29.11.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Περί διακριτικής ευχέρειας του νομάρχη Καστοριάς

Όλοι, Καστοριανοί και μη, και ιδίως οι παροικούντες περί την Ιερουσαλήμ (Νότια Παραλία), βλέπουν του κόσμου τις παρανομίες –πολεοδομικές και άλλες- και ιδίως την χρήση μουσικών οργάνων στην διαπασών προς χάριν δήθεν του… τουρισμού, λες και ο Αθηναίος ή από άλλη πόλη, έρχεται στην Καστοριά να ακούσει άγρια μουσική. Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα για μία καφετέρια που είναι τρία μέτρα από το σπίτι μου.

Το 2002, αφού πρώτα ο ιδιοκτήτης επισκεύασε το παλιό κτήριο το διαμόρφωσε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος –που λένε τώρα- και το κατάντησε μέχρι σήμερα κέντρο διασκέδασης, παίρνοντας μέσα στο κυρίως κατάστημα και όλον τον ακάλυπτο χώρο. Και έτσι, έκανε κατάστημα ξοδεύοντας λεφτά σε παρανομίες, κατασκευάζοντας οροφές, περιφράξεις, πάγκους και ό,τι άλλο ήθελε στον ακάλυπτο χώρο με την ανοχή της Πολεοδομίας.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006, ύστερα από πολλές οχλήσεις των περιοίκων και κάτω από το βάρος πολλών διαπιστωμένων παραβάσεων –υγειονομικές, αστυνομικές, η δημοτική αρχή δεν πήρε κανένα μέτρο για να σταματήσει τις παρανομίες, εκτός από το προσωρινό κλείσιμο μερικών ημερών και την επιβολή προστίμων, και έτσι νομιμοποίησαν τις γενόμενες σωρηδόν παραβάσεις. Τον Δεκέμβριο του 2006, όπως προανέφερα, το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, έλαβε απόφαση για το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από την Περιφέρεια. Εναντίον της απόφασης αυτής, ασκήθηκε από τον ιδιοκτήτη ένσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης, η οποία απορρίφθηκε, και σε συνέχεια ο ιδιοκτήτης άσκησε έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Κοζάνης.

Και αφού πέρασε πολύς καιρός και δεν βγήκε απόφαση, ο ιδιοκτήτης απέσυρε την έφεση, πήραν την άδεια λειτουργίας που είχαν καταθέσει στον Δήμο Καστοριάς, στην δημαρχιακή επιτροπή, και ζήτησαν καινούργια άδεια. Η δημαρχιακή επιτροπή του Δήμου, συνέρχεται γρήγορα-γρήγορα και βγάζει προέγκριση για άδεια. Η αρμόδια επιτροπή του Δήμου απορρίπτει την αίτηση για άδεια και διαβιβάζει την αίτηση στην Νομαρχία.
Συνέρχεται η πρώτη επιτροπή της Νομαρχίας και απορρίπτει την αίτηση. Ακολουθεί η δεύτερη επιτροπή που ύστερα –λέει- από επανεξέταση προτείνει στον Δήμο χορήγηση της νέας άδειας.

Και εδώ είναι τώρα η διακριτική ευχέρεια του Νομάρχη όπως αναφέρει η απόφαση του Περιφερειάρχη στην απάντησή του στην προσφυγή μας για την ακύρωση της απόφασης του Νομάρχη. Επί λέξει καταλήγει η απόφαση: Ο Νομάρχης στα πλαίσια τη ευρείας διακριτικής ευχέρειας υπήρχαν δύο εκθέσεις για την επανεξέταση: μία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ν.Α. Καστοριάς που με τις παραβάσεις που διαπίστωσε –και μέσα σε αυτές και πολεοδομικές- δεν συστήνει χορήγηση άδειας. Η άλλη είναι του μέλους της τριμελούς επιτροπής της Νομαρχίας που ορίστηκε από τον Νομάρχη, τον αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου Καστοριάς κ. Ανδρέα Γούλιο, ο οποίος δεν διαπίστωσε καμμία παράβαση. Τα βρήκε όλα σωστά. Και ακόμη δεν είδε ούτε την πολεοδομική παράβαση που αναφέρεται στην έκθεση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, η οποία παράβαση ήταν πάνω από το κεφάλι του… δεν την είδε.
Και ο Νομάρχης με την διακριτική ευχέρεια που διαθέτει έλαβε υπ’ όψη την έκθεση του κ. Γούλιου και εισηγήθηκε την χορήγηση της άδειας.
Αυτά για την διακριτική ευχέρεια του παρανομήσαντος νομάρχη, για ίδιο όφελος στο σπίτι του.

Και μένει και ένα ερώτημα: τι έγινε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2006; Χάθηκε άραγε; Ή σκεπάστηκε με ευγενή χαρτιά; Και αυτό δεν το ξέρουμε γιατί μεσολαβούν πολλά χέρια και πολλά κεράσματα.
Και ακόμα εύχομαι στον κ. Νομάρχη με την διακριτική ευχέρεια που διαθέτει να παίρνει αποφάσεις που αρέσουν σε λίγους παράνομους, και σε βάρος πολλών διαμαρτυρομένων και νομιμοφρόνων και αδικημένων από όλες τις υπηρεσίες. Ιδίως των δημοτικών αρχόντων.

Α.Η.Ρ.
Αριστείδης Η. Ρούνης

Υ.Γ. Να αναφέρω ακόμη ότι από πλευράς ιδιοκτήτη της καφετέριας δέχτηκα απειλές για την ζωή μου. Η σχετική καταγγελία υπάρχει στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς όπου ο παραπάνω πήγε και ζήτησε συγνώμη. Η απειλή όμως δεν παύει να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ