26.7.07

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΡΛΑΠΑΝΗ: Φιλοκτήμων, ο φιλότεχνος

Ο Φιλοκτήμων κατάγεται από την Μόλαση -οι Μολοσοί, που κατοικούσαν στην περιοχή, αναφέρονται σαν αρχαία Μακεδονική φυλή. Η δε Μόλαση είναι ένα χωριό που υπάγεται, σήμερα, στην περιοχή Βοίου την ανήκουσα, όμως, στην Καστοριά.

Όταν τον πρωτογνώρισα ήταν ακόμα παιδί κι έπαιζε στα σοκάκια, στις αυλές και στην ράχη πάνω από το χωριό απ' όπου αγνάντευες όλον τον κάμπο. Οι κινήσεις του ήταν ήρεμες, σχεδόν δισταχτικές, και η διαφάνεια των ματιών του άφηνε, φορές απερίσκεπτα, ακάλυπτη την εσωτερική του ευαισθησία. Ήταν πρόδηλο ότι αποταμίευε την ενεδρεύουσα αγορίστικη επιθετικότητα του για να την διοχετεύσει σ' ένα άλλο, δικό του κανάλι.

Στην δεκαετία του '60 πήρε τον, τότε, σίγουρο δρόμο που τραβούσαν οι συνομήλικοι του κι έγινε γουνεργάτης. Παράλληλα, όμως, ζωγράφιζε τοπία υπαρκτά και καταστάσεις ονειρικές διαθέτοντας εκείνο τον χρωστήρα που μπλέκει αρμονικά το φανταστικό με το χειροπιαστό και το χτεσινό με την πράξη του σήμερα, μέσα στην οποία δεν περιέκλεισε μόνο τη δεξιότεχνη προσπάθεια του στο να ενώνει τα κομματάκια της γούνας για να βιοπορίσει, αλλά και το σκάλισμα του ξύλου και της πέτρας. Η δε ενέργεια που τους μεταβιβάζει κάνει τα τελευταία, αλύγιστα, υλικά να "πετάξουν" την δομημένη ακαμψία τους, να αποκτήσουν παλμό, να ζωντανέψουν. Και σαν εμπεριέχοντα, λοιπόν, τρόπο ζωής, αυτά χαριεντίζονται, αναπαύονται, υπομένουν, πορεύονται στον κόσμο τους. Μ' αυτήν την ψυχοτεχνική μέθοδο δημιουργήθηκαν η γριά μάνα με το μπαστούνι, ο σκύλος που μισοκοιμάται, ο Αι Γιώργης- σε ολόσωμο ξυλόγλυπτο-, η πέτρινη κόρη με την κυματίζουσα κώμη. Μάχεται για να τα πλάσει δύσκολες ώρες, σαββατοκύριακα, πάντα με διάθεση έφηβου.

Επικοινωνήσαμε, δυό γυναίκες εμείς, με την ομορφιά του έργου του που είναι αδρή αντρίκεια έκφραση, αφού ημερώνει ένα σκληρό σαν την πέτρα υλικό, και τρυφερή συνάμα. Το καταφέρνει βαφτίζοντας τη σμίλη του στην πατρογονική μας κληρονομιά και μεταφέροντας τη χάρη της εμβάπτισης στο υλικό του "τώρα" όπου και διοχετεύει την στιβαρή του δημιουργικότητα, την ευαισθησία, το ταλέντο του.
Γιατί έχει ταλέντο, είναι ολοφάνερο.
Είθε να του δοθεί ο χρόνος να μετατρέψει αυτήν τη δωρεά, που κουβαλά, σε δημιουργία. για κείνον και για μας.
Με θαυμασμό και συγκίνηση
Ο.Μ. & Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ