4.9.07

ΟΔΟΣ: Φωτιές


ΤΟ ΕΥΓΛΩΤΤΟ φωτογραφικό στιγμιότυπο εξακολουθεί να παραμένει δραματικά επίκαιρο έστω και αν είναι ελαφρώς παλιότερο.
Εικονίζει μεταξύ άλλων παραγόντων, τον νομάρχη Καστοριάς κ. Κων/νο Λιάντση (με εμφανή σημάδια οδύνης και φυσικής κόπωσης) και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ με έκφραση προβληματισμού και αμηχανίας αλλά με τα χέρια "σταυρωμένα" να παρακολουθούν από απόσταση ασφάλειας τα μέτωπα της φωτιάς στον Γράμμο τον περασμένο Ιούλιο καθώς και τις προσπάθειες ελέγχου της κατάστασης και της πυρόσβεσης.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ αφορά φυσικά τον Σεβασμιώτατο.
Είναι άγνωστο αν κοιτώντας τις φωτιές του Γράμμου τον Ιούλιο (στην φωτογραφία), μπορούσε να προβλέψει ή να φανταστεί το εμπρηστικό κλίμα, τις φωτιές που προκάλεσε η αψυχολόγητη απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την οποία επιβλήθηκαν σοβαρές κυρώσεις (επιτίμια) στον ηγούμενο της Ι. Μ Αγίων Αναργύρων προκαλώντας πρωτοφανείς για τα ήθη της Καστοριάς, οργίλες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα υποστηρικτών του ηγουμένου. Όμως τα "σταυρωμένα" χέρια πάνω στην ποιμαντορική ράβδο μαρτυρούν μια αδράνεια η οποία επισφράγισε σε βαθμό ηθικής αυτουργίας σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η ΟΔΟΣ ερευνά το ζήτημα. Και θα τοποθετηθεί ειδησεογραφικά αλλά και κριτικά στο θέμα σε επόμενο φύλλο. Χωρίς να παραβιάζει την μέχρι τώρα στάση της εφημερίδας για ένα ζήτημα προσωπικών διαφωνιών που θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε μερικές ώρες, χωρίς να καταλυθεί η εκκλησιαστική τάξη αλλά και χωρίς εξοντώνεται ο αδύναμος κρίκος.

ΩΣΤΟΣΟ η εφημερίδα θεωρεί εξ αρχής την απόφαση της Ιεράς Συνόδου λανθασμένη. Η Ιερά Σύνοδος δεν διαθέτει το αλάθητο. Έσφαλλε πολλές φορές τόσο στο απώτερο όσο και στο εγγύς παρελθόν. Πριν μερικά χρόνια ήταν αυτή που στην ουσία κήρυξε πόλεμο στην νόμιμη, δημοκρατικότατη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ επί Κ. Σημίτη για τις αστυνομικές ταυτότητες. Και σήμερα οι περισσότεροι ιεράρχες και ιερείς προμηθεύονται τα νέα δελτία ταυτοτήτων χωρίς την αναγραφή του θρησκεύματος. Και χωρίς να διατρέχει κινδύνους αφελληνισμού το Έθνος.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ θεωρεί αποτυχημένη και την ανάμειξη του Σεβασμ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης που από λόγους χειρισμών έχει χάσει κάθε ίχνος έξωθεν καλής μαρτυρίας. Και έγινε μέρος του προβλήματος, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά.


Σχετικά κείμενα:

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2010 | Μητροπολίτης [2]
ΟΔΟΣ: Οικογενειακά αμπελοχώραφα
ΟΔΟΣ: Deal
ΟΔΟΣ: Δημοσιεύσεις, διαψεύσεις, απαντήσεις, ανταπαντήσεις....
ΟΔΟΣ: Καταδίκες προσώπων
ΟΔΟΣ: Αποτύχαμε! Καλά Χριστούγεννα!
ΟΔΟΣ: Χέρι-χέρι
ΟΔΟΣ: Σκανδαλισμοί
ΟΔΟΣ: Το ιερατείο
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2007 Μητροπολίτης Καστοριάς & Ηγούμενος ΙΜ Αγίων Αναργύρων
ΟΔΟΣ: Άρση
ΟΔΟΣ: Ανθρώπινες ενέργειες 
ΟΔΟΣ: Το (τέως) βυζαντινό τείχος
ΟΔΟΣ: Cassa
ΟΔΟΣ: Προπέτασμα
ΟΔΟΣ: Ο βαθμός συμβολής στην επιδείνωση της κρίσης
ΟΔΟΣ: Φωτιές
ΟΔΟΣ: Ένθεν & ένθεν 
ΟΔΟΣ: Προσεγγίσεις
ΟΔΟΣ: Νεομάρτυρες εν θερμώ
ΟΔΟΣ: Μια πορεία που [ μάλλον] δεν ωφέλησε κανένα
ΟΔΟΣ: Το «Τάμα»
ΟΔΟΣ: Με δύο καμήλες

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/9/07

    ΠΟΥ ΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ; ΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ; ΑΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/9/07

    Αδελφοί,

    συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ όλοι εμείς, πιστά τέκνα της Εκκλησίας του Χριστού, παιδιά του Πατέρα μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, από ολόκληρη την τοπική εκκλησιαστική οικογένεια της Μητρόπολης Καστοριάς, από τον Μελισσότοπο, τον Αετό, την Κορομηλιά και το Νεστόριο, έως τα Κορέστεια και το Επταχώρι, γιατί η οδύνη της ψυχής μας ξεχειλίζει. Ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση είναι ο Δεσπότης μας. Συνεπώς ο Σεβασμιώτατος Καστορίας είναι και ο μοναδικός αρμόδιος για την καταλλαγή και την επικράτηση της ειρήνης. Δεν είμαστε μεροληπτικοί και προκατειλημμένοι απέναντί του. Από την θέση του όμως ως Πατέρας πηγάζει η ευθύνη για τη δημιουργία αυτής της αναστάτωσης και η ευθύνη για την αποκατάστασή της.
    Ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος δεσμευόταν σε επίσημο Δελτίο Τύπου στις 6 Ιουνίου 2007, μία μόλις ημέρα προτού η Σύνοδος λάβει τις αποφάσεις της, ότι "με πνεύμα πατρικής αγάπης και μακροθυμίας θα μετέλθει κάθε προσπάθεια και ενέργεια προκειμένου το γνωστό υφιστάμενο θέμα να επιλυθεί προς χαρά της τοπικής Εκκλησίας και λύπη του αντικειμένου εχθρού". Την ίδια ημέρα και στο ίδιο έγγραφο, μας διαβεβαίωνε ότι "ουδέποτε ετέθη και ούτε τίθεται θέμα διωγμού, απομακρύνσεως, πολλώ δε μάλλον καθαιρέσεως Κληρικού αυτής. Ούτε στη σκέψη υπάρχει", συνεχίζει το Δελτίο Τύπου, "ούτε πολύ περισσότερο στην καρδιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας τέτοιο θέμα, αφού ως Πατέρας γνωρίζει να ανέχεται, να υπομένει και να σηκώνει τον σταυρό της δοκιμασίας." Ρωτάμε συνεπώς:
    αφού τελικά ο διωγμός είναι πραγματικότητα,
    αφού η απομάκρυνση των πατέρων της Μονής των Αγίων Αναργύρων είναι προ των πυλών,
    αφού η καθαίρεση επιβλήθηκε με διαφορετική διατύπωση,
    τι συνέβη;
    -Γιατί άλλαξε η σκέψη και η καρδιά του Σεβασμιωτάτου μας;
    -Μετά από όλες αυτές τις δημόσιες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις τι άλλαξε και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων κλείνει;
    -Τι άλλαξε και ο π. Αμβρόσιος δεν θα μπορεί να ξαναλειτουργήσει, δεν θα μπορεί να ξανακούσει και να θεραπεύσει τον πόνο των πιστών, να βαφτίσει τα παιδιά μας;
    Αναρωτιόμαστε, τι άλλαξε;
    Διότι, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο "εις τύπον και τόπον Χριστού" Μητροπολίτης μας είναι αναξιόπιστος. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο Πατέρας ψεύδεται απέναντι στα παιδιά του.
    Ρωτάμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας:
    -γιατί μεταθέτει την ευθύνη στη Σύνοδο και σε άλλους Αρχιερείς, αφού ο ίδιος δημόσια δήλωσε ότι "θα μετέλθει κάθε προσπάθεια και ενέργεια προκειμένου το γνωστό υφιστάμενο θέμα να επιλυθεί προς χαρά της τοπικής Εκκλησίας και λύπη του αντικειμένου εχθρού";
    -Τελικά θέλει ή δεν θέλει τη χαρά της τοπικής Εκκλησίας, αφού άλλα υποστηρίζει δημοσίως και άλλα πράττει;

    Μία ημέρα πριν πάρει το δρόμο του ο αποκεφαλισμός των πατέρων των Αγίων Αναργύρων, ο Σεβασμιώτατος διεκήρυττε στο ίδιο έγγραφο δημοσίως, για όλα αυτά που δυστυχώς σήμερα συμβαίνουν, ότι "πρόκειται περί αποκυήματος νοσηρής φαντασίας και δόλιας παραπληροφόρησης."
    Μετά από αυτά ρωτάμε εύλογα:
    -τι σχέση έχει ο Μητροπολίτης μας με τη νοσηρή φαντασία και τη δόλια παραπληροφόρηση, αφού ο ίδιος έκανε πράξη αυτά που χαρακτήριζε με τον τρόπο αυτό;
    Κατηγορηθήκαμε όλοι εμείς, τα ενεργά και ισότιμα μέλη του σώματος του Χριστού, ότι ενεργούμε σπασμωδικά και φανατισμένα, υπό το κράτος της συναισθηματικής φόρτισης. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα, που υποτιμά μάλιστα τον ίδιο τον Μητροπολίτη μας. Τον υποτιμά γιατί αυτό σημαίνει πως ξεχνάει ή ότι έχει επιλεκτική μνήμη.
    -Γιατί ξέχασε ο Σεβασμιώτατος τις επιστολές των πιστών της Κορομηλιάς, που τον παρακαλούσαν να μην φύγουν οι πατέρες των Αγίων Αναργύρων από το μετόχι του Αγίου Νικολάου;
    -Γιατί αγνόησε τις δύο επιστολές από τους πιστούς του Μελισσοτόπου, που του ζητούν να αναλογιστεί τη βαριά ευθύνη ως ο ποιμένας της τοπικής Εκκλησίας και να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ειρήνης;
    -Γιατί αδιαφόρησε παντελώς για τις δέκα χιλιάδες υπογραφές του λαού του Θεού, που ζητούσαν το ίδιο πράγμα και μάλιστα επιδόθηκαν στη Μητρόπολη με τρόπο κοσμιότατο και υποδειγματικό;
    Η συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στο μητροπολιτικό μέγαρο είναι η συνέχεια αυτής της επίμονης απαίτησης προς τον Μητροπολίτη μας να δώσει τέλος στη θλιβερή αυτή κατάσταση. Η σημερινή συγκέντρωση συνεχίζει την υπόσχεση του λαού του Θεού να μην κουραστεί να ζητά το δίκαιο. Άρα δεν υποκινούμαστε από κανέναν. Είμαστε συνεπείς σ’ αυτά για τα οποία ενημερώσαμε και προειδοποιήσαμε, σε αντίθεση με άλλους που δυστυχώς άλλα λένε και άλλα πράττουν. Το επανειλημμένο αίτημά μας ήταν να δοθεί η λύση μέσα στην τοπική εκκλησιαστική μας οικογένεια, χωρίς την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου και οποιουδήποτε άλλου, όπως επιβάλλει η πατρική θέση και ευθύνη του επισκόπου.
    Ο Σεβασμιώτατος τότε δεν μας άκουσε και ευθύνεται άμεσα για την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου και την κατάσταση αυτή. Κατάσταση θλιβερή η οποία επιδεινώνεται από την αδικαιολόγητη και αντικανονική πλέον παρέμβαση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.
    Σήμερα ο Άγιος Καστορίας θα μας ακούσει; Τον θερμοπαρακαλούμε να μας ακούσει! Να ακούσει τη φωνή των παιδιών του που πονούν και ζητούν το δίκαιο και την αλήθεια!
    Θα επιλέξει την αδράνεια με αποτέλεσμα τον πνευματικό μαρασμό της οικογένειάς του ή θα κινήσει τις διαδικασίες ως υπεύθυνος Πατέρας για τη μοναδική λύση; Και η λύση είναι μία! Η άμεση άρση της εξοντωτικής απόφασης και του άδικου επιτιμίου εναντίον των πατέρων της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων!


    ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. κ. Σεραφείμ να ενεργήσει και να εγγυηθεί για την άρση της άδικης απόφασης και του εξοντωτικού επιτιμίου εναντίον των πατέρων της Ι. Μ. Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, όπως επιβάλλει η πατρική θέση και ευθύνη του επισκόπου.


    ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ" ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΥ
    "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ"

    ΟΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΕΝΟΙ ΠΙΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ