30.6.08

ΟΔΟΣ: Άρση

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις αποφασίστηκε τελικά η άρση του επιτιμίου που είχε επιβληθεί στον ηγούμενο και στους μοναχούς της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων για εκκλησιαστικά παραπτώματα τα οποία τους αποδόθηκαν. Η εξέλιξη αναμφίβολα πρέπει να θεωρηθεί θετική και να ενθαρρυνθεί η αποκατάσταση κλίματος ενότητας και ομόνοιας στους κληρικούς αλλά και στους πιστούς, οι οποίοι είχαν διαιρεθεί με την σειρά τους από τις κάκιστες εξελίξεις στην τοπική Ιερά Μητρόπολη που αποτελούν πια παρελθόν.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η παράγραφος του δελτίου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως με το οποίο ανακοινώθηκε η άρση του επιτιμίου, που ορθά ερμηνευόμενη επιρρίπτει το ανάθεμα της ευθύνης για την διαίρεση της τοπικής Εκκλησίας σε πιστούς του οποίους περιγράφει αόριστα με τον όρο «αντιεκκλησιαστικά φαινόμενα».


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επί της άρσεως
του επιτιμίου της ακοινωνησίας σε πατέρες της Ι. Μονής Αγίων Αναργύρων

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην τακτική συνεδρία της τον Μάϊο του 2008, λαβούσα υπ’ όψιν, αφ’ ενός το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ περί άρσεως του επιτιμίου της ακοινωνησίας που είχε επιβάλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον ηγουμενεύοντα και σε πατέρες της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων και αφ’ ετέρου έγγραφο της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων στο οποίο ζητείται η επιείκεια της Ι. Συνόδου, καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλα τα αντιεκκλησιαστικά φαινόμενα που μεθοδεύονταν στην Ι. Μητρόπολη Καστοριάς, αποφάσισε κατά άκρα επιείκεια και οικονομία: την άρση του επιτιμίου της ανακοινωνησίας τόσο στον ηγουμενεύοντα της Ιεράς αυτής Μονής όσο και στους λοιπούς επιτιμηθέντες πατέρες, θέτοντας παράλληλα και τις προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ενότητας στην τοπική Εκκλησία της Καστοριάς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ευχαριστεί τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και εύχεται η πιστή εφαρμογή της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου να επιφέρει ειρήνευση στην Εκκλησία της Καστοριάς.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5.6.2008]


Σχετικά κείμενα:


7 σχόλια:

  1. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας4/11/15

    Κάποιος παίζει με τον πόνο μας;
    Ερωτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευλόγησον!7/4/16

    Όχι, δεν είναι από φόβο ανθρώπων.
    Όχι, δεν είναι από κούραση.
    Όχι, δεν είναι από συναίνεση
    που δεν αντιδρούμε στη συνεχιζόμενη βάσανο.

    Είναι από υπομονή.
    Είναι από ελπίδα.
    Είναι από πίστη
    που περιμένουμε την ώρα την καλή
    της επιστροφής των πατέρων
    στη Μονή της μετανοίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/4/16

    Να σας πω την πάσα αλήθεια, κι εγώ βλέποντας τόσα άρθρα σχετικά με το θέμα να παραμένουν στις δημοφιλείς αναρτήσεις χρόνια, νόμισα ότι είναι τίποτα κολλημένοι που διαβάζουν ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια. Όμως έπαθα πλάκα που βρέθηκαν άνθρωποι που με πήραν τηλέφωνο και ρωτούσαν και επέμεναν. Βρε μπας και δεν έχει κλείσει το θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/6/16

    Επιτίμια-ξεπιτίμια, με λεωφορεία ετοιμάζονται πάλι να πάνε οι Καστοριανοί μεθαύριο του Αγίου Πνεύματος να επισκεφτούν τους πατέρες. Άρα, οι επίσημες αποφάσεις δεν συμβαδίζουν καθόλου με τη θέληση του λαού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/6/16

    Και τι μας το λες τέταρτε Ανώνυμε; Να ζηλέψουμε; Δε μας αφήνεις κι εσύ στον καημό μας; Εδώ μάλλιασε η γλώσσα μας να κάνουμε ξεκάθαρη τη θέληση του λαού, ο καθένας από το μετερίζι του, κι εκείνοι πέρα βρέχει. Πότε, ποιοι, πώς νιάστηκαν για τον λαό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Athena12/6/16

    @4
    Να μας πείτε ότι ετοιμάζονται οι Χριστιανοί να πάνε στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος για την Πανήγυρη, είναι αναμενόμενο κι ευλογημένο. Έτσι γίνεται και στην Παναγία Σουμελά και στον Αη Γιάννη τον Ρώσο και στον Άγιο Ραφαήλ.
    Όταν μας λέτε όμως "να επισκεφτούν τους πατέρες", κατά την γνώμη μου, ρίχνετε λάδι στη φωτιά της προσωποληψίας.
    Το ότι "οι επίσημες αποφάσεις δεν συμβαδίζουν καθόλου με τη θέληση του λαού" εκ των πραγμάτων αναμφισβήτητο.
    Όπως κι αν τον εννοεί ο καθένας τον λαό, το σίγουρο είναι ότι ο λαός της Καστοριάς εκδηλώνει έμπρακτα την απογοήτευσή του, αλλά δυστυχώς προς ώτα μη ακουόντων.
    Δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Χρειάζεται να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση. Μεμονωμένες εκδηλώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ώστε να αποτελούμε Εκκλησία και όχι περιφερόμενο θίασο. Μεγάλα παιδιά είναι, ας συνεννοηθούν για τα βέλτιστα.

    ΥΓ. Πάλι "κακιά" θα γίνω, ένθεν και ένθεν, αλλά ... εύχεσθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κολλητήρι12/6/16

    Κανονικά @4 πρέπει να ακούσεις το κράξιμο... της αρκούδας!!!!!!!! Γιατί δε λες και το άλλο;
    Οι πατέρες πότε θα επισκεφτούν εμάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ