6.5.08

ΜΑΓΔΑΣ ΔΟΥΚΑ: Αναφορά στο Δισπηλιό

Το παρελθόν είναι παρόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Καθημερινότητα, πολιτική, τέχνη κ.α. κοιτούν πίσω για να δουν μπροστά. Το παρελθόν μπορεί να δώσει δημιουργικά ερεθίσματα, όταν δεν υμνείται αβίαστα, όταν δεν ανακυκλώνεται άκριτα κι όταν δεν κατά-χρησιμοποιείται εις βάρος υποκειμένων και συνόλων.

Αναφορικά με το παρελθόν του νομού μας λοιπόν, εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 11 Απριλίου μία ενδιαφέρουσα έκθεση στο γυμνάσιο Μαυροχωρίου, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Πρόκειται για έκθεση κεραμικής από την Φανή Σκαμάγκη με έργα εμπνευσμένα από τα ευρήματα στον ανασκαφικό χώρο του Δισπηλιού και από εκθέματα του λιμναίου οικισμού.
Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με πολύ λίγα μέσα για να επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός της έκθεσης, που δεν είναι άλλος από το να εντάξει τον επισκέπτη της έκθεσης στην κοινωνία και την οικονομία του λιμναίου οικισμού κατά την νεολιθική εποχή.

Τεχνικές κεραμικής, συνθήκες παραγωγής και κατανάλωσης, χώρος και ιδέες είναι κάποια μόνο από τα ζητήματα που προσπαθεί να αγγίξει η έκθεση. Η προϊστορία είναι εποχή που μελετάται σήμερα με δυσκολίες όσον αφορά την ερμηνεία, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε στους ίδιους τους μελετητές-αρχαιολόγους να εξάγουν απόλυτα συμπεράσματα.

Ας λειτουργήσει αυτή η προσπάθεια ως εισαγωγή ή μικρογραφία μίας πληρέστερης και πλουσιότερης -σε ιδέες και μέσα -έκθεση στους χώρους πια του λιμναίου οικισμού ώστε να μπορεί να απολαύσει ο κάθε κάτοικος και κάθε επισκέπτης στο νομό μας ένα ενεργό «ανοιχτό» οικομουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10.4.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ