18.9.08

ΟΔΟΣ: 7 xρόνια μετά


Συμπληρώνονται σήμερα 7 χρόνια από την ημέρα (11η Σεπτεμβρίου 2001) που η τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση «Αλ Κάϊντα» χτύπησε τις ΗΠΑ σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτων, και με την κατάρριψη των διδύμων πύργων στο Μανχάταν προκάλεσε τον άδικο θάνατο σε χιλιάδες αθώους και ανυποψίαστους. Που έτυχε απλώς να βρεθούν την πιο ακατάλληλη στιγμή στην ιστορία, στην πόλη που θα μπορούσε να θεωρηθεί και παγκόσμια πρωτεύουσα του πολυπολιτισμού. Και μάλιστα να βρεθούν εκεί που ονομάστηκε «σημείο μηδέν».

Σε μια πόλη, στην οποία ανθεί ελεύθερο το ελληνικό στοιχείο και όπου, αριθμητικά, κατοικεί και ευημερεί η πολυπληθέστερη εκτός Ελλάδος, καστοριανή παροικία και μάλιστα ήδη από το τέλος του 18ου αιώνα, δηλαδή πριν την απελευθέρωση της Καστοριάς.

Οι συνέπειες αυτού του τρομακτικού κτυπήματος, εξακολουθούν να προκαλούνται και να αναφύονται ακόμη και σήμερα. Ο στόχος των ισλαμιστών, δηλαδή ο τρόπος ζωής του δυτικού (χριστιανικού κατά βάση) κόσμου, δέχθηκε σημαντικό πλήγμα, αφού περιορισμοί, έλεγχοι και μηχανισμοί ασφάλειας, περιόρισαν σημαντικά την αφέλεια και την δημιουργική ελευθεριότητα ενός σημαντικού μέρους του πλανήτη. Και οδήγησε σε περιφερειακούς πολέμους, και σε περαιτέρω αιματοχυσίες. Σε βαθμό που μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τίποτε δεν μοιάζει να παραμένει το ίδιο.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11-9-2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ