8.12.07

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ: Λίμνη και λιμναία

Η λίμνη ως υγρό στοιχείο με το παραλίμνιο φυσικό περιβάλλον απασχόλησαν και απασχολούν όσους έχουν συμφέροντα γενικά ή ατομικά.

Τα συμφέροντα χωρίζονται σε τρία είδη.
-Το πρώτο είναι της λίμνης, των εντός αυτής οργανισμών και του παραλίμνιου φυσικού περιβάλλοντος. Χλωρίδα και πανίδα. Όπως έχει παρουσιαστεί από τους επιστήμονες, η λίμνη είναι ζωντανός οργανισμός. Γεννιέται, ζει και πεθαίνει. Άρα έχει συμφέρον να ζει όσο γίνεται περισσότερο με τους φυσικούς κανόνες.
-Το δεύτερο είναι των ανθρώπων που κατοικούν στο περιβάλλον της. Εκμετάλλευση αλιείας, τουρισμού, άθλησης, ψυχαγωγίας, γεωργίας.
-Το τρίτο είναι η διοικητική, διαχειριστική, ερευνητική εκμετάλλευση των άλλων δύο προαναφερομένων.

Σεμινάρια, ημερίδες, διημερίδες, παρουσιάσεις διαφόρων ιδεών, μελετών, επιστημόνων, με κύριο στόχο την αυτοπροβολή των και την διαχείριση χρηματοδοτικών προγραμμάτων κατά το δοκούν, διαλαλώντας ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την λίμνη.
-Το πρώτο συμφέρον εξαρτάται από τα άλλα δύο. Την συμπεριφορά των κατοίκων και των αρμοδίων υπεύθυνων διοικούντων.
-Το δεύτερο συμφέρον εξαρτάται από την υγιή ζωή της λίμνης και του φυσικού περιβάλλοντός της.
-Το τρίτο συμφέρον εξαρτάται από το επίπεδο νοημοσύνης των κατοίκων. Όσο χαμηλή η νοημοσύνη των τόσο κερδοφόρα τα συμφέροντα.

Εδώ και τριάντα χρόνια περίπου εκπονήθηκαν πολλές μελέτες σε όλα τα θέματα αφορόντα την λίμνη και το περιβάλλον της. Έχουν ψηφιστεί νόμοι προστασίας από τα μισά του περασμένου αιώνα. Τόσο για την λίμνη "Ορεστιάς" Καστοριάς όσο και γενικότερα για όλες τις λίμνες της χώρας. Έχουν ψηφιστεί νόμοι για την διαχείριση των εμπράγματων δικαιωμάτων. Έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας, υγροβιότοπου. Χρηματοδοτήθηκε η προστασία και η εξυγίανσή της. Τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης του προγράμματος "προστασία-εξυγίανση λίμνης Καστοριάς" είναι υποχρεωμένοι οι κάτοικοι να τα γνωρίζουν. Αφού τα νομιμοποίησαν με την επανεκλογή των διαχειριστών του προγράμματος.

Οι κατά καιρούς εκπονηθήσες πανεπιστημιακές μελέτες αλλά και άλλων φορέων που παρουσίασαν την κάθε φορά υφιστάμενη κατάσταση καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα. Από τα οποία εξυφαίνεται ότι όσες μελέτες και αν ξαναγίνουν για την διερεύνηση της κατάστασης θα καταλήξουν στα ίδια αποτελέσματα. Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος διατύπωσης, τα ονόματα των μελετητών, ή η ελάχιστη διαφοροποίηση ορισμένων στοιχείων, οι χρηματοδοτήσεις σίγουρα θα είναι αυξημένες και η ουσία θα είναι η ίδια. Η λίμνη θα χειροτερεύει και τα συμφέροντα των "αρμόδιων διαχειριστών" θα ανθούν.
Τα "κανάλια" θα διαφημίζουν τους "ειδήμονες" ως κατάλληλους σωτήρες με πραγματικό ενδιαφέρον για την λίμνη.

Ένα είναι το συμπέρασμα των συμπερασμάτων. Την λίμνη την καταστρέφουν οι κάτοικοι αυτού του τόπου σε "συνεργασία" με τους τοπικούς εξουσιαστές. Χρησιμοποιούν την υδάτινη λεκάνη ως αποδέκτη πάσης φύσεως αποβλήτων. Την παρόχθια ζώνη και την όχθη για δόμηση με μπαζώματα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Οι τοπικοί διοικούντες "δέσμιοι της συνεργασίας" με τα ιδιωτικά συμφέροντα των ψηφοφόρων τους και της ψωροπερήφανης ανικανότητας των δεν εφαρμόζουν νόμους ή οδηγίες για προστασία-εξυγίανση-ανάπτυξη.
Οι έννοιες των όρων "παράνομες πράξεις" ή "εγκληματική αμέλεια" είναι σχετικές. Αυτό φαίνεται στην αντιμετώπισή τους από την κεντρική διοίκηση και την νομιμοποίηση από την επανεκλογή των.

Νομιμοποιείται ότι πράττεται και ότι δεν πράττεται. Όλοι οι κάτοικοι αυτού του τόπου συμφωνούν και απαιτούν να ληφθούν μέτρα προστασίας εξυγίανσης. Αυτά όμως να αφορούν κάποιους άλλους. Διαφωνούν και εξανίστανται όταν θιχτούν έστω κατά το ελάχιστο τα επιδιωκόμενα ιδιωτικά τους συμφέροντα. Η προστασία και η εξυγίανση της λίμνης ίσως πρέπει να γίνει δια θαύματος. Ενώ οι ίδιοι ανενόχλητοι να συνεχίζουν με την ίδια νοοτροπία. Να μπαζώνουν την όχθη για να χτίζουν ακόμη και μέσα στο νερό, να διοχετεύουν τα απόβλητά τους, να αποψιλώνουν την παρόχθια ζώνη για δόμηση, να κυνηγούν, να ψαρεύουν όποτε θέλουν και όπως θέλουν. Να χρησιμοποιούν αλόγιστα φυτοφάρμακα και λιπάσματα κ.λ.π. Μερικοί να εμφανίζονται ειδικότεροι των ειδικών για να έχουν κάποιο τίτλο "προέδρου" ή "αρμόδιου" και καμιά συμμετοχή σε χρηματοδοτικά πακέτα. Άλλοι προτείνουν λύσεις, να ρίξουμε τα νερά από την Κορομηλιά, να τρυπήσουμε τον βυθό, να αγοράσουμε βυθοκόρο που τα κάνει όλα αυτόματα σε συμφέρουσα τιμή, άλλοι διαφημίζονται ότι κάνουν μπάνιο στα νερά της λίμνης, πίνουν το νερό της, τρώνε ψάρια άφοβα και δεν παθαίνουν τίποτα. Και άλλοι οραματίζονται πως θα "κάνουν γιούρια στα χρηματοδοτικά πακέτα" πίνοντας το ουίσκι τους στην "καβάντζα της κόζα νόστρα". Όταν όμως τους ασκηθεί κριτική εξανίστανται εξαπολύοντας λασπολογίες και απειλές κατά αυτών που τόλμησαν να τους αμφισβητήσουν χαρακτηρίζοντας τους συκοφάντες, υβριστές και εκβιαστές.

Έως σήμερα παρά τις γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις από το κράτος και την Ε.Ε. για την προστασία-εξυγίανση της λίμνης δεν έχουν συντάξει το απαιτούμενο "πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης", έστω ήπιας μορφής. Δεν εφαρμόζουν τίποτε από τα προτεινόμενα μέτρα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.). Αντιθέτως αυτοί που έκαναν τις προτάσεις στην Ε.Π.Μ. Νομαρχία και δήμοι οι ίδιοι τις αναιρούν καταθέτοντας ενστάσεις σύμφωνα με τα συνεργαζόμενα συμφέροντα των ιδίων και των ψηφοφόρων τους. Η σημερινή δημοτική αρχή προεκλογικά δεσμευότανε και διαλαλούσε ότι κύριο μέλημά της θα είναι η προστασία και εξυγίανση της λίμνης. Το πρώτο πράγμα και μοναδικό που κάνανε για την λίμνη είναι να καταθέσουν ένσταση για την χαρακτηριζόμενη προστατευόμενη ζώνη στην περιοχή της Χλόης. Δεν φτάνει που οι προηγούμενοι κατέστρεψαν το παραλίμνιο δάσος.
Έρχονται αυτοί σήμερα και προτείνουν να αποψιλώσουν ότι απέμεινε για οικιστική χρήση.
Είναι φανερό ότι εξαργυρώνουν ψήφους. Όπως και η συμπεριφορά τους είναι αισχίστου είδους κουτοπόνηρη υποκρισία. Αν όλοι οι παραλίμνιοι δήμοι έπρατταν τα ίδια με αυτούς, τους ρωτώ τι θα συνέβαινε;

Γι' αυτούς τους λόγους η κεντρική διοίκηση δεν πράττει τίποτε και ούτε πρόκειται να πράξει. Και να συσταθεί ο "φορέας διαχείρισης της λίμνης" απλώς θα συσταθεί. Θα πληρώνονται οι μισθοί των "βολεμένων", θα ξοδεύονται χρήματα για ημερίδες, σεμινάρια, παρουσιάσεις υποτιθέμενων "πρωτοποριακών αναγκαίων μελετών" και η κατάσταση θα συνεχίζεται.
Το μοναδικό έργο που συνέβαλε στο σταμάτημα της άμεσης καταστροφής της λίμνης και τη λοιμώδη εξαφάνιση των περιοίκων είναι το αποχετευτικό δίκτυο και ας συλλέγει τα μισά λήμματα. Το οποίο χρηματοδοτήθηκε από άλλους πόρους και όχι από τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία και εξυγίανση της λίμνης. Επίσης ένα έργο που υλοποιεί όπως το υλοποιεί η κτηματική υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών για την αποτύπωση των οριογραμμών όχθης και παρόχθιας ζώνης.

Σε ελάχιστους το πρέπον είναι γνωστό. Και το εφικτό ακατόρθωτο. Στους πολλούς και το πρέπον και το εφικτό είναι άγνωστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ