28.7.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Διάβασα τους εύστοχους προβληματισμούς τους οποίους κατέγραψε ο συνεργάτης σας στην στήλη ‘‘Ο Στοχαστής’’ στο φύλλο της Πέμπτης 12/06/08 και πιστεύω ότι θα πρέπει να αναφερθούν κάποια ακόμη θέματα σε σχέση με τον κλάδο της γουνοποιίας.

Η παγκόσμια αγορά γούνας σήμερα ανθεί και συσσωρεύει κέρδη. την τελευταία πενταετία μόνο παρατηρούμε τριπλασιασμό στην παραγωγή γουνοδερμάτων και παράλληλα διπλασιασμό και πλέον, των τιμών.
Eκτός από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά έχουμε και απίστευτα θετικά για τον κλάδο ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων αγορών Ρωσίας και Κίνας, τα οποία εγγυώνται δυναμική προοπτική ανάπτυξης τουλάχιστον τριακονταετίας.

Από την άλλη πλευρά, η Καστοριά, και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή σαν κλάδος αγκομαχεί.
Η άναρχη ανάπτυξη χωρίς καμία οργάνωση και υποδομή των δεκαετιών του 1970 και του 1980 έδωσε την θέση της φυσιολογικά, στην κρίση και την καταστροφή που επήλθε με την κατάρρευση των παραδοσιακών αγορών.

Μετά το 1990 άναρχα ξανά (χωρίς κεντρικό κλαδικό σχεδιασμό) ο κλάδος ξεκινά πάλι από το ‘‘δημοτικο’’ και καταφέρνει μέχρι σήμερα σημαντική ανάπτυξη μεμονωμένων μόνο επιχειρήσεων, -προϊόν προσωπικής σκληρής δουλειάς και οργανωμένης προσέγγισης των αγορών- χωρίς δυστυχώς πάλι καμία συλλογικά οργανωμένη αναπτυξιακή προοπτική.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για επιμέρους ευθύνες, διαχρονικά λάθη και παραλείψεις, καταλογισμό ευθυνών και προτάσεις για το μέλλον.

Πιστεύω όμως ότι η εσωστρέφεια δεν βοήθα αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και πολύπλοκες προτάσεις διατυπωμένες απλώς σε ένα χαρτί.
Θεωρώ ότι πρέπει να σταθούμε άμεσα και με πολύ προσοχή στον πιο σημαντικό παράγοντα, όλων όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω, στον παράγοντα άνθρωπο.

Άνθρωποι διοικούν και διευθύνουν επιχειρήσεις και οργανισμούς. Άνθρωποι εργάζονται και παράγουν. Άνθρωποι δημιουργούν τα προβλήματα και άνθρωποι δίνουν πάντα τις λύσεις.
Πρέπει να πιστέψουμε ότι χρέος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε κατάλληλες υποδομές γνώσης και πολιτισμού, οργανωμένες δράσεις σε θέματα κουλτούρας και καινοτομιών, να επενδύσουμε σε μια νέα γενιά συμπολιτών οι όποιοι θα αποτελέσουν τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους μετά από 15-20 χρόνια.

Πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον το όποιο θα επιτρέπει στα νέα παιδιά σήμερα να γίνονται κοινωνοί θετικών προβληματισμών, καινοτόμων δράσεων με συνεχή επαναπροσδιορισμό στόχων και συνεργοί σε διαδικασίες συνεχούς προσωπικής ποιοτικής αναβάθμισης.

Χρέος όλων όσων είναι «μέσα στα πράγματα» σήμερα είναι να συστρατευθούν σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο παρεμβάσεων, μακριά από μικροσκοπιμότητες και αποτελέσματα φούσκες. Πρέπει άμεσα να τεθούν στόχοι και να ξεκινήσουν διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αισιόδοξο μήνυμα αποτελεί ότι νέοι, επιτυχημένοι γουνοποιοί, δραστηριοποιούνται μέσα από τον νέο «Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών» με τα θέματα της γούνας. Αναδεικνύουν ιδέες και προωθούν αξίες βασιζόμενες σε όσα προαναφέρθηκαν, αγκαλιάζοντας ενωμένους ισότιμα όλους τους έλληνες γουνοποιούς .

Ίσως μετά από πολύ αγώνα καταφέρουμε όλοι μαζί επενδύοντας σε νέα παιδιά 10-15 ετών σήμερα, να δημιουργήσουμε την επόμενη γενιά γουνοποιών.
Τότε μονό ο «κλάδος» ίσως έχει πιθανότητες να κατακτήσει την έννοια την οποία εμπεριέχει.

Θωμάς Λαγγιώτης
γουνοποιός-οικονομολόγος


Η ΟΔΟΣ δημοσιεύει την επιστολή του κ. Θωμά Λαγγιώτη με την επισήμανση ότι η στήλη του «Στοχαστή» από την οποία άντλησε την αφορμή της η επιστολή του κ. Λαγγιώτη, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών θα συνεχίσει να δημοσιεύεται κανονικά από τον Σεπτέμβριο.
Αξίζει πάντως να σχολιαστεί θετικά το απλό, λογικό και ελπιδοφόρο σκεπτικό που αναλύεται από τον κ. Λαγγιώτη.


Αν η στρατηγική του νέου Συνδέσμου επιμείνει σε αρχές που αποτελούν θεμελιώδη αυτονόητα για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία στην κοινωνία της αγοράς, τότε πράγματι μπορεί, μεσοπρόθεσμα να αρχίσουν να φαίνονται οι καρποί των προσπαθειών, ώστε ο κλάδος της γουνοποιίας, να έχει πιθανότητες να κατακτήσει την έννοια την οποία εμπεριέχει, όπως πολύ σωστά σημειώνει στο τέλος της επιστολή του ο κ. Θωμάς Λαγγιώτης.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26.6.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ