15.10.08

ΟΔΟΣ: Κοινωνική γαλήνη

Περισσότερο πνευματώδης παρά δηκτική, η επιστολή της κ Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο, στις εσωτερικές σελίδες (πιο κάτω στην ιστοσελίδα), φαίνεται με μια πρώτη ματιά να απευθύνεται στον κ. Ν. Τσίγκα με αφορμή το άρθρο του με τίτλο «Βογατσικό καλεί Μύκονο», που δημοσιεύτηκε στην ΟΔΟ στο φύλλο της 458 της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα όμως, η εμπνευσμένη αυτή επιστολή, είναι «ανοικτή». Ενδιαφέρει κυρίως το κοινωνικό σύνολο και έχει αποκλειστικούς αποδέκτες τα ώτα των μη ακουόντων δημοτικών – και όχι μόνο- αρμοδίων.

Το γεγονός ότι η επιστολογράφος επιδεικνύει μια ραφιναρισμένη δόση αυτοσαρκασμού και λεπτής ειρωνείας ή και στωϊκότητας, δεν πρέπει να παρερμηνευθεί. Διότι η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη. Όπως οριακή είναι η κατάσταση στις καφετέριες και τα μίνι κέντρα διασκεδάσεως της «νότιας» παραλίας κυρίως στους υπαίθριους, τους παραλίμνιους και τους αυθαίρετους χώρους που εκμεταλλεύονται ενοχλώντας όλους τους περιοίκους. Κάτω από την μύτη των αρχών (Δήμου, Αστυνομίας κλπ) όσοι επιχειρηματίες εννοούν να αδιαφορούν για τις συνέπειες των υπερβολών και των παραβάσεών τους.

Η αλήθεια δεν είναι για γέλια, αφού πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι εξ αιτίας της αυξανόμενης ηχορύπανσης και της αισθητικής αποκοτιάς που κατακυρίευσε τον τόπο στην νότια παραλία, άρχισαν να πληθαίνουν τα επεισόδια και οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής που υποφέρουν και έχουν χάσει την γαλήνη τους.

Το χειρότερο είναι ότι για την συγκράτηση της κατάστασης αρωγός δεν είναι ούτε ο Δήμος που χορηγεί ή ανακαλεί τις άδεις λειτουργίας αυτών των καταστημάτων, ούτε οι άλλες υπηρεσίες. Οι υπεύθυνοι ξεπερνούν τις όποιες κυρώσεις με τα πρόστιμα που επιβάλλονται και επιστρέφουν ακάθεκτοι. Και ακόμη πιο παραβατικοί (για να βγάλουν τα σπασμένα).

Πώς μπορούν στ΄ αλήθεια να προστατευθούν η κοινωνική γαλήνη και η κοινή (μα η πολύ κοινή, σχεδόν στοιχειώδης) ησυχία, όταν εκεί στον Δήμο Καστοριάς, πριν μερικά χρόνια οι συμπολίτες που σήμερα τον διοικούν, με επικεφαλής τον ίδιο τον σημερινό δήμαρχο, και που τότε αποτελούσαν την μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, είχαν ηρωϊκά ζωστεί τα άρματα και είχαν –δημοσίως και από μικροφώνων- απευθύνει όρκους αφοσίωσης και υπηρεσίας στην τουριστική και πολιτιστική αποστολή των καφετεριών του «νότου»;

Ενώ παράλληλα, για να πάνε κόντρα στην τότε δημοτική αρχή του τότε δημάρχου κ. Δημ. Παπουλίδη, που προσπαθούσε άρον-άρον να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που η ίδια ανέχτηκε, είχαν διαδηλώσει την ετοιμότητά τους, ακόμη και να… φυλακιστούν μαζί με τους εν λόγω επιχειρηματίες. Και ύστερα ύψωσαν την παντιέρα της ανυπακοής. Σήμερα δε, αν και αποτελούν την διοίκηση του δήμου, όχι μόνο δεν πήγαν φυλακή (προφανώς δεν διανοούνται να περάσουν ούτε καν το κατώφλι της), αλλά με την στάση σους, συνέβαλαν ώστε να εδραιωθεί αυτό το χάος.
Να τι παθαίνει κανείς απ’ την πολλή αντίσταση.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2.10.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ