29.5.08

ΟΔΟΣ: Αναθεωρήσεις

Ήταν η ΟΔΟΣ η οποία στο φύλλο 437 της 3-4-2008 με σχετικό άρθρο της τελευταίας σελίδας αποκάλυπτε στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ότι στο διαδίκτυο (internet) στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, στο θέμα της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Καστοριάς και ειδικά για τα καρναβάλια της Καστοριάς, περιλαμβάνονταν πλήθος σχετικών και κυρίως άσχετων μουσικοχορευτικών σκοπών. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς τους χορούς και τα τραγούδια, στην ολότητά τους εντελώς άγνωστα για το καρναβάλι της πόλης, εμφανίζονταν με αισθητά σλαβίζοντες ρυθμούς και παρουσιάζονταν με κάτι περίεργα, κακόηχα και ακατάληπτα ονόματα όπως «Πουστσένκο» «Ματσκανιάνα», «Ρούμπα», «Αναντόλτσε», «Ρούσα Μαρία», «Kόλιος».

Η ΟΔΟΣ αν και γνώριζε από καιρό αυτή την περίεργη ιστορία «εμπλουτισμού» στην καλλίτερη (ή παραποίησης και νόθευσης σε κάθε άλλη) περίπτωση της τοπικής παράδοσης, απέφευγε να ασκήσει κριτική για να μην προβάλλει διαρκώς αφορμές εντάσεων και διαφωνιών.

Ωστόσο οι εξελίξεις στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία του γειτονικού κράτους, οι οποίες όχι μόνο δεν δείχνουν να δικαιώνουν τις εθνικές θέσεις αλλά αποκτούν μια αισθητή τάση αντιστροφής τους (τείνουν να εξελιχθούν σε διαπραγματεύσεις για το αν θα έχουμε εμείς το δικαίωμα να αποκαλούμε Μακεδονία την γεωγραφική περιφέρεια της Β. Ελλάδας και Μακεδόνες τους Έλληνες που κατάγονται απ’ αυτή), στάθηκαν η αφορμή για την προβολή του μίνι διαδικτυακού σκανδάλου – γκάφας και την άσκηση σχετική κριτικής προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, με την παραίνεση για απομάκρυνση του υλικού που προσβάλλει την αλήθεια και την Καστοριά, αλλά και προσέθετε (πισώπλατα) βέλη στην φαρέτρα των ..λυτρωτών της FYROM.

Μερικές εβδομάδες μετά το δημοσίευμα της ΟΔΟΥ, απομακρύνθηκε ολοκληρωτικά επιτέλους από το σχετικό site της Νομαρχίας Καστοριάς στο διαδίκτυο, το σχετικό υλικό που νόθευε την παράδοση της Καστοριάς. Το γεγονός αποδεικνύει ότι εκεί στην ΝΑ Καστοριάς όχι μόνο χρειάζονται την άσκηση κριτικής από τα ΜΜΕ αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως την συγκεκριμένη, έχουν την τόλμη να αναγνωρίζουν σφάλματα, να αναθεωρούν και να μεταρρυθμίζουν. Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ικανοποίηση και αισιοδοξία.

Παρεμπιπτόντως όμως, πρέπει να αναφερθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση, μαζί με το νόθο υλικό για την μουσικοχορευτική παράδοση, απομακρύνθηκε και το γνήσιο για τα καρναβάλια της Καστοριάς. Πρόκειται για ενέργεια που επιβλήθηκε από τεχνικούς λόγους και θα αποκατασταθεί σύντομα, ή μήπως για μια ακόμη επιβεβαίωση της καύσης των χλωρών μαζί με τα ξερά;

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8.5.2008]


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ