29.10.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Είμαι σταθερός αναγνώστης σας από την πρώτη στιγμή που εκδώσατε την έγκριτη εφημερίδα σας, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Το χαρακτηριστικό που εκτίμησα ιδιαίτερα στην εκδοτική σας αυτή προσπάθεια είναι η αδιαμφισβήτητη ανεξαρτησία που έχετε επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε κάθε εξουσία, απέναντι στα συμφέροντα και τους εκπροσώπους τους. Δεν διστάσατε να θέσετε την ενημέρωση των πολιτών της Καστοριάς πάνω από όλα, υπερασπίζοντας το δικαίωμα της έκφρασης σε όσους το επιθυμούσαν και φιλοξενώντας τις απόψεις αυτές στην εφημερίδα σας.

Με βάση τα παραπάνω, λαμβάνω την πρωτοβουλία να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή για να σας καταστήσω γνώστη αποκαλύψεων τηλεοπτικής εκπομπής που έχουν άμεση σχέση με την Καστοριά. Στο απόσπασμα της εκπομπής «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του τηλεοπτικού σταθμού EXTRA 3, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: www.pressmme.blogspot.com. παρατίθενται φωτογραφίες και πλάνα από κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπου κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας αποτελούσαν τακτικούς «προσκυνητές» της Μονής Βατοπεδίου και ομοτράπεζους του «κτηματομεσίτη» Εφραίμ. Στους παρελαύνοντες Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ εξέχουσα θέση κατέχει ο τοπικός Βουλευτής, κ. Πετσάλνικος!

Τα ερωτήματα που τίθενται και απασχολούν όλους τους πολίτες, εύλογα. Όταν μιλάει ο κ. Πετσάλνικος για σκανδαλώδεις σχέσεις της Μονής με νυν Υπουργούς, χρησιμοποιώντας φωτογραφικά και τηλεοπτικά στιγμιότυπα, ισχύει το ίδιο όταν αυτός εμφανίζεται σε παρόμοια ενσταντανέ; Όταν «ποινικοποιεί» φιλικές και πνευματικές σχέσεις, πως δικαιολογείται ο κ. Πετσάλνικος να εμφανίζεται στη Μονή Βατοπεδίου και δίπλα δίπλα με τον Ηγούμενο Εφραίμ; Αλήθεια, ποια η σχέση του με τη Μονή; Ποια η σχέση του με τον Εφραίμ;

Ελπίζω με την παρούσα επιστολή να προβληματιστούν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας. Ελπίζω να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Διαφορετικά ο καθένας δικαιούται να πιστέψει ότι οι κατηγορίες που εκτοξεύει σήμερα ο κ. Πετσάλνικος, δυστυχώς μπορεί να ισχύουν και για τον ίδιο.
Με εκτίμηση
Κ.Κ.




Η ΟΔΟΣ καταχωρεί την επιστολή του ανώνυμου αναγνώστη, αφού προηγουμένως ερεύνησε και διασταύρωσε την ακρίβεια της αποκάλυψής του, ότι ο βουλευτής Καστοριάς κ. Φίλιππος Πετσάλνικος που τώρα εμφανίζεται ως τιμητής των πολιτικών προσκυνητών όπως των κκ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου- του Εφραίμ (ηγουμένου της Ι Μ Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους) διετέλεσε τα χρόνια της υπουργικής παντοδυναμίας του ομοτράπεζος του στο ίδιο μοναστήρι.

Διότι όντως στην ιντερνετική διεύθυνση http://pressmme. blog spot.com/, ο καθένας έχει την δυνατότητα να δει σε video τον κ. βουλευτή στην Ι. Μονή, με τον ανά την υφήλιο πια γνωστό για τις big business ηγούμενο αλλά και με άλλα κυβερνητικά τότε στελέχη του ΠαΣοΚ, σε μια προσκυνηματική προφανώς επίσκεψή του.

Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του δραστήριου και κάπως τυχοδιώκτη ηγουμένου, επιτρέπει στον καθένα να υποψιάζεται ότι ανέκαθεν συναναστρεφόταν ευχαρίστως πολιτικούς με εξουσία, δύναμη και αποφασιστικότητα, δηλαδή τους εκάστοτε κυβερνητικούς. Με το αζημίωτο προφανώς, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των κκ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου. Οι μεν κέρδιζαν ακίνητα και εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, οι δε, κέρδιζαν την ευλογία, αίγλη και υποστήριξη.

Τώρα αν το τίμημα των αγοραπωλησιών κατέληγε σε περισσότερα ταμεία, και όχι μόνο της Ι. Μονής, αυτό είναι κάτι που κανείς δεν θα το πληροφορηθεί ποτέ.

Βεβαίως οι θρησκευτικές ανάγκες και πεποιθήσεις κάθε ανθρώπου και ειδικά των πολιτικών, του βουλευτή του ΠαΣοΚ στην Καστοριά συμπεριλαμβανομένου, σε ένα σημαντικό βαθμό αποτελούν προσωπικό θέμα. Αλλά σε ένα άλλο μεγαλύτερο βαθμό, ιδίως όταν εξωτερικεύονται και δημοσιοποιούνται, ή όταν επιστρατεύονται στην άσκηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, μπορούν αναμφίβολα να καταστούν ζήτημα πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου. Παύουν να αποτελούν πνευματικό προσκύνημα, αλλά σκέτο (προσκύνημα).

Διότι άλλο ζήτημα είναι να ασκεί κανείς τα πιστεύω του, ακόμη και στα μοναστήρια του Αγίου Όρους που αποτελεί μείζον εθνικό κεφάλαιο (πνευματικό, ιστορικό αλλά και καλλιτεχνικό θησαυρό) για την Ελλάδα, και άλλο ζήτημα είναι να κάνει δημόσιες σχέσεις με τους μοναχούς και ιδίως τους ηγουμένους. Άλλο είναι να εκμεταλλεύεται την μοναστική παρακαταθήκη για να προβληθεί πολιτικά, και άλλο να επισκέπτεται τις Μονές για την Σωτηρία. Με ή χωρίς ανταλλάγματα, αγοραπωλησίες, φωτογραφίες, videos και άλλα ενθυμήματα.

Στην περίπτωση του κ. Φ. Πετσάλνικου η ΟΔΟΣ δεν θα μπει στον πειρασμό να σχολιάσει περαιτέρω τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μόνο τους. Ούτε πόση συνέπεια πολιτικής ιδεολογίας και πράξης περιέχεται σε όλα αυτά για ένα δεδηλωμένο αυθεντικό σοσιαλιστή. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεται η σοσιαλιστική συνέπεια στις πράξεις μερικών.

Επιπλέον, ο τ. υπουργός έχει μακρά πείρα και έχει διακριθεί για το γεγονός ότι, όταν βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης ασκεί κριτική ως να ήταν πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική, χωρίς παρελθόν.

Ως να προήλθε εκ της πολιτικής παρθενογενέσεως, ή να επήλθε ο εξαγνισμός εκ της κολυμβήθρας του Σιλωάμ. Σαν να μην ήταν υπουργός του Σημίτη, πριν μερικά χρόνια, ή υπουργός δημοσίας τάξεως επί εποχής Οτσαλάν. Σαν να μην ήταν κυβερνητικό στέλεχος, όταν άρχισε να γονατίζει η Καστοριά. Χωρίς να έχει κάνει τα ίδια -μερικές φορές και περισσότερα– απ’ αυτά που κατακρίνει τώρα στους αντιπάλους του.

Έτσι έγινε και στην περίπτωση του αποκαλυπτικού video με τον ηγούμενο Εφραίμ. Μόνο που η αμνησία για να κάνει την δουλειά της θέλει δύο. Αυτόν που ξεχνιέται και αυτόν που ξεχνά. Και εδώ ο κ. Πετσάλνικος έκανε μια σαφή πολιτική γκάφα: Έκανε τα ίδια με αυτά που τώρα καταγγέλλει. Και το έμαθε ένας προφανώς «άσπονδος» φίλος του, όπως ο αναγνώστης που έστειλε την επιστολή την ΟΔΟ. Ανώνυμα βέβαια, γιατί ίσως κάτι να φοβάται. Τι άραγε;

Πάντως είναι να απορεί κανείς για το διακαές φιλότιμο κάποιων, σαν του αναγνώστη της εφημερίδας να εξετάζουν την συνέπεια και την αξιοπιστία του ξύλινου πολιτικού λόγου. Είτε αυτός ανήκει στον βουλευτή του ΠαΣοΚ, είτε ανήκει στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός αν αμφιβάλλει κανείς ότι μόνο το άβατο του Αγίου Όρους είναι αυτό που «έσωσε» κυρίες της πολιτικής από παρόμοια φωτογραφικά ενσταντανέ, προσκυνήματα και αλισβερίσια.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9.10.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ