5.4.07

ΟΔΟΣ: Στην υγειά σας!

Μέρες που είναι θρησκευτικής κατάνυξης, σπάνια η έγνοια του ανθρώπου κεντρίζεται απ' όσα με μια πρώτη φορά μπορούν να θεωρηθούν "δευτερεύοντα", πλην όμως στην ουσία δεν είναι. Γιατί η ακρίβεια και "ακριβέστερα" το κόστος των στοιχειωδών παροχών, όπως οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι δευτερεύοντα θέματα. Ούτε οι σχετικές παροχές, είναι πολυτέλεια. Είναι απλά στοιχειώδη, αγαθά.

Ήταν μερικές μόνο εβδομάδες πριν όταν η (νέα) διοίκηση της ΔΕΥΑ Καστοριάς ανακοίνωνε στους καταναλωτές της, ότι από 12 Μαρτίου 2007 θα προέβαινε χωρίς άλλη προειδοποίηση σε διακοπή υδροδότησης όσων δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, επειδή προφανώς η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Η ΟΔΟΣ τότε, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της προβάλλοντας και ως βήμα δημόσιου διαλόγου και κριτικής, επικροτώντας αυτή την προειδοποίηση της ΔΕΥΑΚ, έθεσε περαιτέρω και για πρώτη φορά δημόσια (στα ΜΜΕ) το θέμα της άνισης μεταχείρισης των καταναλωτών που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους, σε σχέση με την μεταχείριση των καταναλωτών που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους - δηλαδή αυτούς που αφορούσε η απειλή για άμεση διακοπή της υδροδότησης, αλλά και σε σχέση (και κυρίως) με τους κατοίκους ολόκληρων τομέων και συνοικιών του Δήμου Καστοριάς, που δεν πληρώνουν λογαριασμούς γιατί... δεν παίρνουν λογαριασμό και έτσι δεν δίνουν λογαριασμό.

Με την βούλα της ΔΕΥΑΚ μάλιστα, η οποία έχει εξαιρέσει χατιρικά εκατοντάδες νοικοκυριά, με αποτέλεσμα από την σύσταση της ΔΕΥΑΚ μέχρι σήμερα, δηλαδή για 25 χρόνια τώρα άλλοι -οι επί Κολωνώ- να πληρώνουν το νερό της βρύσης χρυσάφι, και άλλοι να ζουν στο Κολωνάκι.

Πρόκειται σαφώς, για μια τεράστια αδικία που συντελείται στις πλάτες των δημοτών που πληρώνουν αγόγγυστα, όχι βέβαια από τώρα μόνο, αλλά για πολλές δεκαετίες, πριν την διοίκηση του Δήμου -και κατά συνέπεια της ΔΕΥΑΚ- αναλάβει η νέα δημοτική αρχή.

Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ εμφανίζει χαρακτηριστικά ανώνυμης εταιρείας και αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική επιχείρηση, σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι τίθεται εκτός κριτικής και ελέγχου. Όχι μόνο διότι αποτελεί δημοτική επιχείρηση, η διοίκηση της οποίας απηχεί τις πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στον δήμο, κυρίως όμως διότι οι υπηρεσίες της και επομένως το κόστος της λειτουργίας της επωμίζονται οι καταναλωτές. Και πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές που πληρώνουν. Διότι όλοι οι άλλοι, εξυπηρετούνται σε βάρος των υπολοίπων, με αποτέλεσμα ακόμη και να μη το θέλουν ή να μην το επιδιώκουν, να καρπώνονται παρασιτικά το νερό της βρύσης τους και να ανέχονται να τους το πληρώνουν όλοι οι άλλοι.

Η νέα δημοτική αρχή δεν φέρει αποφασιστική ευθύνη για την σκανδαλώδη αδικία που διαιωνίζεται δεκάδες χρόνια πια. Φέρει όμως ευθύνη για ό,τι γίνεται ή δεν γίνεται από εδώ και στο εξής. Και η κατάσταση απαιτεί λύσεις, με δεδομένο ότι σε καιρούς λειψυδρίας σαν την σημερινή συγκυρία, με ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια σε τράπεζες ή οργανισμούς να πιέζουν τα περιθώρια της επιχείρησης, με σημαντικά βάρη μισθοδοσίας και άλλων δαπανών, με αδήριτες ανάγκες συντήρησης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού και βελτιώσεων των δικτύων και υπηρεσιών. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, που οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑ Καστοριάς δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για διακοπή της υδροδότησης στους κακοπληρωτές, και παρά τις σαφείς ανακοινώσεις τους δεν έχουν κάνει τον κόπο να εξηγήσουν στους καταναλωτές τον λόγο που δεν προχώρησαν στο πρώτο μέτρο εξυγίανσης που εξήγγειλαν και την αιτία αυτής της υπαναχώρησης.

Πλήρωσαν οι κακοπληρωτές μήπως; Ή μήπως η νέα διοίκησης της ΔΕΥΑΚ αναδιπλώθηκε πριν αλέκτωρ φωνήσαι;

Σε καιρούς σαν κι' αυτούς που επικρατεί σιβυλλική τακτική γύρω από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της ΔΕΥΑ Καστοριάς, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να σιωπούν πλέον ούτε να αδρανούν. Ήδη μεμονωμένοι καταναλωτές προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να προσφύγουν σε οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών εγχώριες ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και σε ανεξάρτητες αρχές για να προστατεύσουν το δικαίωμά τους να μην τους εκμεταλλεύονται για λόγους δημαγωγίας οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες.

Προπαντός δεν μπορούν και δεν δικαιούνται να ανακοινώνουν ψυχρά και να επιβάλλουν με μια μονομέρεια σημαντικές αυξήσεις των τελών ύδρευσης, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν και πάλι μόνο οι νομοταγείς καταναλωτές.

Το επιχείρημα που ακούστηκε -και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο του δ. συμβουλίου της επιχείρησης, ότι η αύξηση των τελών ήταν επιβεβλημένη, διότι εκτός των άλλων η ποιότητα του πόσιμου ύδατος της Καστοριάς είναι υψηλή, ακούγεται κωμικοτραγικό και φυσικά φθηνό.

Ανάλογα με τις αντοχές, προκάλεσε θυμηδία ή εκνευρισμό να ακούει κάποιος ότι ένα από τα πιο ακριβά νερά της Ελλάδος σαν της Καστοριάς, που το πληρώνουν σαν χρυσό οι φρόνιμοι και νόμιμοι καταναλωτές, γίνεται ακόμη ακριβότερο επειδή η νέα διοίκηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να λάβει όλα τα μέτρα για την είσπραξη των εκκρεμών οφειλών και βεβαίως να πάψει να χωρίζει τους δημότες της σε κατηγορίες προνομιούχων και μη. Σε κορόϊδα και σε όσους πίνουν στην υγεία των κορόϊδων.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ