28.6.07

ΟΔΟΣ: Ο βαθμός συμβολής στην επιδείνωση της κρίσης

ΟΔΟΣ αρ. φύλ.403 / 23 Ιουνίου 2007
Όταν πριν έξι-επτά χρόνια διενεργήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος σε πανελλήνιο επίπεδο η συλλογή μερικών εκατομμυρίων υπογραφών, αλλά και σε τοπικό επίπεδο με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς η συγκέντρωση μερικών χιλιάδων απ' αυτές με σκοπό την ανατροπή μιας νόμιμης πολιτικής απόφασης (αυτής για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες), η ΟΔΟΣ σε επανειλημμένα άρθρα και σχόλιά της αντιτάχθηκε στην πρωτοφανή προσπάθεια, της υπό τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο ένθερμης εκκλησίας, να παρέμβει και να ανατρέψει την νομιμότητα.

Τώρα πια, παρά το γεγονός ότι άλλαξε η κυβέρνηση και οι υπογραφές ή η "εμπόλεμη" κατάσταση δεν ανακλήθηκε, εκατομμύρια, εκατομμυρίων συρρέουν στα αστυνομικά τμήματα, για να προμηθευτούν τα νέα δελτία ταυτοτήτων, χωρίς μέχρι τώρα κανείς να αλλαξοπίστησε για τον λόγο αυτό. Αποδείχθηκε έτσι ότι η ενέργεια συλλογής υπογραφών ήταν μάταιη.

Ήταν πάλι, συγκρούσθηκε η ένθερμη Εκκλησία της Ελλάδος με το κάπως υπερκινητικό Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η ΟΔΟΣ δεν δίστασε ούτε και τότε να ταχθεί με την νομιμότητα μιας παράδοσης που ξέχωρα από τα εκκλησιαστικά και θεολογικά της χαρακτηριστικά, έχει ιστορικές και εθνικές προεκτάσεις: Έπρεπε να διαφυλαχθεί πάση θυσία ο αρχαιότερος σωζόμενος ελληνικός θεσμός, και να προστατευθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τους φλύαρους και υβριστές .

Σήμερα όμως, που το επίπεδο μιας ακόμη θλιβερής ενδοεκκλησιαστικής σύγκρουσης -και μετά από μια δεκαετία υποβόσκουσας αλλη-λοϋπονόμευσης λυσσομανά πλέον απροκάλυπτα και ανεξέλεγκτα στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, μεταξύ του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ και του ηγουμένου του Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων κ. Αμβροσίου, διασπώντας στα δύο, ή καλλίτερα στα τρία (υπάρχουν ευτυχώς και ουδέτεροι ή και αδιάφοροι) την τοπική κοινωνία, όσο απλό κι' αν φαίνεται, είναι ακόμη πιο δυσχερές να ξεχωρίσει κανείς την κατεύθυνση στην οποία βαρύνει το δίκαιο. Γιατί είναι τόσο σκαιές και ακατονόμαστες οι κατ' αλλήλων εξακοντιζόμενες ύβρεις, που προκαλούν συστολή και ντροπή, ακόμη και σε όσους δεν πολυνοιάζονται για τα εκκλησιαστικά.

Εννιά χιλιάδες τόσες υπογραφές από την μια πλευρά, για να καταγραφεί η πασίγνωστη άλλωστε δημοφιλία του ηγουμένου και για να εμποδιστεί η λήψη των εξοντωτικών κυρώσεων που λέγεται ότι προωθούνται σε βάρος του από την πλευρά της ιεραρχίας.
Κι' αν επιβληθούν θα αλλάξουν τα πράγματα;
Μήπως θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα και θα επισημοποιηθεί το σχίσμα μιας μονής, που πράγματι δεν πείθει αν όντως προέβη σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν ένα στοιχειώδες κλίμα, χωρίς αυτονομίες, χωρίς ανατροπή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, αλλά και με σεβασμό της αξιοπρέπειάς της, χωρίς να επιχειρείται ο οικονομικός στραγγαλισμός της και η υποταγή της με όρους ταπείνωσης και διασυρμού.

Και κοντά σ' όλα αυτά, να παραμένει πάντοτε αβέβαιος ο βαθμός συμβολής στην επιδείνωση της κρίσης ορισμένων σκαπανέων, τυμβωρύχων, ή απλώς φανατικών, που με τα χρήματά τους, με τις κολακείες τους, με το επιστημονικό ή κοινωνικό τους κύρος, που κάποιοι το παρουσιάζουν ως ιερό άσυλο και τοτέμ.

Γιατί διάχυτη είναι η πεποίθηση και η ελπίδα, ότι αν βάλει κανείς τους δυο πόλους της κρίσης σε ένα δωμάτιο να συζητήσουν μόνοι τους και ειλικρινά τα ζητήματα που τους απασχολούν, χωρίς την επιρροή των παραγόντων και των τοτέμ, είναι τόσα πολλά αυτά που τους ενώνουν, ώστε πολύ σύντομα θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε συμφιλίωση και συμβιβασμούς, χωρίς εκβιαστικές εξισώσεις, αλλά με προσήλωση στην τάξη, και φυσικά χωρίς ιταμές προσβολές, χωρίς ταπεινώσεις, χωρίς κατασκοπείες και φωτογραφίσεις.



Σχετικά κείμενα:

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2010 | Μητροπολίτης [2]
ΟΔΟΣ: Οικογενειακά αμπελοχώραφα
ΟΔΟΣ: Deal
ΟΔΟΣ: Δημοσιεύσεις, διαψεύσεις, απαντήσεις, ανταπαντήσεις....
ΟΔΟΣ: Καταδίκες προσώπων
ΟΔΟΣ: Αποτύχαμε! Καλά Χριστούγεννα!
ΟΔΟΣ: Χέρι-χέρι
ΟΔΟΣ: ...στους κόλπους της τοπικής επισκοπής
ΟΔΟΣ: Σκανδαλισμοί
ΟΔΟΣ: Το ιερατείο
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2007 Μητροπολίτης Καστοριάς & Ηγούμενος ΙΜ Αγίων Αναργύρων
ΟΔΟΣ: Άρση
ΟΔΟΣ: Ανθρώπινες ενέργειες 
ΟΔΟΣ: Το (τέως) βυζαντινό τείχος
ΟΔΟΣ: Cassa
ΟΔΟΣ: Προπέτασμα
ΟΔΟΣ: Ο βαθμός συμβολής στην επιδείνωση της κρίσης
ΟΔΟΣ: Φωτιές
ΟΔΟΣ: Ένθεν & ένθεν 
ΟΔΟΣ: Προσεγγίσεις
ΟΔΟΣ: Μια πορεία που [ μάλλον] δεν ωφέλησε κανένα
ΟΔΟΣ: Το «Τάμα»
ΟΔΟΣ: Με δύο καμήλες

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει πάση θυσία να βρεθεί λύση και να απακατασταθούν οι σχέσεις των δυο κληρικών,όσο πιο σύντομα γίνεται.Στη σύγχρονη εποχή όπου τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί και ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να βρεί τουλάχιστον στους κόλπους της εκκλησίας πνευαματική και ψυχική ηρεμία,δεν υπάρχουν περιθώρια για καταστάσεις σαν κι αυτή που ζούμε.
    Δεν ξέρω τι ή ποιός φταίει,είναι όμως κρίμα,κι ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που πρέπει.
    Αν όχι απέναντι στους ανθρώπους, τότε ίσως απέναντι στον Θεό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ