11.11.07

ΟΔΟΣ: Η Πύλη του Παραδείσου

"Το όνομά σου γράφεται στο αθάνατο βιβλίο της Ζωής. Η οικονομική σου προσφορά καθίσταται αυτόματα αποταμιευμένος θησαυρός, που θα σε περιμένει υπομονετικά στα ουράνια παλάτια του Παραδείσου. Αμήν"
Ο επίλογος της σχετικής ανακοίνωσης της Ι.Μ. Καστοριάς

Με μια ασυνήθιστου περιεχομένου ανακοίνωση, η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς ζητεί την συμμετοχή των πιστών στον έρανο της Αγάπης που διενεργείται κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν είναι γνωστό αν αποτελεί νέα συνήθεια οι σχετικές ανακοινώσεις να είναι τόσο αναλυτικές ώστε να μοιάζουν με ισολογισμούς, αλλά οπωσδήποτε μοιάζει πολύ αναχρονιστικό -γυρνώντας την ιστορική μνήμη αιώνες πίσω, η παραίνεση της ανακοίνωσης ότι με την συμμετοχή των πιστών στον έρανο, εξασφαλίζουν μια θέση προτεραιότητας στον Παράδεισο.

Το αντίστοιχο επιχείρημα της Εκκλησίας της Ρώμης, και η συνήθεια των Παπών να μαζεύουν χρήματα για την οικοδόμηση του Αγίου Πέτρου και για άλλες αγαθοεργίες, με αυτού του είδους την επιχειρηματολογία (δηλαδή τον Παράδεισο), υποτίθεται ότι είναι μια από τις αιτίες περαιτέρω διάσπασης των Χριστιανών. Και να που πολλούς αιώνες μετά, στην Καστοριά χρησιμοποιούνται και πάλι τα ίδια ατράνταχτα επιχειρήματα.

Αν στις υποσχέσεις τους, προσέθεταν και λίγο πιλάφι, τότε σίγουρα θα είχε γίνει και ένα ακόμη βήμα στην προσέγγιση με το Ισλάμ. Με ένα σμπάρο...


Υ.Γ. Το σχόλιο δεν αφορά φυσικά την κοινωνική αποστολή του εράνου της Αγάπης. Τον έρανο ως ανταλλακτήριο ψυχών αφορά.
.
Σχετικά κείμενα

.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/9/12

    Πεθαναν οι ΜΑΟΥ-ΜΑΟΥ.[γιατι ετσι μας θεωρουν]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/9/12

    Παλιά ξινά σταφύλια είναι το πρώτο σχόλιο. Ποιοι θεωρουν ποιους μαου-μαου; σε ποιυς απεθυνετε; ότι ναναι πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/9/12

    Σαν ανακοίνωση κι εμένα δε μ' άρεσε. Η αλήθεια όμως ςίναι ότι σήμερα με την κρίση βοηθιέντε πολλές οικογένειες στην Καστοριά από τη Μητρόπολη. Για ρωτίστε και τους ίδιους και μη πιστεύετε κοτσομπολιά που βγαζουν αυτοι που δεν χωνευουν καποιους παπάδες. Οποιος κατηγορεί ας τα κάνει καλίτερα. Ο αναμάτητος πρώτος το λιθο βαλέτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/9/12

    παντα βοηθουσε η Μητροπολη τον πονεμενο ,τωρα ομως περισσοτερο,εξαλου αυτος ειναι και ο ρολος της.
    Εγω ομως θα αναφαιρω και θα συνχαρω τις κυριες που μαγειρευουν καθημερινα για το συσσιτιο,στην τραπεζα αγαπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ