό βασανισμού της πόλης. Υπό την υψηλή μουσική προστασία των βορείων ομοδόξων αδελφών Σλάβων. Αξίζουν συλλυπητήρια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15.1.2009


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ