28.8.08

ΟΔΟΣ: Πρωτοβουλία για την λίμνη

Με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που εκτυλίσσεται στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα http://www.gopetition.com/online/20522.html, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές, ορισμένοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες είχαν χρήσιμη ιδέα να κάνουν ευρύτερα γνωστή την έκκληση για την λήψη άμεσων μέτρων για την σωτηρία της λίμνης της Καστοριάς. Με την προσδοκία ότι η ισχύς ενός αιτήματος εξαρτάται από την εμβέλεια του, στο συνοπτικό κείμενο – διακήρυξη, αναφέρονται τα εξής:

«Οι λίμνες της Μακεδονίας αργοπεθαίνουν, πολλές από αυτές όπως η λίμνη της Καστοριάς έχουν φτάσει σε ένα ανυπόφορο σημείο. Εκτός των ιχθύων, πτηνών και άλλων ζώων που ζούσαν και ζουν ακόμη σε αυτήν, οι άνθρωποι που ζουν γύρω της και κυρίως στην πόλη της Καστοριάς τα καλοκαίρια υποφέρουν από την πολλές φορές αβάσταχτη δυσοσμία. Με την συλλογή υπογραφών θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε σε όλους τους δημόσιους φορείς,-δήμο-νομαρχία και ομάδες προστασίας-υποτίθεται της λίμνης για την άμεση και δραστική λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασία της λίμνης και υγείας των πληθυσμών. Ειδικά η αδιαφορία των τοπικών αρχών εδώ και δεκαετίες είναι σχεδόν απίστευτη για ένα φυσικό χάρισμα που αντί πλέον να είναι χαρά θεού και ανθρώπων, είναι κατάρα και δυστυχία».

Βεβαίως καλά θα ήταν να απαντηθεί με έργα και πράξεις το αίτημα για την λήψη άμεσων μέτρων για την λίμνη, τουλάχιστον από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση και την κατάστασή της και ιδίως για τον Δήμο Καστοριάς. Όμως σε κάθε περίπτωση η δημόσια έκφραση μιας τέτοιας ανησυχίας, σε μια περιοχή σαν την Καστοριά όπου κυριαρχεί η ματαιοδοξία και η μακαριότητα καταγράφεται ως θετικό βήμα. Δείχνει ότι κάποιοι έστω, παρατηρούν και ενοχλούνται.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουλάχιστον μέχρις στιγμής, κανείς αρμόδιος δεν συνυπέγραψε το SOS που εκπέμπεται για την λίμνη στο Internet. Φυσικά άφαντοι είναι και όλοι εκείνοι που διδάσκουν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και οι οποίοι απέστειλαν προ μηνών υβριστική επιστολή στην ΟΔΟ, απαντώντας στην κριτική για την εγκατάλειψη του περιβάλλοντος της Καστοριάς, την υποβάθμισή του και την κατασπατάληση πόρων που προορίζονταν για την λίμνη. Με μόνο κίνητρο τις θεσούλες και τα κεκτημένα.
Απ’ αυτούς κανείς δεν υπογράφει την έκκληση SOS. Θα ζουν προφανώς σε άλλους γαλαξίες, μίζερους και θλιβερούς όσοι νομίζουν ότι η λίμνη μυρίζει, σαπίζει και χάνεται.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31.7.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ