15.7.08

ΟΔΟΣ: Στόματα ερμητικά κλειστά


ΟΔΟΣ 19.6.2008 | 448

Τις παλιότερες δεκαετίες στην Ελλάδα, η διαπλοκή και η διαφθορά στον δημόσιο βίο, ιδίως στην περιφέρεια, έφθαναν το πολύ ως το μέγεθος του «μπάρμπα από την Κορώνη». Ύστερα βέβαια εισέβαλε στην ζωή των Ελλήνων ο μπάρμπα Θωμάς αλλά και εμπορικές ονομασίες, όπως μπάρμπα Bin και μπάρμπα Στάθης, με αποτέλεσμα η ιστορία του μπάρμπα, - μέχρι την εισβολή της Βάνα Μπάρμπα στο καλλιτεχνικό στερέωμα, να μοιάζει σαν μια απλή και ρομαντική εκδοχή, της Ελλάδας που έφυγε. Με την Βάνα Μπάρμπα όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Έγιναν εκρηκτικά.

Στο παρελθόν, το ίδιο συνέβαινε και στην Καστοριά, όπου η πελατειακή διαπλοκή στον δημόσιο και πολιτικό βίο, σπάνια ξεπερνούσε τα επίπεδα των μικροεξυπηρετήσεων. Στις μελανές εποχές σπάνια υπερέβαινε το επίπεδο της εκκαθάρισης των λογαριασμών των βασικών ιδεολογικών και κομματικών στρατοπέδων, μεταξύ φίλων και αντιπάλων.

Βέβαια, σήμερα, η αγνότητα της τότε εποχής είναι ντεμοντέ. Διότι τώρα πια τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Έχουν γίνει ιδιαίτερα περίπλοκα και σαφώς πιο μεγενθυμένα. Ακόμη και η εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά το 1989, μοιάζει με ψυχαγωγική ταινία κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 13. Σήμερα η Καστοριά της διαφθοράς, των σκανδαλωδώς χαρισμένων εμπορικών δανείων, της εξαγοράς, της αργυρώνητης δημοσιότητας, της πλατινέ ανικανότητας, ανταποκρίνεται πλήρως στο νέο life style της πολιτικής πραγματικότητας. Πανελλήνιας εμβέλειας.

Αφορμή γι’ αυτές τις γκρίζες παρατηρήσεις αποτελούν οι αποκαλύψεις για το (ένα ακόμη) σκάνδαλο της Siemens και την εμπλοκή σ’ αυτό (με βάση τις μέχρις στιγμής αποκαλύψεις) μελών της οικογένειας του τ. προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων/νου Μητσοτάκη – η οποία συνδέθηκε με την περιοχή του νομού Καστοριάς μέσω της πολιτικά πανίσχυρης οικογένειας του τ. βουλευτή και τ. υπουργού (επί Κ. Μητσοτάκη) καθώς και τ. γενικού διευθυντή της Ν.Δ. κ. Κ. Σημαιοφορίδη. Αφού είναι πασίγνωστο ότι ο κ. Σημαιοφορίδης αποτέλεσε στενό πολιτικό φίλο και επιστήθιο συνεργάτη του τ. πρωθυπουργού, ενώ η εμπλοκή του οικογενειακού ονόματος στα περσινά σκάνδαλα με τα δομημένα ομόλογα, ανέτρεψε άρδην το πολιτικό σκηνικό. Αν και προηγήθηκε η παραίτηση του από το νευραλγικό αξίωμα του γενικού διευθυντή του κόμματος, μετά τις αποκαλύψεις ο γιος του κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, παραιτήθηκε ασμένως από την δοτή θέση του προέδρου του Ταμείου των Αποθεματικών Κεφαλαίων των Δημοσ. Υπαλλήλων όλης της χώρας, ενώ το σκάνδαλο συνέβαλε στην επίσπευση των (πρόωρων) εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Αν στην άλλη όχθη δεν κυβερνούσε το σκάφος του ΠαΣοΚ ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου του Ανδρέα (του Γεωργίου) και πλοηγός δεν ήταν ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, τα πράγματα, ίσως να είχαν διαφορετική έκβαση.

Η ΟΔΟΣ, αποσαφηνίζει, μια και η δικαστική έρευνα βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ότι κανείς δεν μπορεί να λογίζεται προκαταβολικά ένοχος. Ούτε φυσικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέρσι φορέας του ίδιου τεκμηρίου ήταν φυσικά και ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, επίδοξος ακόμη τότε (ή και έκτοτε;) διάδοχος στον βουλευτικό θώκο της Καστοριάς.

Άλλωστε πώς θα μπορούσε να τολμήσει να προβλέψει κανείς το αντίθετο, δηλαδή μια άλλη ανακριτική εξιχνίαση και μια διαφορετική απόδοση της δικαιοσύνης, όταν σ’ αυτές τις περιπτώσεις, σφραγίζουν ερμητικά στόματα και κλείνουν μάτια, τόσα πολλά, όσα χρειάζονται ώστε να στέλνουν τις σχετικές υποθέσεις στο αρχείο, ή να οδηγήσουν στην απαγγελία αθωωτικών αποφάσεων. Από παλιά, 29 ήταν οι κατασκευαστές πλυντηρίων, που το συνιστούσαν το δραστικό απορρυπαντικό. Με πρόπλυση και ξέπλυμα. Τέλεια δουλειά που απομακρύνει όλους τους λεκέδες.

Στην Ελλάδα, την αγγελικά πλασμένη του σήμερα, μόνο αν χρωστάς στο ΤΕΒΕ είναι περίπου βέβαιο ότι θα κριθείς ένοχος και θα τιμωρηθείς. Για όλα τα υπόλοιπα, ιδίως αν είσαι «κάποιος», γιος κάποιου άλλου, σύζυγος κάποιου άλλου, νύμφη, γαμβρός ή αδελφός, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε. Η ασυλία είναι εξασφαλισμένη. Γιατί θα ήταν παραλογισμός ο ισχυρισμός ότι η διαφθορά ή η ανικανότητα έχει στεγανά και περιορίζεται μόνο στην εκτελεστική εξουσία.

Απλά, όπως συνέβη στην υπόθεση των αποκαλύψεων για τα ομόλογα και για την ανάρμοστη πολιτική και οικονομική ισχύ που φέρεται να διατηρούσε και να διένειμε σε φίλους και αρεστούς στην Καστοριά ο οικογενειακός περίγυρος του τ. βουλευτή και εκ των εμπίστων μητσοτακικών, έτσι και στην υπόθεση των αποκαλύψεων για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, νεαρό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αδελφό της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το ζήτημα δεν είναι η διάβρωση και η ηθική κατάπτωση ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής σταδιοδρομίας και των πειρασμών της εξουσίας. Αλλά ότι η διάβρωση έγινε περίπου προϋπόθεση για την είσοδο και την παραμονή στην πολιτική ζωή. Εκ των ουκ άνευ για μεγάλη καριέρα. Όπως βεβαίως έστω και δευτερευόντως, εντυπωσιάζει το είδος και το μέγεθος της απληστίας.

Και έτσι, πάνω στην στιγμή που ο μέσος ενεργός πολίτης φθάνει να το πάρει απόφαση, ότι (ίσως) δεν είναι πάντοτε το χείριστο πράγμα η οικογενειοκρατία και η ευνοιοκρατία στην πολιτική ζωή και το δημοκρατικό πολίτευμα. Πάνω που θέλει να ξεχάσει ότι τα τελευταία 50 –60 χρόνια -με εξαίρεση την μεταβατική (δυστυχώς) περίοδο Κ. Σημίτη, η Ελλάδα στις δημοκρατικές περιόδους της, κυβερνάται σχεδόν ανελλιπώς από τρεις οικογένειες (Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη) και τα μισθωμένα υποζύγιά τους στην περιφέρεια.

Πάνω που μπροστά στις φιλότιμες (φαινομενικά τουλάχιστον) προσπάθειες της κ. Ντ. Μπακογιάννη θέλει να λησμονήσει κάποιος την δήθεν ρεαλιστική πατρική ατάκα, για την Μακεδονία και το «ποιος θα θυμάται αυτό το όνομα ύστερα από 10 χρόνια» και αποφασίζει να ρίξει νερό στο κρασί της άποψης για τις στατιστικά εξακριβωμένες κληρονομικές ασθένειες των πολιτικών, και για την ακόρεστη δίψα τους για δόξα και χρυσό, έρχονται στην δημοσιότητα κάτι τέτοιου είδους αποκαλύψεις. Που προκαλούν σεισμό και αναταράξεις, στο πολιτικό, δικαστικό και ειδησεογραφικό σύστημα, μόνο μέχρι την επόμενη soap story. Που έχει και ολίγον, Τήνο, Πάρο και Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Αμαρτίες γονέων και αμαρτίες αρχιερέων.
Τελικά είχε η Καστοριά, παντού τους δικούς της ανθρώπους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιουνίου 2008, αρ. φύλλου 448

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ