15.10.08

ΟΔΟΣ: Το καστοριανό πείραμα

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του περασμένου Ιουλίου, παρουσιάζεται και πάλι στο κοινό από τον σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» το αποτέλεσμα της πειραματικής προσπάθειας για την θεατρική απόδοση διηγημάτων του καστοριανού συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου.

Με επιλογές και εναλλαγές από τα αυτοτελή βιογραφικά και ηθογραφικά διηγήματα του λογοτέχνη, που περιλαμβάνονται στις δύο επιτυχημένες συλλογές του, που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν πριν μερικά χρόνια από την εκδοτικό οίκο «Κέδρο», με τους τίτλους «Καλό ταξίδι κούκλα μου» και «Και του χρόνου κυνήγια», και οι οποίες τον ανέδειξαν σε πανελλήνιο επίπεδο, το καστοριανό πείραμα έχει συναρπαστικό χαρακτήρα και αποτέλεσμα.

Η παράσταση επενδύεται ηχητικά από μουσικές υποκρούσεις του κ. Ιωάννη Ζορμπίδη οι οποίες συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενότητα και την συνέχεια του θεατρικού λόγου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στους θεατές, τουλάχιστον στα περισσότερα στοιχεία της, η εικαστική κινηματογραφική επένδυση “animation” της παράστασης, που ανήκει στον κ. Αναστάσιο Αριστοτέλους και που οδηγεί το θέαμα έξω από τον χώρο και σε έναν βαθμό έξω από τον τόπο, και φυσικά έξω από τον χρόνο.

Το έργο -με την πολύ προσεγμένη σκηνοθετική διεύθυνση της κ. Σοφίας Καρακάντζα, η οποία κατορθώνει σε μεγάλο βαθμό να συγκεράσει πολλές τεχνικές δημιουργώντας μία βαθειά καλλιτεχνική έκφραση- βασίζεται σε ένα ιδιότυπο μονόλογο/διάλογο της μοναδικής ηθοποιού (Ελένης Τσαδήλα) και σε έναν ρόλο που τον χαρακτηρίζουν οι διαρκείς μεταβάσεις και υπερβάσεις υπαρξιακής φύσης, με μεταπτώσεις και κορυφώσεις στις βόλτες της ζωής, της λογικής, της τρέλλας και του θανάτου, που είναι η κεντρική ιδέα του Η. Παπαμόσχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ